Folk protesterte mot valgkommisjonen INEC sin gjennomføringen av valget, i en demonstrasjon i Nigerias hovedstad Abuja 1. mars. Foto: Kola Sulaimon / AFP / NTB

Opposisjonspolitiker i Nigeria:

– Det råder alvorlig tvil om hvorvidt valgresultatet er legitimt

– Valgresultatet bør annulleres, sier den 28 år gamle opposisjonspolitikeren Juliet Isi Ikhayere til Panorama. Store deler av opposisjonen er ute med anklager om valgfusk etter Bola Tinubu (70) ble utropt som ny president i Nigeria tirsdag kveld.

Publisert Oppdatert

Forventningene var store da Afrikas største demokratiske øvelse skulle avholdes med både president- og parlamentsvalg i Nigeria 25. februar.

I Afrikas mest folkerike land var nemlig rekordmange registrerte for å stemme, og én tredjedel av de stemmeberettigede var unge under 34 år.

Til tross for 93 millioner registrerte velgere, ble valgdeltakelsen lav. De 25 millioner stemmene som ble avgitt i presidentvalget, inkluderte også én million ugyldige stemmer fra steder hvor valg ikke ble avholdt eller kansellert, viser tall fra Nigerias valgkommisjon INEC.

Det var INEC som utropte Bola Tinubu (70) fra regjeringspartiet APC til ny president tirsdag kveld.

– Jeg mener at presidentvalget bør annulleres, sier Juliet Isi Ikhayere fra opposisjonspartiet African Democratic Congress.

Opposisjonspolitiker Juliet Isi Ikhayere. Foto: Blaise Itodo

Ikhayere mener blant annet at stemmesedler ble stjålet, at det var mangel på oppsyn under valget og at det er problematisk med valglokaler som aldri åpnet.

– Valgkommisjonens nettportal IReV lastet heller ikke opp resultatene umiddelbart da stemmene ble talt opp, noe som ga rom for valgmanipulasjon og endring av avgitte stemmer, sier hun.

Forrige uke fortalte Ikhayere Panorama at hun håpet å bli Nigerias yngste parlamentsmedlem.

– Jeg ble ikke valgt. Folk stemte ut fra partitilhørighet og brydde seg lite om hvilke enkeltkandidater som stod på listen i valgkretsen min. Det er trist, sier Ikhayere, som stilte for et parti som ikke er blant de dominerende i Nigeria.

Uregelmessigheter og valgfusk

Også den nigerianske aktivisten Hansatu Adegbite, som leder Women in Management, Business & Public Service, stiller seg kritisk til gjennomføringen av valget.

Hansatu Adegbite. Foto: Gazmadu Studios

– Som alle andre nigerianere har jeg sett videoene, bildene og meldingene som sirkulerer på nett. De viser uregelmessigheter, avtaler, uro og vold i flere delstater under det nigerianske president- og parlamentsvalget, sier hun.

Også uavhengige observatører har rapportert om uregelmessigheter under valget, deriblant EUs valgobservatørerer i Nigeria, som fortalte om valglokaler som ikke åpnet, eller åpnet for sent, på en pressekonferanse tirsdag.

Ber om omvalg

I en fellesuttalelse kaller opposisjonen valget «tungt styrt og manipulert», melder CNN. Og onsdag ber de to største opposisjonspartiene om omvalg, noe landets valgkommisjon har avvist.

Opposisjonen vil kunne komme til å klage valgresultatet inn for domstolene, noe som er vanlig ved nigerianske valg. Fristen for å gjøre dette er tre uker. Allerede har Peter Obi fra Arbeiderpartiet, som tapte presidentvalget, uttalte at han vil gå rettens vei.

Partiet til Obi har særlig brukt valgdistriktet Lagos som et eksempel på at noe ikke stemmer i valget. Selv om Obi vant Lagos, var det var forventet at han ville vinne med større margin.

61 år gamle Obi har vært populær blant Nigerias mange unge. Han og hans Arbeiderparti har utfordret topartisystemet, hvor regjeringspartiet APC og PDP har dominert siden overgangen fra militærstyret til sivilt styre i 1999.

Mens Tinubu fra APC, som er utropt til ny president, fikk 8,8 millioner stemmer, fikk Atiku Abubakar fra PDP rett under 7 millioner, og Peter Obi 6,1 millioner stemmer, ifølge valgkommisjonen INEC.

– Den nye presidenten kan virke samlende

Nigerianske Very Rev Kolade Fadahunsi, som er tilhenger av nyvalgte president Tinubu, er derimot mer positiv til valgets gjennomføring.

– For første gang siden vårt demokratiske eksperiment begynte i 1999, var det ikke økonomi som styrte valget. Man må også merke seg at den som vant presidentvalget, tapte hjemstaten sin mot en opposisjonspolitiker, sier Fadahunsi.

Very Rev Kolade Fadahunsi. Foto: Privat

At opptellingen har tatt litt tid, skaper ytterligere troverdighet og legitimitet, mener han.

– Det er selvsagt uenigheter, som i alle nigerianske valg, men det vil domstolene nå løse.

Fadahunsi jobber til vanlig for å skape dialog mellom muslimer og kristne i Institute for Church and Society, under Nigerias kristne råd. Han mener at Tinubu kan virke samlende i et land hvor det er store religiøse skillelinjer mellom det hovedsakelig muslimske nord og det kristne sør.

– Den nyvalgte presidenten har vist høy grad av religiøs toleranse. Han er selv muslim, gift med en pastor i pinsekirken og har latt barna sine få velge selv hva de vil tro på, sier Fadahunsi.

Den kristne lederen mener også bestemt at det ikke bare er Obi som klarer å samle Nigerias unge. Det tror han også Tinubu kan gjøre.

– Tinubu gjorde det for eksempel mulig for unge å bli guvernør for én dag i delstaten Lagos. Det viser at han har lyst til å lære opp unge mennesker som er interesserte i politikk, sier han.

– Stor oppgave foran seg

Den nigerianske aktivisten Adegbite forteller at det har vært nedslående for henne å både lese om og være vitne til uregelmessighetene under valget, men hun mener også at det finnes lyspunkter.

– Selv om valgprosesser fremdeles er langt ifra perfekte i Nigeria, er det tydelig at det har skjedd et skifte i folks tankesett og holdninger i forbindelse med årets valg. Velgerne jobber for at stemmene deres skal ha noe å si, sier Adegbite.

Hun mener at flere har fått en tro på at endring er mulig, og tror at velgerne i større grad vil holde sine folkevalgte ansvarlige i etterkant av valget.

– Den nye presidenten har en stor oppgave foran seg. Han har selv sett at det ikke kan være mer «business as usual» i Nigeria. Folk vil holde ham ansvarlig og det vil være høye forventninger til at han skal prestere. Det vil bli tøffe tak for ham, med et fjell av utfordringer, sier hun.

Powered by Labrador CMS