I et møte med USAs president Joe Biden sist uke klaget Bolsonaro over internasjonalt press mot Brasil for å bremse avskogingen.

Amazonas: Nest verste måned for avskoging noensinne

Mai var den nest verste måneden noensinne for avskoging i Amazonas. Bare mai i fjor var verre, og dermed fortsetter ødeleggelsen av verdens største regnskog.

Publisert

Data fra satellittovervåking som ble offentliggjort fredag av Brasils romforskningsbyrå INPE, viser at 900 kvadratkilometer skog i den brasilianske delen av Amazonas ble brent eller hogd i mai. Det var 35 prosent mindre enn mai i fjor, men likevel nest verst siden registreringen startet i 2015. Hittil har avskogingen økt med 12,7 prosent i forhold til samme periode i fjor.

Alliert med landbrukslobbyen

Avskogingen har økt i raskt tempo siden Jair Bolsonaro ble president i 2019. Han er nær alliert med landbrukslobbyen som presser på for økonomisk utnyttelse av Amazonas.

Miljøorganisasjonen Verdens naturfond (WWF) frykter utviklingen i Brasil, og at det går imot alle advarsler fra klima- og miljøforskere.

– Disse avskogingsrekordene gjør det klart at en rettferdig og balansert fremtid med hensyn til miljø og klima blir mer fjernt for hver dag, og det tydeliggjør at dagens miljøpolitikk er ineffektiv, sa vitenskapsdirektør Mariana Napolitano i WWF.

Klagde over press

I et møte med USAs president Joe Biden sist uke klaget Bolsonaro over internasjonalt press mot Brasil for å bremse avskogingen. Han sa at Brasil har uante ressurser i Amazonas-området, men at det er mulig å utvikle landbruket uten å skade Amazonas.

Brasils president Jair Bolsonaro klagde til USAs president Joe Biden over internasjonalt press om vern av Amazonas da de to møttes for første gang torsdag.

– Vi har en rikdom i hjertet av Brasil – vår Amazonas – som er større enn Vest-Europa, med enorme rikdommer, biologisk mangfold, mineralrikdom, drikkevann og oksygenkilder, sa Bolsonaro.

– Noen ganger føler vi at vår suverenitet blir truet på dette området, men Brasil bevarer sitt territorium bra, la han til.

Vekker harme

Høyreorienterte Bolsonaro har åpnet opp for jordbruksindustri i Amazonas, noe som har vekket harme hos miljøforkjempere. Den enorme jungelen regnes som svært viktig for å binde opp utslipp av CO2.

Biden sa at det var tydelig at Brasil ofrer mye for å beskytte Amazonas.

– Jeg mener resten av verden bør være i stand til å hjelpe dere med å bevare så mye dere kan, sa Biden.

Første møte

Det var det første møtet mellom Biden og Bolsonaro, som var en alliert av Bidens forgjenger Donald Trump. I likhet med Trump har Bolsonaro forsøkt å så tvil om valgsystemet i eget land før valget i oktober.

Til Biden sa han at Brasil vil ha «rene» valg i oktober. Han ligger et godt stykke bak den venstreorienterte ekspresidenten Luiz Inácio Lula da Silva.

Powered by Labrador CMS