Det norsk-ugandiske ekteparet Rino og Julie Solberg er involvert i en rekke ulike aktiviteter innen næringsvirksomhet og filantropi i Øst-Afrika. Foto: Bistandsaktuelt

Norsk «Afrika-gründer» får røff behandling i svenske medier

Den norske bistands-, miljø- og businessgründeren Rino Solberg er i hardt vær i Sverige. Svenske medier avslører nye sider ved Better Globe, et selskap som gir inntrykk av å kombinere business og ideell virksomhet i Afrika. Selskapet har for de tre siste årene hatt en omsetning på over 100 millioner kroner.

Publisert

- En saus av halvsannheter og løgn

Rino Solberg avviser påstandene som er fremsatt i to svenske medier, og mener han er utsatt for en heksejakt.

- Disse svenske skriveriene er en kolossal sammenblanding av delvise sannheter og totale usannheter, som jeg ikke kjenner meg igjen i.
Ingen som kjenner meg, privat eller i business vil heller kjenne meg igjen i dette falsum av et forsøk på å få meg til å se verre ut enn det jeg er, skriver Solberg i en e-post til Bistandsaktuelt.

Forretningsmannen fra Moss mener for øvrig at også Bistandsaktuelt har bidratt til å gi et skjevt mediebilde av ham og hans virksomheter.

Journalisten Anneli Östlund, som har skrevet Affarsvärldens artikkel, har tidligere vunnet Guldspaden som er Sveriges motstykke til Skupprisen. Magasinet Filter, som har publisert den andre artikkelen, regnes i Sverige som et svært seriøst magasin.

Men Solberg er meget kritisk til kvaliteten på journalistikken de har bedrevet.

- Jeg må nok en gang si at jeg synes det er helt utrolig at journalister ikke har mer integritet enn som så. At de eneste «bevisene» de ønsker å legge frem er andre journalisters tidligere omtaler om meg, som i praktisk talt alle tilfeller er tatt helt ut av sammenhenger og derfor gjør mitt forsvar håpløst, skriver Solberg.

74-åringen bedyrer at han på ingen måte lar seg knekke av kritikken.

- Min «revansje» er massiv suksess, det er det jeg fokuserer på, så får tiden vise hva som er sant eller ikke, skriver Solberg.

Hva er et pyramidespill?

«Et pyramidespill er en destruktiv forretningsmodell som består i pengeforflytninger hovedsakelig ved å verve flere personer til konseptet.

Mens de fleste pyramidespill tidligere dreiet seg om ren pengeflytting, er de fleste konsepter i dag kamuflert bak omsetning av produkter eller tjenester, men fordi hovedfokuset fortsatt er på å verve stadig nye deltakere er pyramideeffekten til stede i samme grad.»

«I ethvert pyramidespill er tilførsel av kapital utelukkende eller i hovedsak knyttet til verving av flere deltakere. Hver deltaker må da betale en inngangsbillett for å kunne delta i spillet, og personen som verver den nye deltakeren blir belønnet med en prosentandel av det innbetalte beløpet. I mange tilfeller fordeles også provisjoner på høyere nivå. For at et slikt system skal lykkes, kreves det en kontinuerlig eksponentiell vekst av nye medlemmer, derav navnet «pyramidespill», fordi hvert nivå må være større enn det forrige.»

«I virkeligheten mislykkes flertallet av deltakere å verve nye personer til konseptet, og de taper da sin innsats.»

«Hovedtrekk ved et pyramidespill er:

  • Vagt formulerte løfter om store potensielle inntekter.
  • Ingen produkter i omsetning, eller produkter solgt for langt over markedspris.
  • At inntjeningen i hovedsak kommer ved å verve nye medlemmer, eller av salg til medlemmer som skal bruke produktene selv, men ikke videreselge.
  • En tendens til at bare de første som blir med tjener penger.»

Kilde: Wikipedia

Inntektene kommer primært fra svenske småsparere. Selskapet, som driver treplanting i Uganda og Kenya, har i dag rundt 17 000 slike investorer, ifølge de svenske mediene.

Magasinet Filter og Affärsvärlden avslører hvordan Solberg, i tett samarbeid med tre svenske næringslivsprofiler, har bidratt til stor oppmerksomhet rundt selskapet i Sverige. Dette har vist seg som en gullgruve og gitt millioninntekter til Solbergs selskap.

Selskapet drives etter en modell som kan minne om pyramide-spill, der investorer selv får i oppgave å reklamere og verve nye investorer.

Økonomi-kjendiser

De svenske mediene nevner at tre svenske næringslivsprofiler har vært sentrale i markedsføringen av fortjenestemulighetene i norskeide Better Globe AS. Alle tre er medeiere i selskapet Balansekonomi, samtidig som de har ulike typer bånd til Better Globe.

* Jan Bolmeson, økonomirådgiver med egen youtube-kanal og mannen bak Rika tilsammans - en av Sveriges største økonomiblogger, kunde og «eier av 10 000 trær» i Better Globe

* Lennart Göthe, økonomirådgiver, forfatter og medansvarlig for tv-programmet Lyxfällan

* Charlie Söderberg, forfatter, foreleser og «rikdomscoach», og mangeårig tv-programleder i svenske Lyxfällan

Selektiv informasjon

Disse tre har i en årrekke anbefalt svensker å investere sparepengene sine i Better Globe. Anbefalingene har de kommet med både på sine blogger og på såkalte webinarer, nettbaserte foredrag som småsparere blir invitert til å delta på.

De tre økonomiprofilene har imidlertid ikke fortalt utfyllende om sine egne tette bånd til det norske treplantingssselskapet eller om gründeren Rino Solbergs frynsete forhistorie innen næringsvirksomhet og filantropi, skriver de svenske mediene.

Göthe har vært med helt siden 2006, men benekter å ha rekruttert medlemmer. Også de to andre nekter for å ha hatt en sentral rolle i Better Globes rekruttering av svenske småsparere.

Ingen av de tre svenskene ønsker imidlertid å oppgi hvor mye de tjener på Better Globe.

Omsetningen i Better Globe har med årene vokst kraftig, viser tall Bistandsaktuelt har fått fra Brønnøysund-registrene. Bare de tre siste årene har omsetningen vært på over 100 millioner kroner.

Better Globes driftsinntekter har de siste årene økt kraftig. Kilde: Brønnøysundregistrene / Proff

I 2017 var inntektene på om lag 56 millioner kroner. Mesteparten av disse pengene sendes videre til det kenyanske selskapet Better Globe Forestry, som Rino Solberg er sjef for. Men noe regnskap fra dette selskapet vil verken Solberg eller noen andre gi fra seg, skriver de svenske mediene.

Solberg har foreløpig ikke besvart Bistandsaktuelts spørsmål om årsakene til den kraftige omsetningsveksten de siste årene.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Slik framstiller Magasinet Filter det påståtte økonomiske samrøret mellom de tre svenske økonomi-rådgiverne og Better Globe-sjef Rino Solberg. Illustrasjon: Annelie Carlström / Filter

- Halvsannheter og usannheter

Rino Solberg skriver derimot i en epost til Bistandsaktuelt at han aldri har drevet noen form for pyramidesalg. Han tar samtidig avstand fra innholdet i de svenske nettmediene.

- Disse svenske skriveriene er en kolossal sammenblanding av delvise sannheter og totale usannheter, som jeg ikke kjenner meg igjen i.
Ingen som kjenner meg, privat eller i business vil heller kjenne meg igjen i dette falsum av et forsøk på å få meg til å se verre ut enn det jeg er, noe også Bistandsaktuelt forøvrig har vært flinke til, skriver Solberg.

(Les resten av Solbergs kommentarer i egen undersak.)

Drev bistandsorganisasjon

Bistandsaktuelt hadde i årene 2009-2013 en serie kritiske artikler om ekteparet Solberg og deres bistandsorganisasjon Child Africa, blant annet med fokus på organisasjonens aggressive innsamlingsmetoder i Norge.

Solberg presiserte den gang ved ulike anledninger at Child Africa var en stiftelse, og følgelig ikke kunne ta ut noe overskudd fra innsamlingsvirksomheten. Bistandsaktuelt fikk senere innsyn i regnskapene fra stiftelsens søsterorganisasjon i Uganda, og påviste at om lag 2,6 millioner kroner hadde forsvunnet ut av organisasjonens regnskaper på ugandisk side.

Styreleder Solberg avviste den gang Bistandsaktuelts funn som spekulasjoner, og forklarte de påfallende regnskapstallene med «en uerfaren regnskapsmedarbeider», «strømbrudd» og «datakrasj».

Den norske Innsamlingskontrollen (IK) har nektet Child Africa medlemskap på grunn av at organisasjonen ikke tilfredsstiller kontrollorganets minimumskrav. Child Africa står på Innsamlingskontrollens OBS-liste, som er en liste med organisasjoner kontrollorganet mener folk ikke bør gi penger til.

Les mer om Child Africa:

Millionbeløp forsvinner på mystisk vis

Fadderpengene som forsvant på veien

- Vi bløffet Bistandsaktuelt

Telefonselger hevdet å ha snakket med død tante

Besøkte Uganda-skole

Bistandsaktuelt besøkte i 2009 og 2011 områder i og utenfor byen Kabale der Child Africa har sin kjernevirksomhet. Foreldre til barn med faddere i Norge eller andre europeiske land fortalte vår reporter at de ikke hadde mottatt støtte eller fått langt mindre enn de skulle. Tidligere ansatte i organisasjonen hevdet at det var vanlig at kun en liten andel av pengene nordmenn gir til Child Africa som faktisk går til å hjelpe fattige barn.

Child Africa-sjefen innrømmet den gang feil i forhold til enkeltelever som skulle hatt støtte, men avviste helt påstandene fra to tidligere senterledere samt flere andre tidligere ansatte som Bistandsaktuelt hadde snakket med.

Solberg har i alle år reklamert med at Better Globe sender en del av overskuddet til denne barneorganisasjonen, som driver lokale skoler i Uganda. En del av støtten skal gå til døve og fattige elever. Skolene drives av Solbergs ugandiske kone Julie Solberg, mens Rino Solberg selv er styreleder for Child Africa både i Norge og i Uganda.

Slik markedsfører treplantingsfirmaet Better Globe seg på egne nettsider. (Skjermdump.)

Driver treplanting

Better Globe unnlater heller ikke å sole seg i ideelle hensikter. Selskapet, som er organisert som et aksjeselskap, hevder å gi bidrag til å redde verden gjennom ulike typer miljø- og fattigdomsengasjement.

På Better Globes hjemmesider står det av man ved å kjøpe en såkalt donansjonspakke med trær blant annet bidrar til: "Å gi fattige mennesker muligheter til å jobbe i plantasjene og tjene penger, skaffe livsnødvendig vann til fattige bønder i tørre områder, hjelpe fattige bønder til å forbedre levestandarden sin gjennom mikrofinans og å gi utdanning til fattige barn."

Selskapets hovedvirksomhet beskrives som treplanting i Uganda og Kenya, i nært samarbeid med lokale småbønder.

Selskapet reklamerte tidligere med at det hadde som mål å plante 5 milliarder trær i Uganda og Kenya innen 2026. Nylig ble imidlertid visjonen justert: Nå er målet til 74-årige Solberg å plante 9 milliarder trær innen 2044 - like mange trær som det finnes mennesker på jorden.

Siden starten har Better Globe, etter egne utsagn, plantet drøyt 2 millioner trær.

Better Globes slagord var opprinnelig A better world by doing good. Det er nå endret til det noe mer nøkterne Prosperity with Purpose.

Svært god avkastning

Selskapet reklamerer med en eventyrlig avkastning:

«Å investere i et tre koster 17 euro (om lag 160 kroner, red.anm.). De første fire årene får man ingen avkastning - for da gir trærne ingen høst. Fra år 5 til 19 får man derimot 15 prosents avkastning per år, og når treet hugges det tjuende året får man tilbake ti ganger pengene. Da har den opprinnelige investeringen blitt forvandlet til 208 euro (i underkant av 2000 kroner, red.anm.)», skriver magasinet Filter om de påståtte investeringsutsiktene - med kjendisbloggeren Jan Bolmeson som kilde.

Filter og Affärsvärlden gjennomgår i sine artikler en rekke sider ved Rino Solbergs forretningsvirksomhet, som de knytter til overdreven markedsføring av fortjenestemuligheter, luftige påstander om virksomhetenes omfang, mål og visjoner, samt pyramidelignende strukturer.

Det nevnes også at Solberg gjennom årene har opprettet og nedlagt en rekke selskaper, har vært igjennom konkurser, har fått konkurskarantene og en dom fra 2006 for manglende innlevering av regnskap i ett av sine selskaper.

"Drev aldri pyramidesalg"

Solberg viser i en e-post til at hans forhold til «pyramideselskaper» som Holiday Magic og GreenPlanet kun varte i tre år, og forsikrer om at han aldri har drevet med pyramidesalg.

- Jeg hadde heller IKKE noen eierskap i noen av disse selskapene, fastslår han.

Solberg forsikrer om at ingen tapte noen penger på hans engasjement i de to selskapene.

- At jeg har vært tidligere «straffedømt» høres jo enda bedre ut, for DET MÅ jo være noe grusomt. Ingen ønsker å høre at mine to «forseelser» er mye mindre enn f.eks. å kjøre i beruset tilstand eller lignende, skriver Solberg i e-posten.

- Alt jeg har ment blir derfor brukt mot meg, som om jeg skulle ha «lurt» noen. Vår visjon i dag er å «utrydde fattigdom og korrupsjon i Afrika», og dette er selvfølgelig noe jeg vet ikke er oppnåelig totalt sett, men vi gjør dette en familie av gangen. Får vi holde på lenge nok, vil den jobben vi gjør forandre Afrika til noe bedre, og det er nok for meg, skriver han.

Vil plante 9 milliarder trær

Solberg skriver i e-posten at Better Globes høye målsettinger, "som en del vil kalle urealistiske", er selskapets styrke.

- Bistandsaktuelt stiller spørsmål om mitt nåværende mål å plante 9 milliarder trær i løpet av 25 år er «realistisk». Det er det selvfølgelig ikke, men det er heller ikke umulig. Dette vil jo være avhengig av hvem jeg får som samarbeidspartnere i denne treplantingen i løpet av 25 år, skriver Solberg.

Truet med søksmål

Bistandsaktuelts ulike artikler om Rino Solbergs virksomhet i Child Africa, der også Better Globe er nevnt, kan ha vært dårlig pr for Solbergs million-butikk i tre-planting.

I fjor høst mottok fagbladet et brev fra Better Globes norske advokat som truet med søksmål dersom redaksjonen ikke sørget for å fjerne og avindeksere tidligere artikler. Bistandsaktuelt avviste kravet, og har senere ikke hørt noe mer fra Better Globe.

Det norskeide selskapet Better Globe har fått svært god drahjelp av den kjente økonomirådgiveren Jan Bolmeson, mener svenske nettmedier. Bolmeson har en egen youtube-kanal og er mannen bak Rika tilsammans - en av Sveriges største økonomiblogger. Han oppgir også å være kunde og «eier av 10 000 trær» i Better Globe. Bolmeson har ved en rekke anledninger anbefalt småsparere å investere i selskapet.

Powered by Labrador CMS