
Kenyanere betaler prisen for krigen mot al-Shabaab
Søndag ble Kenya rammet av terror da væpnede menn angrep en kirke i den nordøstlige delen av landet. Angrepet er ett av mange dette året.
Totalt har 37 mennesker blitt drept og over 150 blitt skadet siden angrepene startet i januar, få måneder etter at den kenyanske hæren krysset grensen til Somalia for å kjempe mot den militante islamistiske gruppen al-Shabaab.
Kenya sendte tropper til Somalia i oktober 2011 etter flere kidnappinger av utenlandske statsborgere fra kenyanske territorium, noe som rammer turistsektoren. Al-Shabaab reagerte med å si at de ville kjempe imot og angripe Nairobi.
Generell frykt
Alex, en 26-årig mann som jobber i en butikk i Ngala Street i Nairobi, forteller at han føler seg mer utrygg enn noen gang.
– Når jeg er på jobb, er jeg ikke sikker på om jeg kommer meg trygt hjem. Vi lever i konstant frykt for å bli angrepet av granater, sier han.
Taxisjåføren Mzee Kihara, som kjører i Tom Mboya Street, mener også at kampen mot Al-Shabaab har ført til mer utrygghet for kenyanere.
– Beslutningstakerne dør ikke. Det er vi – vanlige mennesker – som betaler prisen for deres beslutninger. Al-Shabaab har ikke vært noen stor trussel tidligere, men nå har de bestemt seg for å angripe oss fordi de føler at vi er fienden deres, sier han.
Andre kenyanere mener at al-Shabaab er feiginger som kommer til å bli beseiret.
– De angriper oss, men vi skal vinne over dem. Våre soldater bør fortsette å jage dem til de har tapt, sier hotellresepsjonisten Mercy Mugo.
Vakthold
Kenyas statsminister Raila Odinga sier at landet vil kjempe til «terroristene er beseiret».
– Kenya skal ikke overgi seg til terroristene. De prøver å skremme investorer; de vil skremme turister; de vil skremme Kenyas befolkning generelt, sa han etter et angrep i Nairobi i mai i år.
Det er strengt vakthold i Nairobi. Ved inngangene til offentlige bygninger og busstasjoner står vakter med metalldetektorer for å kontrollere alle mennesker som går inn i butikker og busser.
Kenyanske medier er fulle av historier om hærens fremgang i Somalia, der de samarbeider med soldater fra Uganda, Burundi og Djibouti under Den afrikanske union-paraplyen for å bekjempe al-Shabaah. Det skrives ingenting om hvorvidt soldatene burde trekke seg ut eller ikke.
Burundi og Uganda har også vært mål for Al-Shabaab, men Kenya er mest sårbart siden landet grenser til Somalia.