Ayan Muhammed sammen med sin underernærte sønn Fahir, som mottar behandling av underernæring ved Gode-sykehuset i Somali-regionen i det østlige Etiopia. Nå forbereder hun og bønder på Afrikas Horn seg på den verste tørken på 40 år.

Tørken på Afrikas Horn som går verden hus forbi

20 millioner mennesker kan bli rammet av sult som følge av tørken i Kenya, Somalia og Etiopia i år, advarer FN. Sårt tiltrengt nedbør har så langt uteblitt, snart én måned etter at regntiden skulle ha startet. Det samme har pengene som FN trenger for å hindre en mulig sultkatastrofe.

Publisert Oppdatert

Kenya, Somalia og Etiopia på Afrikas Horn står på randen av en humanitær katastrofe. Avlinger er ødelagt, husdyr har bukket under, og et stort antall mennesker er tvunget vekk fra sine hjem på jakt etter mat og vann.

– Antallet mennesker som sulter som følge av tørken, kan stige fra dagens anslag på 14 millioner, til 20 millioner i løpet av 2022, advarer FNs matvareprogram WFP tirsdag.

Også de tre siste regntidene har sviktet.

– WFP og andre humanitære organisasjoner har siden i fjor advart verdenssamfunnet om at denne tørken kunne bli katastrofal hvis vi ikke handlet umiddelbart, men finansieringen har ikke kommet opp på det nivået som trengs, sier Michael Dunford, WFPs regionale direktør for Øst-Afrika.

Fare for hungersnød

Seks millioner somaliere, 40 prosent av befolkningen, trues av ekstreme nivåer av matusikkerhet. Risikoen for hungersnød er helt reell de neste månedene dersom forholdene ikke endrer seg, ifølge WFP.

I Kenya står én halv million mennesker i fare for å rammes av en sultkrise. Landet opplever den verste tørken på over 40 år, og 3,1 millioner mennesker trenger nå mathjelp, ifølge WFP.

Spesielt stor er risikoen for samfunn nord i landet som er avhengige av buskap. Antallet kenyanere som trenger hjelp, er mer enn firedoblet på under to år, opplyser WFP.

– Må handle nå

I det sørlige og sørøstlige Etiopia har andelen feilernærte mennesker passert krisenivåer. 7,2 millioner mennesker lider under den verste tørken siden 1981. Nord i landet forverres sulten av den 17 måneder lange krigen mellom regjeringsstyrker og opprørere fra Tigray-regionen.

Deler av Afrikas Horn sliter fra før med konsekvensene av pågående konflikter, fattigdom og gresshoppeinvasjon, påpeker FNs mat- og landbruksorganisasjon FAO.

– Vi må handle nå hvis vi ønsker å forhindre en humanitær katastrofe, sier Chimimba David Phiri, FAOs representant til Den afrikanske union (AU).

Les også: Etiopias tidligere kvinneminister: — De ville hindre meg i å fortelle sannheten om overgrepene

Mangler penger

Den dystre situasjonen er forverret av krigen i Ukraina. Konflikten har bidratt til at prisene på mat og drivstoff har skutt i været, samtidig som globale forsyningskjeder hemmes, sier WFP.

FN-organet advarer om at mangel på finansiering vil være katastrofal og ber om knappe 4,2 milliarder kroner det neste halvåret.

Ved forrige appell i februar fikk de bare inn 4 prosent av pengene som trengs, ifølge WFP. Samtidig mangler FAO over 60 prosent av pengene de trenger for å møte behovene til 1,5 millioner mennesker i Kenya, Somalia og Etiopia.

Les også: Derfor vil Ukraina-krigenføre til sult og uro i verden

260 000 døde

– Vi vet fra tidligere erfaring at det er livsviktig å handle tidlig for å hindre en humanitær katastrofe, sier Dunford.

– Likevel har vår evne til å sette i gang innsatsen hittil vært begrenset som følge av mangel på bidrag, tilføyer han.

Øst-Afrika var herjet av en opprivende tørke i 2017. Men en tidlig humanitær innsats forhindret den gang hungersnød i Somalia. I 2011 døde imidlertid 260 000 mennesker av sult eller sultrelaterte tilstander da en hungersnød rammet landet i 2011. Halvparten av ofrene var barn under seks år.

Klimaendringer

Tidligere i vår advarte FNs nødhjelpskontor om at den pågående tørken kan bli «en av de verste klimadrevne krisene i Afrikas Horns nyere historie».

Eksperter mener ekstremvær rammer hyppigere og hardere som følge av klimaendringene. Meteorologer knytter den pågående tørken til menneskeskapte klimaendringer som fører til økende oppvarming i Indiahavet og forårsaker mer hyppige sykloner.

– Når vi har intense sykloner sørvest i Indiahavet, forbereder vi oss alltid på en lang tørkesesong i Øst-Afrika og på Afrikas Horn, sier Evans Mukolwe, tidligere forskningsdirektør i FN.

– Det er fordi sykloner suger ut mye av fuktigheten og frarøver regionen tiltrengt nedbør. Det har vært mønsteret i flere tiår, utdyper han overfor nyhetsbyrået AP.

Les også: Værvarsling som redder liv

Flere advarsler

Eksperter hadde på forhånd advart om at regntiden kunne utebli for fjerde år på rad, og FN slo sult-alarm på Afrikas Horn allerede i vinter.

Før påske advarte Røde Kors om sultkatastrofe i Afrika som går verden hus forbi som følge av krigen i Ukraina og andre kriser som skaper større overskrifter.

– Millioner av familier går sultne, og barn dør som følge av underernæring, sa Dominik Stillhart, som leder Den internasjonale Røde Kors-komiteens (ICRC) globale operasjoner.

Les også: Syv tiltak som kan redde kloden

Powered by Labrador CMS