Paul Rusesabagina eskorteres til rettsalen i Rwandas hovedstad Kigali i september 2020. Helten fra filmen "Hotel Rwanda" ble funnet skyldig i terror og dømt til 25 år fengsel. Familien hans i USA saksøker nå Rwandas president Paul Kagame og krever 3,7 milliarder kroner i erstatning og oppreisning.

Familien til helten fra «Hotel Rwanda» saksøker president Kagame

Familien til Paul Rusesabagina, helten fra filmen «Hotel Rwanda», som reddet over 1.000 tutsier under folkemordet i 1994, saksøker Rwandas president.

Publisert

Paul Rusesabagina flyttet til utlandet i 1996 og ble en av president Paul Kagames skarpeste kritikere.

2020 dukket han plutselig opp i Rwanda, iført håndjern og kledd i fangedrakt. I september ble 67-åringen funnet skyldig i terror og dømt til 25 års fengsel. Familien hevder etterretningstjenesten i Rwanda bortførte ham ved å lokke ham om bord i et fly han trodde skulle til Burundi.

– I stedet ble han dopet ned og tatt til Rwanda der president Paul Kagames sikkerhetsagenter pågrep ham, torturerte ham og fengslet ham på ulovlig vis, heter det i søksmålet.

Milliardsøksmål

Familien har nå gått til søksmål i USA mot Kagame med krav om 400 millioner dollar, drøyt 3,7 milliarder kroner i erstatning og oppreising. Rwandas tidligere justisminister og etterretningssjef er også navngitt i søksmålet. Myndighetene i Rwanda har ikke kommentert søksmålet, som skal behandles av en domstol i Washington.

Reddet over 1.000

Rusesabagina var direktør for Hotel des Milles Colines i Kigali under folkemordet i Rwanda, der rundt 800.000 tutsier og moderate hutuer ble drept av den daværende hæren og hutumilitser i 1994. Rusesabagina, som selv er hutu, hjalp over 1.000 tutsier til å gjemme seg på hotellet og senere med å flykte fra landet, blant annet ved å holde drapsmennene unna ved å servere dem øl. I 2004 ble han verdenskjent gjennom Hollywood-filmen «Hotel Rwanda».

Autoritær

Etter folkemordet ble han skuffet over landets nye leder Kagame som han anklaget for å være autoritær, og han flyttet til Belgia. Senere slo han seg ned i USA. Under rettssaken i Kigali erkjente Rusesabagina å ha etablert Den nasjonale frigjøringsfronten (FLN), en væpnet gruppe underlagt Den rwandiske bevegelsen for demokratisk endring (MRCD). – Vi etablerte FLN som en væpnet fløy, ikke som en terrorgruppe som påtalemyndigheten hevder. Jeg avviser ikke at FLN begikk kriminelle handlinger, men min rolle var diplomati, sa Rusesabagina under rettssaken.

Familien hevder i søksmålet at han er politisk fange.

Powered by Labrador CMS