Tegneren Gados framstilling av en tidligere valgseier til Rwandas sterke mann Paul Kagame. Han er ikke blitt mindre mektig med årene.

Kagame øyner sju nye år som Rwandas sterke mann

Rwandas president Paul Kagame blir spådd en overbevisende seier i det kommende presidentvalget. Han har i praksis styrt landet siden 1994.

Publisert
Fredag går rwanderne til urnene for å velge president for tredje gang siden folkemordet på landets tutsiminoritet i 1994.

59 år gamle Kagame ser ut til å ville cruise inn til en overbevisende seier hos de 6,9 millioner stemmeberettigede i knøttlille Rwanda, som bare er litt større enn Nord-Trøndelag.

Fast grep

De to motkandidatene i valget er begge lite kjent og har bare fått lov til å drive valgkamp i tre uker mot den sittende presidenten, som i flere årtier har holdt et fast grep om makten i Rwanda.

Kagame ble valgt til president i 2003 og gjenvalgt for sju nye år i 2010. Han har i praksis styrt Rwanda siden 1994, da han som leder av opprørsbevegelsen Rwandas patriotiske front (RPF) inntok hovedstaden Kigali for å sette en stopper for det regjerende hutu-regimets folkemord som kostet anslagsvis 800.000 mennesker livet.

Kagame er selv tutsi.

Fåfengt kamp

Ifølge observatører har hele nasjonen den siste tida vært smykket i RPFs farger – rødt, hvitt og blått – mens den grønne fargen til landets eneste tillatte opposisjonsparti, Demokratisk grønt parti, knapt har vært synlig.

– Vi fikk beskjed om at vi ikke kunne sette opp våre bannere og flagg der RPF har sine, men dessverre har RPF satt opp sitt over alt, sukker de grønnes presidentkandidat Frank Habineza til nyhetsbyrået AFP.

Både han og den uavhengige kandidaten Philippe Mpayimana kjemper tilsynelatende en fåfengt kamp.

Utvikling med bakside

Etter folkemordet lå Rwanda i grus, men har hatt en bemerkelsesverdig utvikling som Kagame har fått mye av æren for. Han har skapt ro og stabilitet og lagt grunnlaget for en årlig økonomisk vekst på rundt 7 prosent.

Samtidig blir han kritisert av menneskerettsgrupper for systematisk undertrykking av kritiske stemmer.

Kagames kritikere har blitt drept, fengslet eller tvunget i eksil. Ifølge enkelte observatører er den eneste grunnen til at Habineza og Mpayimana får stille til valg, at de overhodet ikke utgjør noen trussel mot hans regime.

– Kroning

– Det er ikke noe valg i Rwanda. Det er en kroning som erklærer at Kagame er kongen, sier den frittalende rwandiske journalisten Robert Mugabe (ja, han heter det, red.anm.).

For halvannet år siden vedtok den RPF-dominerte nasjonalforsamlingen en grunnlovsendring som åpner for at Kagame kan stå enda flere år ved roret. Lovendringen, som gjør at han kan bli sittende helt fram til 2034 – i sju år fra 2017 og deretter to femårsperioder – ble godkjent i en folkeavstemning og vedtatt med overveldende flertall.

Både USA og EU har kritisert grunnlovsendringen, som de mener strider mot helt grunnleggende demokratiske prinsipper. Norge deler bekymringen.

Les mer:

Om Paul Kagame

 • Født i oktober 1957. Gift, fire barn.
 • Bodde mange år i Uganda, der han deltok aktivt i opprørsbevegelsen FRONASA som styrtet diktatoren Idi Amin i 1979.
 • Var i 1981 med på å grunnlegge Den nasjonale motstandshæren (NRA) sammen med Yoweri Museveni og bidro til å styrte Ugandas Milton Obote i 1985.
 • Ble Musevenis betrodde etterretningssjef da denne overtok som president i Uganda.
 • Kagame var i 1987 med på å bygge opp Rwandas patriotiske front (RPF), som han ledet fra 1990.
 • RPF rykket i 1994 inn i Rwanda og fikk slutt på hutu-regimets folkemord på tutsiminoriteten, der anslagsvis 800.000 mennesker ble drept.
 • Kagame, som selv er tutsi, har i praksis styrt Rwanda siden, men ble formelt valgt til president først i 2003. Gjenvalgt for nye sju år i 2010.
 • En folkeavstemning i 2015 åpnet for en grunnlovsendring som sier at Kagame kan bli sittende ved makten til 2034. Vedtatt med stort flertall av nasjonalforsamlingen.

(NTB)

Om Rwanda

 • Land i Øst-Afrika mellom Uganda, Tanzania, Burundi og Kongo.
 • Hovedstad Kigali
 • Uavhengig fra kolonimakten Belgia i 1962.
 • Om lag 11 millioner innbyggere, hvorav 6,9 millioner er stemmeberettigede.
 • Regnes blant verdens fattige land og ligger på 159. plass på FNs utviklingsindeks (HDI).
 • Dominerende folkegrupper er hutu og tutsi. Drøyt 800.000 tutsier og moderate hutuer ble drept under folkemordet i 1994.
 • Det lille landet på drøyt 26.300 kvadratkilometer er kjent som «de tusen åsers land».

Kilder: UNDP, Wikipedia

Powered by Labrador CMS