En undersjøisk kabel skal gi bedre internett til flere land rundt hele det afrikanske kontinentet. Prosjektet er et samarbeid mellom Facebook og ulike mobilselskaper og internettoperatører. Foto: Niall Carson / PA photos / NTB scanpix

Naba: Næringslivet glad for Facebook-kabel rundt Afrika

Facebook legger en undersjøisk kabel som skal gi bedre internettforbindelser i mange afrikanske land. Formålet er å øke internettilgangen til over en milliard mennesker, melder CNBC. – Prosjektet er en særdeles gledelig nyhet, mener Eivind Fjeldstad, leder for Norwegian African Business Association (Naba).

Publisert

Facebook er i ferd med å bygge en undersjøisk kabel som skal legges rundt det afrikanske kontinentet, melder nettstedet CNBC.

Kabelen vil være 37.000 kilometer lang, og skal gi bedre nettforbindelser til 23 land i Afrika, Midtøsten og Europa. Formålet er å øke internettilgangen til de 1,3 milliardene som bor på det afrikanske kontinentet, skriver CNBC.

Kabelen bygges i samarbeid med lokale internettoperatører og mobilselskaper som China Mobile, britiske Vodafone og sør-afrikanske MTN, skriver Browne. Det er Nokia-eide Alcatel Submarine Networks som har fått ansvaret for å bygge kabelen.

Prosjektet har fått kallenavnet «2Africa». Det er uklart hvor mye penger som har blitt brukt på prosjektet.

- Særdeles gledelige nyheter

Bedriftsforeningen NABA (the Norwegian-African Business Association) jobber for å promotere bedriftsmuligheter i Afrika, og hjelper norske og afrikanske bedrifter med å komme i kontakt med hverandre.

- Det nye Facebook-prosjektet er en svært gledelig nyhet, skriver NABAs administrerende direktør Eivind Fjeldstad i en epost til Bistandsaktuelt.

- Dette vil gi afrikansk næringsliv enda bedre forutsetninger for å lykkes i en tid der e-commerce blir stadig viktigere, også på kontinentet.

Siden stabilt nett med god kapasitet er en forutsetning for teknologiselskaper, vil 2Africa-prosjektet gi slike selskaper et ekstra insentiv til å etablere seg på kontinentet, sier Fjeldstad.

- Kan hende vi bør tipse Facebook om at de bør invitere med Telenor inn i kabel-samarbeidet.

Vil «booste» privat næringsliv

- Hvordan kan bedre internett bidra til å hjelpe afrikanske bedrifter?

- Det vil gjøre det samme som internett har gjort for oss her hjemme - som en kritisk infrastruktur for å lykkes med bedre samhandel og kommunikasjon på tvers av landegrensene og mellom folk.

Afrika er nå i ferd med å innføre verdens nest største frihandelsavtale, en avtale som inkluderer nesten samtlige afrikanske land. Derfor vil bedre tilgang til internett definitivt gi den private sektoren i Afrika en «boost», skriver NABAs direktør.

Fjeldstad forteller at det allerede har kommet flere afrikanske varianter av Amazon.

- Vi fikk senest oppleve det i Nairobi i februar, der kunder på landsbygda kan bestille hva det måtte være og få fraktet det til landsbyens butikk med færre fordyrende mellomledd. Det blir spennende å følge med på mulighetene dette "2Africa" initiativet vil skape når det kommer i drift i 2024, sier Fjeldstad.

- Nesten like lang som jordens omkrets

Afrika er det kontinentet i verden med dårligst tilgang til internett. Kun 1 av 4 afrikanere har nettilgang per i dag.

- 2Africa er en videreføring av vårt arbeid for å forbedre den globale infrastrukturen for internett, skriver Facebook i et blogginnlegg om prosjektet.

Den nye kabelen vil bli det første undersjøiske kabelsystemet som uten avbrudd forbinder Øst- og Vest-Afrika gjennom ett enkelt internettsystem. Kapasiteten til den nye kabelen vil være nesten tre ganger så stor som den totale kapasiteten til alle undersjøiske kabler i Afrika i dag.

- Kabelen vil bli nesten like lang som jordens omkrets, skriver det sosiale nettverksselskapet.

Kabelen kan begraves opp mot tre meter ned i havbunnen. Designet gjør nettverket mest mulig tilgjengelig samtidig som det gir kabelen bedre beskyttelse mot skade.

Vil investere til tross for covid-19

Koronakrisen kan komme til å by på utfordringer for Facebooks prosjekt. Ifølge WHO kan viruset i verste fall komme til å ta livet av 190.000 personer på det afrikanske kontinentet. I tillegg har karantenetiltak verden over ført til et stort press på allerede eksisterende nettverk.

- Den pågående covid-19-pandemien har vist hvor viktig det er å ha tilgang til internett da flere milliarder mennesker over hele verden er avhengige av internett for å jobbe, få undervisning og være i kontakt med de personene de bryr seg om, skriver Facebook.

Det nye kabelprosjektet er en stor og viktig investering, og kommer på et avgjørende tidspunkt for den økonomiske gjenoppbygningen som må til i kjølvannet av covid-19.

- Vi vet at økonomier vokser raskt når selskaper har bred tilgang til internett, skriver Facebook.

Til tross for korona-krisen er vekstmulighetene på det afrikanske markedet store, og interessen for å investere i Afrika øker blant selskaper med base i Silicon Valley, skriver CBCN.

Også søkegiganten Google jobber med en undersjøisk nettkabel. Denne kabelen vil gi bedre forbindelser mellom Afrika og Europa. Google har også planer om å gi landsbyer i Mosambik tilgang til 4G-internett.

Powered by Labrador CMS