Afghanske jenter og kvinner demonstrerte mot Taliban lørdag i Kabul. Bakgrunnen er at Taliban onsdag sendte skolejenter hjem, etter at de allerede har vært nektet å gå på skolen i sju måneder.
Afghanske jenter og kvinner demonstrerte mot Taliban lørdag i Kabul. Bakgrunnen er at Taliban onsdag sendte skolejenter hjem, etter at de allerede har vært nektet å gå på skolen i sju måneder.

Kvinner i Afghanistan:

Varsler bølge av demonstrasjoner

Flere titalls afghanske jenter og kvinner protesterte lørdag i Kabul mot Talibans beslutning om å stenge skolen for jenter.

Publisert Oppdatert

«Åpne skolene» og «rettferdighet», ropte demonstrantene mens de bar på skolebøker og plakater.

«Utdanning er vår grunnleggende rettighet, ikke en politisk plan», sto det på noen av plakatene. Flere av demonstrantene gikk med skoleuniform.

Demonstrasjonen fant sted på et bytorg i Kabul lørdag, og det var flere titalls jenter og kvinner til stede. Etter en kort marsj spredte de seg fordi Taliban-krigere kom til stedet.

Bakteppet er at Taliban besluttet å stenge jenteklassene etter bare noen timer da de onsdag fikk komme tilbake på skolen. Jenter i ungdomsskole- og videregåendealder har vært nektet undervisning helt siden Taliban grep makten i august i fjor.

Vestlige land har fordømt handlingene til Taliban og krever at skolene gjenåpnes. Taliban har foreløpig ikke gitt noen begrunnelse for beslutningen om å sende jenter hjem fra skolen.

Bistandsaktuelt i Afghanistan: Jenter får ikke gå på skole likevel

Vil fortsette å demonstrere

Kvinneaktivister lovet søndag å starte en bølge av protester over hele Afghanistan hvis ikke Taliban åpner skolene for jenter innen en uke.

– Hvis jenteskolene forblir stengt også etter en uke, vil vi åpne dem selv og arrangere demonstrasjoner over hele landet inntil kravene våre er innfridd, sa aktivisten Halima Nasari på en pressekonferanse i Kabul søndag.

Fire kvinnerettighetsgrupper i Afghanistan sto sammen om en felles uttalelse.

– Folket kan ikke lenger tolerere slik undertrykkelse. Vi godtar ingen unnskyldning fra myndighetene, het det i uttalelsen.

Powered by Labrador CMS