– Voldsnivået har nådd alarmerende nivåer i dette landet. Vi trenger kjærlighet, hengivenhet, lykke … og Bolsonaro gir oss det motsatte av det, sier Jonathan Raymundo som håper Luiz Inacio Lula da Silva vinner presidentvalget i Brasil 2. oktober.

Valget i Brasil:

– Vi står ved et veiskille, vi har muligheten til å forvandle Brasil

Brasils venstreside håper på ny, politisk kurs med Luiz Inacio Lula da Silva etter presidentvalget. Men med den mektige «biff, bibler og blykule»-alliansen i ryggen satser Jair Bolsonaro på fire nye år som Brasils president. Møt seks brasilianere med svært ulik tilnærming til de to kandidatene.

Publisert Oppdatert

Da sittende president Jair Bolsonaro vant valget i 2018 skyldtes det ikke minst støtten fra alliansen av kristenkonservative grupper, kjent under navnet Biff, bibler og blykuler. Og foran valget 2. oktober er Bolsonaro fortsatt BBB-alliansens foretrukne kandidat.

BBB består av konservative kristne, bønder og tilhengere av lov og orden. Nyhetsbyrået AFP har snakket med støttespillere fra BBB-velgergruppene om valget. Og svarene er unisone etter Bolsonaros fire år ved makten: De vil fortsatt ha ham som president.

Bolsonaro kjemper mot den venstreorienterte ekspresidenten Luiz Inacio Lula da Silva.

Støttes av militante

Tidligere Rio de Janeiro-politibetjent Elitusalem Gomes Freitas (42) sier hans beundring for Bolsonaro begynte for lenge siden, da Bolsonaro var kongressmedlem.

– Når betjenter ble drept under tjenesten, sendte Bolsonaro kondolanser. Det gjorde aldri noen andre politikere, fastslår Freitas.

– Men Bolsonaro dro i begravelsene og hyllet kollegene våre.

– De som anklager Bolsonaro for å planlegge kupp, snur narrativet, sier tidligere politimann Elitusalem Gomes de Freitas.

Freitas, en kraftig bygget mann som tilbrakte to tiår som politimann før han begynte i lokalpolitikken, stiller nå opp for å representere Rio i kongressen, slik Bolsonaro en gang gjorde. På sosiale nettverk framstår Freitas med en tøff, militær stil.

Han er ofte avbildet med Brasils flagg, en rifle over skulderen, ikledd en svart T-skjorte med navnet Bolsonaro med store, hvite bokstaver. Han er for retten til å bære våpen, han er konservativ og en innbitt motstander av venstresiden.

– Bolsonaros seier for fire år siden skapte enorme forventninger blant konservative, sier han. Men, legger han til, problemer som hadde pågått i 30 år, kunne jo ikke bli løst på fire år.

Likevel elsker han Bolsonaros integritet. Han har lite til overs for Lula og hans Arbeiderparti (PT), som han nærer dyp mistillit til. I likhet med Bolsonaro hevder han at ondsinnede makter planlegger en «hemmelig stemmetelling» for å stjele valget.

– Folk som anklager Bolsonaro for å planlegge et kupp, snur narrativet. De er selv de virkelige kuppmakerne, mener han.

Stoler på Gud og Bolsonaro

Den pensjonert mattelæreren og evangeliske kristne Mariza Russo Feres (68) sier at hun hver dag ber for Brasil og presidenten Gud vil velge. Hun frykter at Lula skal komme tilbake til makten.

– Jeg er redd for kommunismen, sier Maria Russo Feres, som håper Jair Bolsonaro skal bli gjenvalgt som president 2. oktober.

– Jeg er redd for kommunismen, sier Russo Feres.

Hun sitter på en benk i kirken der mannen hennes forkynner i det eksklusive Sao Paulo-området Pinheiros. Hun ser på Bolsonaro som forsvareren av familieverdier, og Lula som en trussel mot dem.

– For eksempel er abort i strid med kristendommen, og vi er bekymret for at en kandidat på venstresiden vil påtvinge oss det, sier hun, og refererer til uttalelser der Lula har tatt til orde for abortrettigheter – uttalelser Lula siden trakk – etter sterke negative reaksjoner i et land som fortsatt er svært konservativt i verdispørsmål.

Feres frykter også at venstresiden skal innføre en «kjønnsideologi» i skolen. Med bibelen i hånden kneler hun, og med lukkede øyne ber hun for landet.

Bolsonaro er best, mener bonden Carlos Alberto Moresco (47), som sier han langt fra «idoliserer» Bolsonaro. Du finner ingen valgplakater for Bolsonaro på gården hans, Fazenda Onca.

– Men fakta taler for seg selv. Bolsonaro har vært den beste presidenten i nyere historie for Brasils landbruksindustri. Han har åpnet nye markeder i Asia og investert i infrastruktur som har bidratt til å øke eksporten.

– Bolsonaro har også vært veldig flink til å velge statsråder. Landbruksminister Tereza Cristina er en landbruksingeniør, sier Moresco, som selv dyrker mais og soyabønner.

Han er også svært begeistret for Bolsonaro-administrasjonens løfte om å gi eiendomsrett til over 350 000 bønder.

– Han har gitt verdighet til disse menneskene som tidligere så vidt klarte seg. I dag – med eiendomsrett til jordene sine – kan de ta opp lån og drive gårdsdrift med verdighet. Hvis noen er lojale mot mine verdier og prinsipper, er jeg lojal mot dem. Presidenten vår verdsetter både rike og fattige, det er derfor jeg mener at han fortjener fire år til, understreker han.

Carlos Moresco lar seg avbilde i maisåkeren på gården sin i Luziania under intervjuet med AFP.

Lula-velgere håper på ny, politisk kurs

Brasils tidligere president Luiz Inacio Lula da Silva løftet i sin tid millioner mennesker ut av fattigdom. Nå håper venstresiden på en ny Lula-periode.

Forfatter, produsent og kulturkommentator Jonathan Raymundo (33) er lei av Bolsonaros Brasil og håper venstresidens kandidat Lula får ny sjanse.

– Vi står ved et veiskille, vi har muligheten til å forvandle Brasil til et flott land. Men det vil bare skje hvis myndighetene vet hvordan det skal inkludere sitt rasemangfold i maktens korridorer, sier han.

Nyhetsbyrået AFP har snakket med Lula-velgerne foran valget 2. oktober. Landets venstreside holder pusten. – Jeg orker ikke mer, sier Raymundo. Han viser til den utstrakte volden mot kvinner, svarte og LHBT+-samfunnet.

– Voldsnivået har nådd alarmerende nivåer i dette landet. Vi trenger kjærlighet, hengivenhet, lykke … og Bolsonaro gir oss det motsatte av det, sier han.

Raymundo er grunnleggeren av en afrobrasiliansk kulturfestival i Rio de Janeiro, «Wakanda in Madureira,» inspirert av det fiktive riket til Black Panther-superhelten. Selv er han svart med knallrosa hår.

For å forklare sitt sinne og sin frustrasjon siterer han noen av Bolsonaros mest kontroversielle utsagn, som «kvinnen var ikke verdt å voldta fordi hun var for stygg», «svarte mennesker skal veies i arrobas» (arrobas en måleenhet brukt for dyr; journ.anm) og «jeg kan ikke gjøre noe med Brasils høye covid-19-dødsfall for det er ikke jeg som graver hull».

Raymundo ønsker egentlig å se en helt ny generasjon ledere ta roret, men inntil videre mener han at Brasil trenger Lula igjen.

Læreraktivist

– Lula gjorde det mulig for millioner av brasilianere å unnslippe fattigdom, sier Lula-støttespiller Messias Figueiredo (56).

I den nordøstlige byen Salvador er informatikklærer Messias Figueiredo (56) en velkjent skikkelse under venstreorienterte protester. Han er lett gjenkjennelig med sine rektangulære briller og sin røde boombox-høyttaler prydet med Lulas bilde.

– Det er mitt våpen i den fredelige politiske kampen, sier Figueiredo.

Han spiller av valgkampjingler og Lula-taler fra høyttaleren mens han går i tog.

– Lula gjorde det mulig for millioner av brasilianere å unnslippe fattigdom. Han ledet den beste regjeringen i dette landets historie, mener han. Han berømmer den tidligere presidenten for å ha brakt investeringer til den fattige nordøstlige regionen, for at han åpnet universiteter der og iverksatte byggingen av en stor kanal for å lede vann fra Sao Francisco-elven til den halvtørre Sertao-regionen.

– Vi orker ikke lenger denne fascistiske, umenneskelige regjeringen, sier han gjennom høyttaleren. Han anklager Bolsonaro for å ødelegge miljøet og for å utføre massakre på Brasils urfolk.

Svært takknemlig

Aline Xavier mener Lula åpnet døra for kvinner som henne selv. Nå håper hun den tidligere presidenten igjen skal vinne makten.

Folkehelsearbeider og fagforeningsleder Aline Xavier (33) gir Lula æren for å ha hjulpet henne med å bryte statistikken for fattige, svarte kvinner. Hun fikk seg utdannelse og gjorde karriere, til tross for at hun er en svart kvinne fra en av de fattige forstedene til São Paulo.

– Under Lula ble døren åpnet for at jeg skulle få en stemme, sier hun.

I dag er hun leder for en fagforening for kommunalt ansatte og tror på «alt det Lula gjør». Hun forakter Bolsonaro-administrasjonen for dens «nyliberale politikk, angrep på arbeidernes rettigheter og intoleranse for minoriteter».

Hun håper Lula vinner valget, og at han vil danne en regjering som går inn for likestilling og gi utsatte grupper, som fattige svarte og alenemødre, muligheter i samfunnet.

– Lula er den eneste som kan gi landet vårt tilbake, sier hun.

Powered by Labrador CMS