Krigen i Ukraina har presset opp matvareprisene i store deler av verden. Bildet viser en frukthandler på et marked i Nairobi, Kenya.
Krigen i Ukraina har presset opp matvareprisene i store deler av verden. Bildet viser en frukthandler på et marked i Nairobi, Kenya.

Det internasjonale pengefondet:

– Økningene i prisene på mat og drivstoff vil ramme lavinntekts-husholdninger over hele verden

Utsiktene for den globale økonomiske veksten har blitt dårligere på grunn av Ukrina-krigen, ifølge Det internasjonale pengefondet (IMF) sine nye prognoser. Mens IMF spår en inflasjon på 5,7 prosent i rike land i 2022, kan prisveksten bli på 8,7 prosent i utviklingslandene.

Publisert Oppdatert

Krigen i Ukraina svekker den økonomiske veksten i verden og inflasjonen ser ut til å øke, kommer det fram i Det internasjonale pengefondet (IMF) sine nye analyser av verdensøkonomien i World Economic Outlook og Global Financial Stability Report (GFSR).

– Økningene i prisene på mat og drivstoff vil ramme lavinntekts-husholdninger i hele verden, skriver Pengefondet.

Den økonomiske veksten i verden ventes å bli på 3,6 prosent i 2022. Dette er 0,8 prosentpoeng lavere enn det IMF anslo i en tilsvarende rapport i januar før krigen brøt ut.

Også Verdensbanken har nedjustert sin prognose for den globale veksten i år. Bankens toppsjef David Malpass sa mandag at deres nye anslag er 3,2 prosent.

Russland og Ukraina er viktige råvareprodusenter

Russlands invasjon har ikke bare lagt ukrainske byer, men også Ukrainas økonomi, i ruiner. IMF tror landets bruttonasjonalprodukt (BNP) vil falle med 35 prosent i år. Samtidig er Russland rammet av Vestens sanksjoner, og konsekvensen kan bli en økonomisk nedgang i Russland på 8,5 prosent.

Begge landene er også viktige råvareprodusenter. Krigen rammer landenes eksport og presser opp prisene på korn, gass, olje og metaller på verdensmarkedet.

– De økonomiske effektene av krigen sprer seg langt og vidt, som seismiske bølger fra episenteret i et jordskjelv, skriver pengefondet i rapporten World Economic Outlook. Den er offentliggjort i forbindelse med vårmøtene til IMF og Verdensbanken i USAs hovedstad Washington.

Les også: Ukraina-krigens konsekvenser: Rekordhøye matpriser rammer Mariyum (27) og barna

Høyere prisvekst

Vladimir Putin sendte sine styrker inn i Ukraina idet verdensøkonomien var i ferd med å komme seg igjen etter pandemien.

En av ettervirkningene av pandemien var svekkede forsyningslinjer, mangler på visse typer varer og dermed høyere prisvekst. Nå forsterkes denne effekten av redusert eksport fra Ukraina og Russland.

Inflasjonen ventes å holde seg høy over en lengre periode enn tidligere antatt. IMF spår en inflasjon på 5,7 prosent i rike land i 2022. I utviklingslandene kan prisveksten i snitt bli på 8,7 prosent.

Begge anslagene er høyere enn de tilsvarende tallene i IMFs rapport i januar.

I tillegg til krigen i Ukraina, peker Pengefondet på at verden står overfor andre utfordringer. Klimautslippene må kuttes for å redusere risikoen for katastrofale klimahendelser. Og arbeidere må omskoleres for å forberede seg på et mer digitalt arbeidsliv.

Powered by Labrador CMS