450 personer mistet livet og ytterligere 5.000 personer har blitt smittet av gulfeber i Afrika de siste månedene.

1 million gulfebervaksiner har forsvunnet i Angola

En million gulfebervaksiner har forsvunnet i Angola, melder Verdens helseorganisasjon (WHO). Ingen vet hvor de livsviktige dosene har tatt veien.

Publisert

WHO og deres samarbeidspartnere skipet i februar 6 millioner doser gulfebervaksine til Angola. Da de noen måneder senere ba myndighetene i landet gjøre rede for hvordan de var brukt, viste det seg at 1 million manglet.

Mange doser var også sendt til områder der det ikke er påvist gulfeber, mens andre ble sendt til områder der det ikke fantes sprøyter å injisere vaksinen med.

– Forduftet

– Svaret er at 1 million vaksiner har forsvunnet, «forduftet», sannsynligvis blitt tatt av venner og slektninger av de lokale styresmaktene, skriver WHO i en epost til sine samarbeidspartnere.

– Vi har et stort problem framfor oss, konstaterer Robert Kezaala i FNs barnefond (UNICEF)

Mangelen på vaksiner i landet gjør at WHO nå anbefaler at dosene de har til rådighet blir vannet ut 80 prosent, til tross for at det da er usikkert om de vil ha noen effekt.

Frykter stort utbrudd

450 personer mistet livet og ytterligere 5.000 personer har blitt smittet av gulfeber i Afrika de siste månedene.

WHO anslår at det trengs 40 millioner vaksinasjonsdoser for å hindre et stort utbrudd, men under halvparten av disse er hittil skaffet til veie.

Vaksinen mot virussykdommen er relativt billig, men likevel er det i mange deler av Afrika relativt få personer som er vaksinert.

Powered by Labrador CMS