Om du vil støtte Redd Barnas, Flyktninghjelpens, Kirkens Nødhjelps eller SOS-barnebyers arbeid er det «billigst» å gå rett på nett. Faksimile: Organisasjonenes nettsider

Slik støtter du organisasjonenes humanitære arbeid uten dyre mellomledd

Folk flest tar den kostbare omveien om gateververe og telefonselgere, men det finnes alternativer. Å verve seg som fadder via organisasjonenes egne nettsider er den klart «billigste» måten å støtte deres humanitære arbeid på.

Publisert

Billigere å få inn faddere gjennom vår nettside

Mer av pengene kommer frem til formålet dersom støttespillere går rett inn på
organisasjonenes nettsider og tegner seg som fadder der.

Det er store forskjeller i kostnader forbundet med verving av faddere for norske organisasjoner. Om vervingen skjer gjennom tv-ruta i en «artist-galla» eller ved at et kommersielt selskap verver på organisasjonens vegne på gata, er det naturlig nok kostnader forbundet med dette.

Kommunikasjonssjef Synne Rønning påpeker at SOS-barnebyer åpent deler kostnader om verving og innsamlingsarbeid gjennom organisasjonens årsrapport, og innrømmer at det er billigere for den som verves om de tegner seg direkte på organisasjonens nettside:

– Vi henvender oss til folk med et ønske om at de skal bli faddere og støtte vårt arbeid, og det gjør vi på mange ulike måter – som til sammen fører til resultater. Det beste og rimeligste for oss er at folk går rett til vår nettside og melder seg som fadder. Da er det ingen fordyrende mellomledd som trykkekostnader, porto, annonsering eller eksterne rekrutterere. SOS-barnebyer er underlagt og pålegger oss selv strenge krav til kostnadsandel i vårt innsamlingsarbeid, og vi hadde ikke benyttet oss av face2face dersom dette ikke ga oss faddere vi ellers ikke hadde nådd. Og de som blir faddere gjennom face2face skal vite at deres bidrag til å gi barn et trygt hjem er vesentlig, og like viktig som faddere som har meldt seg på andre måter, sier Rønning.

Redd Barna fremholder at det er billigst om støttespillerne går rett på nett. Hun innrømmer at det er dyrt å skaffe faddere og sier at de får svært få faddere via nett.

– Det er selvfølglig billigere å få inn faddere gjennom vår nettside, men antallet er i en helt annen størrelsesorden: Godt over 95 prosent av våre faddere har kommet fra gateverving, sier Innsamlings- og markedsdirektør i Redd Barna Ingrid Svendsen.

Plans markedssjef Espen Kristiansen sier også at «rett på nett» er billigst men, fremholder at en rettferdig fremstilling av kostnadseffektiv pengeinnsamling er komplekst.

– Et ensidig fokus på kostnaden i en enkelt kanal vil ikke vil gi et korrekt bilde av om rekrutteringen er effektiv eller ikke. Det er de totale kostnadene som er sannheten. Det koster ingenting for Plan at noen velger å bli fadder på vår webside. Men når det skjer kan det være et resultat av påvirkning fra flere kanaler som i sum koster mer enn det å bli vervet på gata.

Hvordan beregnes pengebruken:

Innsamlingsprosent:
Innsamlingsprosenten viser forholdet mellom innsamlede midler og kostnadene ved innsamlingen de fire siste årene. Beregningsgrunnlaget omfatter kun innsamlede midler og ikke organisasjonens øvrige inntekter som offent­lige tilskudd, medlemsinntekter, lotteriinntekter og salgsinntekter.

Administrasjonsprosent:
Administrasjonsprosenten er Administrasjonskostnader og viser hvor stor andel av totalt tilgjengelige midler som er brukt til administrasjon eller de aktivitetene som gjøres for å drive organisasjonen, blant annet planlegging, styring og evaluering av organisasjonens aktiviteter. Det er ikke et mål i seg selv at administrasjonskostnadene er lavest mulig. Organisasjonene må ha en administrasjon som sikrer forsvarlig forvaltning og disponering av midlene.

Formålsprosent:
Formålsprosenten er kostnader til formålet. Prosentsatsen viser hvor mye som faktisk er brukt på det ideelle formålet av det totale forbruket. Formålsprosenten er et nyttig nøkkeltall i forhold til å vurdere driften i en innsamlingsorganisasjon.

Organisasjonene kan ikke vurderes i forhold til hverandre ene og alene basert på tallene, uten at man samtidig foretar en vurdering av inntektsgrunnlaget og organiseringen av virksomheten. Det er fordi tallene hentes direkte fra organisasjonenes regnskap uten justeringer. Dette vil eksempelvis innebære at kostnader som er pådratt for å sikre fremtidige inntekter ikke fordeles over inntektsperioden, men kostnadsføres det året de er pådratt. Noter til regnskapet og årsberetning vil ofte være klargjørende.

Kilde: Innsamlingskontrollen

De fleste givere og faddere er opptatt av å få mest mulig effekt per krone av sine økonomiske bidrag. Men hvordan gjør man det?

– Det er selvfølgelig billigere å få inn faddere gjennom vår nettside, men antallet er i en helt annen størrelsesorden.

Det sier markeds- og innsamlingssjef i Redd Barna Ingrid Svendsen til Bistandsaktuelt. For det er store kostnader forbundet med verving av faddere for norske organisasjoner. Om vervingen skjer gjennom tv-ruta i en «artist-galla» eller ved at et kommersielt selskap verver på organisasjonens vegne på gata, er det naturlig nok kostnader forbundet med det.

Og flere av organisasjonene bruker hvert år millioner av kroner på «fordyrende mellomledd». Som Bistandsaktuelt har beskrevet er gateververe ofte et fordyrende mellomledd. «Rett på nett» har naturlig nok lavere kostnader, men paradoksalt nok er det svært få givere og faddere som selv finner veien til organisasjonenes kontonumre. Redd Barna er et eksempel på det, og Svendsen bekrefter at de færreste går «rett på nett».

– Godt over 95 prosent av våre faddere har kommet fra gateverving, sier hun.

Men det er altså mulig å støtte organisasjonenes viktige humanitære arbeid, uten å bli vervet på gata. Bistandsaktuelt har derfor samlet et knippe lenker og organisasjonenes egne beskrivelser av hva de bruker pengene de samler inn til:

Redd Barna:

«Støtt Redd Barna. Redd liv hver dag» heter det på organisasjonens nettsider der du enkelt kan gi et engangsbidrag eller tegne deg for månedlige støttebeløp fra 150 - 800 kroner.

«Redd Barna arbeider for å sikre de mest utsatte barna skolegang, mat, rent vann, helsehjelp, lek og fritidsaktiviteter i trygge omgivelser. Ved å gi et bidrag til Redd Barnas arbeid bidrar du til å gjøre barn uavhengige og selvstendige, slik at de kan forandre- og utvikle samfunnet de lever i», skriver organisasjonen og tilbyr også andre måter å støtte på, for eksempel ved å gi bort et «gavekort med mening» eller ved at du starter din egen innsamlingsaksjon.

Redd Barna har ifølge Innsamlingskontrollen en Innsamlingsprosent på 74,9. Denne viser gjennomsnittet for innsamlede midler fire siste år. Organisasjonen har en Administrasjonsprosent på 1,6 og en Formålsprosent på 86,4 (begge siste år; se forklaring på tallene i faktaboks)

SOS-barnebyer:

«Over hele verden er det barn som har mistet mamma og pappa eller har omsorgspersoner som ikke klarer å ta vare på dem. Som fadder bidrar du til at omsorgsløse barn får en stabil oppvekst i en trygg familie», heter det på nettsiden der du inviteres til å støtte organisasjonens arbeid med 300 kroner per måned.

SOS-barnebyer har ifølge Innsamlingskontrollen en Innsamlingsprosent på 80,6. Denne viser gjennomsnittet for innsamlede midler fire siste år. Organisasjonen har en Administrasjonsprosent på 1,2 og en Formålsprosent på 82,2 (begge siste år; se forklaring på tallene i faktaboks).

Care:

Mens verdenslederne møtes for å vedta de nye bærekraftsmålene, gjør Care det klart på sine nettsider at organisasjonen skal gjøre alt de kan for å styrke den økonomiske situasjonen for 30 millioner kvinner innen 2020.

Hos Care kan du bidra med et månedsbeløp på 275 kroner, eller du kan donere engangsbeløp til til for eksempel «syriske flyktninger», «befolkningen i Jemen» eller «Cares generelle arbeid». Som flere av de andre organisasjonene tilbyr Care også at du kan «kjøpe en gave med mening», for eksempel en «care-pakke med omsorg» til små barn eller en «kvinnepakke til flyktninger».

Care Norge har ifølge Innsamlingskontrollen en Innsamlingsprosent på 71,7. Denne viser gjennomsnittet for innsamlede midler fire siste år. Organisasjonen har en Administrasjonsprosent på 0,9 og en Formålsprosent på 92 (begge siste år; se forklaring på tallene i faktaboks).

Plan International Norge:

«Hvert år blir 15 millioner jenter giftet bort som barn. Det er én hvert andre sekund. Barneekteskap er i dag en av de største hindringene for skolegang, frihet og likestilling for jenter – og for utvikling i fattige land. Plan ønsker å stoppe barneekteskap og jobber for at praksisen utryddes innen 2030», med din støtte kan vi gi barn utdanning, bedre helse, beskyttelse og økonomisk sikkerhet, heter det på organisasjonens nettside der du også kan starte din egen innsamlingsaksjon eller gi enkeltdonasjoner.

Plan Norge har ifølge Innsamlingskontrollen en Innsamlingsprosent på 86,4. Denne viser gjennomsnittet for innsamlede midler fire siste år. Organisasjonen har en Administrasjonsprosent på 6,1 og en Formålsprosent på 81,1 (begge siste år; se forklaring på tallene i faktaboks).

Strømmestiftelsen:

«I dag må 168 millioner barn jobbe for å overleve. Sånn skal det ikke være!», skriver Strømmestiftelsen på sine nettsider og tilbyr deg å hjelpe organisasjonen å styrke foreldre, hjelpe barna deres og «bygge samfunn» som gir mennesker tro på seg selv og muligheter til å påvirke sitt eget liv og samfunnet» rundt seg.

Strømmestiftelsen har ifølge Innsamlingskontrollen en Innsamlingsprosent på 79,5. Denne viser gjennomsnittet for innsamlede midler fire siste år. Organisasjonen har en Administrasjonsprosent på 4,5 og en Formålsprosent på 85,4 (begge siste år; se forklaring på tallene i faktaboks).

Amnesty International:

Som medlem i Amnesty «gjør du verdens største menneskerettighetsorganisasjon enda sterkere», heter det på organisasjonens nettsider der organisasjonen påpeker at «mens du leser dette risikerer modige mennesker verden over livet for det de tror på. De krever kanskje regimeendring, tak over hodet eller å få være sammen med den de elsker».

Disse menneskene trenger din beskyttelse, mener Amnesty og forteller at du kan velge å bidra månedlig via Avtalegiro, eller betale en årlig medlemskontingent.

Amnesty International Norge har ifølge Innsamlingskontrollen en Innsamlingsprosent på 87,9. Denne viser gjennomsnittet for innsamlede midler fire siste år. Organisasjonen har en Administrasjonsprosent på 3,0 og en Formålsprosent på 94,2 (begge siste år; se forklaring på tallene i faktaboks).

Flyktninghjelpen:

«Barn på flukt kan få nytt håp gjennom utdanning. På skolen får de også et fast holdepunkt i hverdagen. De kan leke, og får hjelp til å bearbeide vonde opplevelser. Barn som går på skolen er også mindre utsatt for seksuelle overgrep eller tvangsrekruttert til væpnede grupper. Som vår støttespiller bidrar du også til at vi kan drive flyktningleirer, sørge for gode sanitærforhold i kriseområdene og gi mennesker på flukt rettshjelp».

Over 60 millioner mennesker er på flukt fra krig og forfølgelse. Halvparten er barn. Sammen kan vi hjelpe flere!, skriver organisasjonen på sin nettside.

Flyktninghjelpen har ifølge Innsamlingskontrollen en Innsamlingsprosent på 76,5. Denne viser gjennomsnittet for innsamlede midler fire siste år. Organisasjonen har en Administrasjonsprosent på 0,8 og en Formålsprosent på 98,4 (begge siste år; se forklaring på tallene i faktaboks).

Kirkens Nødhjelp:

«Et barn er født, ufattelig sårbart og med et uendelig potensial. Vi vet ikke hva hun skal bli når hun blir stor. Men vi vet at hun først må overleve barndommen sin. Og vi vet at de første fem leveårene er kritiske.Sammen kan vi sikre alle barn retten til en trygg fødsel, et helsetilbud, rent vann, næringsrik mat og trygghet».

Gi årets viktigste julegave!, skriver Kirkens Nødhjelp på sine nettsider og forteller at «gaven din kan gi en person varig tilgang på rent vann hver måned», dersom du støtter organisasjonens arbeid med 250 kroner.

Kirkens Nødhjelp har ifølge Innsamlingskontrollen en Innsamlingsprosent på 81,3. Denne viser gjennomsnittet for innsamlede midler fire siste år. Organisasjonen har en Administrasjonsprosent på 4,5 og en Formålsprosent på 91 (begge siste år; se forklaring på tallene i faktaboks).

Greenpeace:

Når mange nok samler seg rundt samme sak, er alt mulig skriver Greenpeace på sin nettside og påpeker at ditt engasjement betyr mye for organisasjonen som blant annet ønsker å beskytte Arktis, innføre marine verneområder, beskytte verdens regnskoger fra avskoging - rett og slett være med å «sørge for at våre barn vokser opp i en giftfri verden».

Da Greenpeace ble medlem av den norske Innsamlingskontrollen i 2015/16 foreligger det ikke tall for organisasjonens virke, men på nordisk nivå har Greenpeace vært medlem av den svenske Innsamlingskontrollen som oppgir netto inntekter for organisasjonen i Norge, Sverige og Danmark til 197 millioner, der 21 prosent gikk til administrasjon i 2015. Greenpeace tar kun imot penger fra private givere, og støttes ikke av verken stater eller næringsliv.

Framtiden i våre hender:

«Vi jobber for etisk og miljøvennlig forbruk, og en mer rettferdig fordeling av jordas ressurser. Vi mener hensynet til mennesker og miljø er viktigere enn vekst i forbruk og økonomi», skriver Framtiden i våre hender på sin nettside og oppfordrer deg til å bli en av organisasjonens 25000 medlemmer.

Framtiden i våre hender er ikke medlem av Innsamlingskontrollen.

Leger uten grenser:

«Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter», heter det på nødhjelpsorganisasjonens nettside.

Leger Uten Grenser er en uavhengig medisinsk hjelpeorganisasjon som «rykker ut der andre ikke kan. Vi tar aldri side i konflikter. Vi hjelper de som trenger det mest, kun basert på medisinske behov. Når medisinsk hjelp ikke er nok, varsler vi om overgrep og glemte kriser. Taushet er dødelig – færre dør når flere vet» skriver organisasjonen som påpeker at størsteparten av inntektene kommer fra private givere.

Leger uten grenser har ifølge Innsamlingskontrollen en Innsamlingsprosent på 81,5. Denne viser gjennomsnittet for innsamlede midler fire siste år. Organisasjonen har en Administrasjonsprosent på 2,9 og en Formålsprosent på 82,7 (begge siste år; se forklaring på tallene i faktaboks).

Unicef:

«Ditt bidrag gjør at vi kan nå flere barn med det livsviktige arbeidet som gjøres med å beskytte barn, skaffe tilgang på rent drikkevann, mat, vaksiner og utdanning», heter det på Unicefs nettside.

Unicef har ifølge Innsamlingskontrollen en Innsamlingsprosent på 72,9. Denne viser gjennomsnittet for innsamlede midler fire siste år. Organisasjonen har en Administrasjonsprosent på 3,7 og en Formålsprosent på 67,5 (begge siste år; se forklaring på tallene i faktaboks).

Regnskogfondet:

Regnskogfondet er en uavhengig, norsk organisasjon som arbeider for å redde verdens regnskoger og sikre rettigheter til menneskene som lever der. «Vi samarbeider med over 70 lokale organisasjoner i 11 regnskogland i fire verdensdeler», skriver organisasjonen på sine nettsider og fremhever at 86,7 prosent av inntektene går til å redde regnskog.

Regnskogfondet har ifølge Innsamlingskontrollen en Innsamlingsprosent på 64,4. Denne viser gjennomsnittet for innsamlede midler fire siste år. Organisasjonen har en Administrasjonsprosent på 24,6 og en Formålsprosent på 71,3 (begge siste år; se forklaring på tallene i faktaboks).

Utviklingsfondet:

«Din støtte endrer liv gjennom selvhjelpsprosjekter for dem det er flest av i verden – fattige bønder i fattige land. De får nye muligheter til å forsørge seg og familien og et verdig liv i framtiden», heter det på Utviklingsfondets nettside.

Utviklingsfondet har ifølge Innsamlingskontrollen en Innsamlingsprosent på 70,5. Denne viser gjennomsnittet for innsamlede midler fire siste år. Organisasjonen har en Administrasjonsprosent på 3,2 og en Formålsprosent på 95,6 (begge siste år; se forklaring på tallene i faktaboks).

Atlas-alliansen:

Atlas-alliansen jobber for å fremme rettighetene og bedre levekårene for funksjonshemmede i fattige land: «7 millioner barn vokser opp uten skole. Nesten en av to av disse barna har en funksjonsnedsettelse. Da vokser de opp som en byrde i familien, eller de må tigge for å klare seg. Med skole ser livet betydelig lysere ut: De kan få seg en jobb og livnære seg. De kan bli den som forsørger familien, og de kan bli aktive deltakere i samfunnet», heter det på organisasjonens nettside.

Atlas-alliansen har ifølge Innsamlingskontrollen en Innsamlingsprosent på - 7,6. Denne viser gjennomsnittet for innsamlede midler fire siste år. Organisasjonen har en Administrasjonsprosent på 5,2 og en Formålsprosent på 94,7 (begge siste år; se forklaring på tallene i faktaboks).

Afghanistankomiteen:

«Bli med! Hjelp oss til å utdanne flere barn og ungdom i Afghanistan! Vi jobber med utdanning av over 200 000 barn og ungdom på 250 skoler. Over halvparten av elevene er jenter. Flere millioner barn har fått tilgang til utdanning de siste 15 årene, men fortsatt faller mange utenfor. Vi jobber sammen med lokalbefolkningen for en mer inkluderende og bedre skole», heter det på organisasjonens nettsider der du inviteres til å donere engangsbeløp.

Afghanistankomiteen har ifølge Innsamlingskontrollen en Innsamlingsprosent på 80,4. Denne viser gjennomsnittet for innsamlede midler fire siste år. Organisasjonen har en Administrasjonsprosent på 3,9 og en Formålsprosent på 95,8 (begge siste år; se forklaring på tallene i faktaboks).

SAIH:

«Vårt mål er at alle unge mennesker skal ha tilgang til god utdanning, slik at de kan bidra til en mer rettferdig verden», heter det på organisasjonens nettside. Det påpekes også at studenter og akademikere ofte er de første som protesterer når et samfunn beveger seg i feil retning. «Våre lokale partnere jobber under vanskelige forhold, og studentledere kjemper hver dag for at flere unge skal få rett og tilgang på utdanning og kunnskap. Din støtte er med på å sikre at flere stemmer blir hørt og at unge mennesker får hjelp til å jobbe for sine rettigheter», heter det på Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefonds (SAIH) nettsider.

SAIH har ifølge Innsamlingskontrollen en Innsamlingsprosent på 99,6. Denne viser gjennomsnittet for innsamlede midler fire siste år. Organisasjonen har en Administrasjonsprosent på 7,6 og en Formålsprosent på 92,1 (begge siste år; se forklaring på tallene i faktaboks).

Misjonsalliansen:

«Det å være fadder er en konkret og personlig måte å bidra aktivt til en mer rettferdig verden», skriver Misjonsalliansen på sine nettsider og påpeker at de er den organisasjonen i Norge som har drevet med fadderordning lengst.

«Din støtte går til å utvikle hele lokalsamfunnet, til å bygge skoler, forbedre undervisning. Støtten kan også bidra til rent vann, bedret jordbruk, helsetiltak, kursing av foreldre og fritidsaktiviteter for barna. Behovene er definert av lokalsamfunnet selv».

Misjonsalliansen har ifølge Innsamlingskontrollen en Innsamlingsprosent på 82. Denne viser gjennomsnittet for innsamlede midler fire siste år. Organisasjonen har en Administrasjonsprosent på 4 og en Formålsprosent på 85,6 (begge siste år; se forklaring på tallene i faktaboks).

WWF-Norge:

«En framtid der mennesker lever i harmoni med naturen» er blant budskapene på WWFs nettsider:

Ved å støtte WWF bidrar du blant annet til å «beskytte og bevare naturverdiene og det biologiske mangfoldet i hav- og kystområder, på land og i ferskvann. Vi arbeider kontinuerlig for å forbedre norsk klima- og energipolitikk og vårt lovverk. I tillegg støtter vi naturvern- og utviklingsprosjekter over hele verden i samarbeid med lokalbefolkning, lokale organisasjoner og myndigheter».

WWF er ikke medlem av Innsamlingskontrollen.

Forut:

Jobber for «å medvirke til sosial mobilisering av fattige og undertrykte i deres kamp for bedre levekår og grunnleggende menneskerettigheter, gjennom bistandstiltak, holdningsskapende virksomhet og politisk bevisstgjøring».

Forut har ifølge Innsamlingskontrollen en Innsamlingsprosent på 73,4. Denne viser gjennomsnittet for innsamlede midler fire siste år. Organisasjonen har en Administrasjonsprosent på 2,5 og en Formålsprosent på 86,7 (begge siste år; se forklaring på tallene i faktaboks).

Norsk Folkehjelp:

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon og har samlet engasjementet om to strategiske områder: «Rettferdig fordeling av makt og ressurser» og «Vern om liv og helse».

Det betyr ifølge informasjon på organisasjonens nettsider arbeid med «Langsiktig utviklings- og demokratiarbeid», «Humanitær nedrustning», «Sanitet og redningstjeneste» og «Flyktning, asyl og integreringsarbeid».

Norsk Folkehjelp har ifølge Innsamlingskontrollen en Innsamlingsprosent på 77,3. Denne viser gjennomsnittet for innsamlede midler fire siste år. Organisasjonen har en Administrasjonsprosent på 3,5 og en Formålsprosent på 93,2 (begge siste år; se forklaring på tallene i faktaboks).

Røde Kors:

«Som fadder hjelper du barn og unge som vokser opp i krig, konflikt og i fattigdom. Din støtte går til fadderprosjekter i blant annet Colombia, Zimbabwe og Vietnam», heter det på Røde kors nettsider der du kan støtte med månedlige beløp mellom 200 og 1000 kroner.

Røde Kors har ifølge Innsamlingskontrollen en Innsamlingsprosent på 80,4. Denne viser gjennomsnittet for innsamlede midler fire siste år. Organisasjonen har en Administrasjonsprosent på 2,6 og en Formålsprosent på 91,5 (begge siste år; se forklaring på tallene i faktaboks).

Powered by Labrador CMS