Amina Shuto (21) holder rundt sin to måneder gamle underernærte baby i en flyktningleir utenfor Mogadishu i Somalia. Shuto forteller at mange barn i området ikke får i seg nok næring.

Én av tre afrikanere har ikke nok mat

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) har sendt ut akutt advarsel om global sultkrise. I Afrika sliter store deler av befolkningen med å få nok å spise.

Publisert Oppdatert

– Vi står overfor en pressende og raskt forverret global matsikkerhetssituasjon, spesielt i deler av Afrika og Midtøsten, sier ICRC-sjef Robert Mardini.

En tredjedel av befolkningen i Afrika har ikke nok mat. Sultkrisen er et resultat av væpnet konflikt, politisk ustabilitet, klimakrisen og konsekvenser av koronapandemien.

– Uten en samordnet innsats risikerer dette å bli en irreversibel humanitær krise med ufattelige menneskelige kostnader, sier Mardini.

I tillegg har krigen i Ukraina forverret situasjonen. I Somalia alene står import fra Ukraina og Russland for 90 prosent av landets hvete.

Fire mislykkede regnsesonger

Afrika står også overfor den verste tørken på 40 år som har forverret sultkrisen ytterligere.

Ifølge ReliefWeb har Afrikas Horn hatt fire mislykkede eller dårlige regnsesonger på rad, og 18,4 millioner mennesker står ovenfor akutt matusikkerhet – noe som vekker frykt for at situasjonen i 2011 nå er i ferd med å gjenta seg. Da førte mangel på regn og mangel på hjelp fra andre land til hungersnød og at 260 000 mennesker mistet livet i Somalia. Halvparten var barn under fem år.

I deler av Nord-Kenya er det eneste vannet som er tilgjengelig, vann som står ute til husdyr. Dette vannet sprer sykdommer som diaré og rammer særlig barna hardt.

Ifølge ansatte i Redd Barna i Etiopia oppsøker og angriper flere og flere ville dyr landsbyer for å få tak i vann. Kvinner og barn blir også angrepet av aper som er på jakt etter noe å drikke.

Les også: Slik rammes barna av sultkatastrofen på Afrikas Horn

Afrikas horn

Også ICRCs regionssjef i Afrika, Patrick Youssef, forteller at situasjonen er akutt. Han advarer mot at mange liv vil gå tapt uten en samlet innsats fra humanitære organisasjoner, finansinstitusjoner og hjelp fra ulike land.

Ifølge Youssef er Afrikas Horn hardest rammet, men også i Sahel-området, Mauritania, ved Tsjadsjøen er situasjonen svært alvorlig.

– Mange land er avhengige av hvete og korn fra Russland og Ukraina. Somalia importerer 90 prosent av hveten sin derfra. Nigeria, Sudan og Sør-Sudan er også svært avhengig av hveteimport. Situasjonen er derfor svært vanskelig — særlig for de menneskene som de humanitære organisasjonene ikke når ut til, sier Youssef til Voa.

Les også: Her er verdens mest sultkritiske områder

Powered by Labrador CMS