Morsdag på alvor
Ingen kvinner skal være nødt til å dø for å kunne gi liv. Det skal i år markeres med en annerledes morsdagsevent.
På søndag er det alle mødres store dag. Men i år ønsker FNs Befolkningsfond (UNFPA), Sex og Politikk, Nobels Fredssenter og Utenriksdepartementet å fylle dagen med et litt annet innhold enn morsdagskort, gaver og blomster. Gjennom fotoutstillingen Congo/women vil de sette søkelyset på de store globale forskjellene når det kommer til kvinners helse, særlig i tilknytning til svangerskap og fødsel.
– Mange kvinner dør på grunn av sin fruktbarhet. Og for hver kvinne som dør blir 20‑30 kvinner ødelagt for livet. Sånn kan det ikke være. Derfor ønsker vi å bruke morsdagen til å løfte dette frem, sier Kari Jaquesson, styreleder for Sex og Politikk.
På fasaden til Nobels Fredssenter
Utstillingen består av bilder som skildrer kvinners situasjon i Kongo, et land som lenge har vært preget av fattigdom og konflikter. Bildene er tatt av de anerkjente fotografene Lynsey Addario, Marcus Bleasdale, Ron Haviv og James Nachtwey fra VII Photo Agency. Torsdag 10. februar mellom klokken 18 og 21 blir de vist på fasaden på Nobels Fredssenter.
– Fotografiene er i all hovedsak tatt i Kongo, et land som i lang tid har vært preget av krig og konflikt, og hvor tusenvis av kvinner har fått sine liv ødelagt på grunn av vold, voldtekt og lemlestelse. Disse kvinnene har erfart at det ofte kan være farligere å være kvinne enn soldat i en konflikt, sier Astrid Sverdrup, utstillingssjef ved Nobels Fredssenter.
Store forskjeller
Utstillingen vil samtidig løfte frem forskjellene mellom kongolesiske og norske kvinner når det kommer til tilgang til helsetjenester i forbindelse med svangerskap å fødsel.
I Kongo er gjennomsnittelig levealder for en kvinne kun 46 år. 1,3 millioner voksne lever med Hiv eller aids i regionen. 800.000 barn har blitt foreldreløse som følge av sykdommen, og 20 prosent av barna overlever ikke sine fem første år.
– Særlig i Afrika sør for Sahara må svært mange kvinner føde uten tilgang til helsetjenester. Samtidig er det mange kvinner som blir tvunget til å avslutte svangerskapet på en uttrygg måte, siden de ikke har tilgang til trygg abort. Jeg tror det er viktig at vi kan bruke nettopp morsdagen til å løfte blikket ut. Det er tross alt ikke så lenge siden vi hadde en lignende situasjon i Norge, sier Jaquesson.
Vist i FN
Fotoutstillingen ble først vist i FNs generalforsamling og har blant annet vært innom den amerikanske kongressen før den nå kommer til Oslo som første visningssted i Skandinavia. Utstillingen har aldri tidligere vært projisert på en bygning, og det er også første gang Fredssenteret tar i bruk fasaden på denne måten.
Samme dag vil det også bli en paneldebatt om mødrehelse på Nobels Fredssenter, hvor blant annet den nye lederen for FNs befolkningsfond Dr. Babatunde Osotimehin og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim deltar.
Fakta om kvinnehelse
En av de største forskjellene mellom fattige og rike kvinner i verden er sjansen for å overleve sine svangerskap.
358 000 kvinner dør hvert år av svangerskapsrelatert dødelighet. Dette utgjør rundt 1000 kvinner om dagen.
99 prosent av disse bor i utviklingsland.
Svangerskapsrelatert dødelighet inkluderer også utrygge aborter.
Over 215 millioner kvinner ønsker å unngå graviditet, men har ikke mulighet til å beskytte seg.