En sykepleier setter malaria-vaksine på et lite barn på Lumumba-sykehuset i Kisumu i Kenya i juli 2022. Nå har pilotprogrammet som har pågått siden 2019 resultert i at vaksinen distribueres til flere land.
En sykepleier setter malaria-vaksine på et lite barn på Lumumba-sykehuset i Kisumu i Kenya i juli 2022. Nå har pilotprogrammet som har pågått siden 2019 resultert i at vaksinen distribueres til flere land.

Ny malariavaksine gir håp

Nesten hvert minutt dør et barn under fem år av malaria. I 2021 døde 661 000 mennesker av sykdommen. Denne uka startet utrullingen av den første WHO-anbefalte vaksinen.

Publisert Oppdatert

Kamerun er det første landet i verden som mottar den nye vaksinen mot malaria. RTS, S er den første WHO-anbefalte vaksinen, og onsdag denne uken fikk landet mer enn 330.000 doser.

Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim gleder seg over at utsatte land nå får tilgang på vaksinen.

– Dette er virkelig et stort gjennombrudd. Nesten hvert minutt dør et barn av malaria. Fram til nå har bruk av myggmidler og myggnett vært den eneste måten å forebygge på, men nå har vi fått et nytt redskap som kan gjøre at flere barn overlever, sier Tvinnereim i en uttalelse.

Malaria er en av de vanligste årsakene til at barn dør i verden, særlig i Afrika. Kontinentet har rundt 95 prosent av alle tilfeller globalt, og 96 prosent av alle malaria-relaterte dødsfall (2021). Forskerne har i årevis forsøkt å finne en vaksine mot den livstruende sykdommen, som utløses av en parasitt som smitter gjennom mygg. 

Siden 2019 har Ghana, Kenya og Malawi vært del av et pilotprogram der vaksine har blitt gitt til over to millioner barn. Ifølge vaksinealliansen Gavi, har vaksinasjonsprogrammet ført til en nedgang i dødelighet på 13 prosent for barna i aldersgruppen som ble vaksinert. 

I 2021 var det anslagsvis 247 millioner malariatilfeller i de 84 landene hvor malaria forekommer. Det var en økning på to millioner tilfeller sammenlignet med året før.   

Nå rulles RTS, S-vaksinen ut til flere land.

Ytterligere 1,7 millioner vaksinedoser vil de nærmeste ukene også bli sendt til Burkina Faso, Liberia, Niger og Sierra Leone, ifølge vaksinealliansen Gavi. Utrullingen er starten på at malariavaksinen inkluderes i barnevaksinasjonsprogrammer.

Powered by Labrador CMS