Halvor Elvik kan USA. Han har vært Dagbladets korrespondent der i flere perioder, og han har tidligere skrevet boka American Blues (1982), skriver anmelder Halle Jørn Hanssen.

Bokanmeldelse:

Å lese denne boken er en rystende opplevelse

Jeg har ikke lest noe på norsk som så nakent og hardt viser hva USA som stat og samfunn kan være på vei til å bli i president Trumps periode.

Dette er en anmeldelse. Meninger i teksten er skribentens egne.

Kjernen i Elviks kritikk er Trump og Maga-bevegelsens angrep på selve den demokratiske styreformen i USA, og det verdigrunnlaget med frihetsbegrepet som det sentrale – som amerikansk demokrati bygger på. Det gjelder samspillet mellom de tre statsmakter, presidenten og hans regjering, Kongressen med Senatet og Representantenes Hus og rettsvesenet. Trump gir sine presidenter direktiver som blir gjeldende lov ofte uten noe samråd med Kongressen.

Han overkjører beslutninger i domstoler og bruker og misbruker det konservative flertallet i Høyesterett til sin fordel. Innvandrere som ikke har sine papirer i orden, blir forfulgt, arrestert og mishandlet og deretter løper de risikoen for å havne i en konsentrasjonsleir der menneskeverdet og menneskerettighetene krenkes på det groveste.

Bok

    Amerikansk kollaps – fra supermakt til Trumpstat (2025)

  • Halvor Elvik
  • Sandnes forlag
  • 559 sider

Trump går mer drastisk til verks

I utenrikspolitikken har Trump fattet beslutninger som er ødeleggende for arbeidet i FN og annet internasjonalt samarbeid. I sin første periode trakk han USA ut av Paris–avtalen om kampen mot klimaendringene, og han ødela den internasjonale avtalen med Iran om ikke-produksjon av atomvåpen som Barack Obama hadde stått i spissen for å få til.

I inneværende periode har han gått enda mer drastisk til verks. Han har igjen trukket USA fra Paris–avtalen. Videre har han trukket USAs medlemskap i WHO (Verdens helseorganisasjon) og i FNs råd for menneskerettigheter. Han har med et pennestrøk ødelagt USAID og revet bort nærmere 1/3 av all internasjonal bistand. I Midtøsten er han en meget nær støttespiller til Israels høyreekstreme regjering med Benjamin Netanyahu som statsminister og dermed er USA blitt en støttespiller for Israels folkemord på palestinerne. 

Samtidig har han igjen og igjen gjort verden kjent med at han setter stor pris på Russlands de facto diktator Vladimir Putin mens i perioder har truet med å stanse våpenhjelpen til Ukraina.

Vet fortsatt ikke hva som blir slutten

EU og alt det som institusjonen står for, har Trump og hans administrasjon liten sans for. Nato–samarbeidet fungerer på en måte fortsatt, men jeg vil tro at mange stats- og regjeringssjefer i Natos medlemsland er høyst usikre på hva USA med Trump som president vil gjøre om et Nato-land skulle bli utsatt for et angrep eller trussel om angrep fra Russland. 

Internasjonal frihandel slik den var organisert gjennom WTO (Verdens handelsorganisasjon), er revet i stykker, og vi vet fortsatt ikke hva som blir slutten på Trumps spill med høye tollsatser som maktmiddel.

Trump har helt fra sin første periode i 2016 gått løs på redaktør styrte medier og med et fellesnavn kalt dem «Fake News», dvs. ingenting å feste lit til. I inneværende periode har han også gått løs på universitetene og den akademiske friheten.

Halvor Elvik kan USA

Elvik kan USA. Han har vært Dagbladets korrespondent der i flere perioder, og han har tidligere skrevet boka American Blues (1982).

Elvik er ikke en forfatter som drøfter på den ene siden og på den andre og ender opp med heller tannløse konklusjoner. Nei, han skriver med en forankring i et liberalt, politisk verdigrunnlag der han skiller mellom hva han mener er kritikkverdig og rosverdig. Det er solid dokumentasjon som ligger bak innholdet. Selve teksten er på vel 500 sider. Så følger et navneregister på 10 sider og deretter 40 sider med fotnoter.

Elvik jobbet med manus og hendelsene i amerikansk politikk til begynnelsen av april, og boka gikk i trykken like etter og ble lansert 8. mai i år.

Kapittel 1 har tittelen Dominans som er Trumps mål, og frykt som er hans middel for å nå sine og Maga–bevegelsens politiske mål. Alt vi har sett av Trump som president for andre gang bekrefter dette.

Hensynløs, svindler og lyver

Elvik skriver i flere kapitler om Trump og hvordan faren påvirket hans atferd, væremåte og levnet fra barndommen og oppveksten. Vi blir minnet om den hensynsløse forretningsmannen som unndrar seg skatt, svindler og lyver når det passer og bygger forretningsimperier på sandgrunn som ofte ender med konkurs.

Halvor Elviks bok om det amerikanske samfunnet og hvordan det har endt opp som Trumpstaten, bør i sommer bli lesning for alle politisk interesserte, og særlig siden det er valgår, og særlig for velgere som fortsatt tror på USA som det forjettede land.

Halle Jørn Hanssen, bokanmelder

Trump har en brutal språkbruk. Han har omtalt presidentene Barack Obama og Joe Biden på de mest nedsettende måter. Det samme gjaldt da han hadde Hillary Clinton som motkandidat under presidentvalget i 2016, og Kamala Harris ved valget i fjor høst. Det var ingen grenser for nedsettende karakteristikker. Mens hans daværende nære alliert og venn, Elon Musk, hadde jobben med å rive i stykker den føderale forvaltningen og sparke ti-tusener av ansatte der og i USAID, haglet det med skjellsord om de ansatte som venstretullinger, latsabber, korrupte og så videre.

Kvinnehistoriene og hans krenkende atferd overfor kvinner blir vi minnet om. Men om man vil vite mer og leter på nettet, kommer det opp en skremmende lang liste med de mest nedsettende karakteristikker av både kvinnelige politikere og kvinner ellers i samfunnet.

Ellers er det noen sentrale politiske temaer som preger boka, nemlig rasismen med innvandringen av ikke-hvite til USA, staten og dens rolle, den sosiale og økonomiske ulikheten og den nasjonalistiske forestillingen fra gammelt av om USA som annerledeslandet der alle hadde muligheten til å bli sin egen lykkes smed.

Rasismen fra slavetiden til i dag

Elvik tar oss med gjennom amerikansk historie fra slavetiden til i dag og viser hvor rotfestet rasismen fortsatt er i store deler av den hvite befolkningen og særlig den evangikale kristne delen. Rasismen omfatter ikke bare svarte og fargede, men også jøder, religiøse og seksuelle minoriteter. Det at Barack Obama ikke bare ble valgt til president, men gjenvalgt, var et sjokk for denne gruppen av hvite, og valget av Trump med Maga–bevegelsens program, er de hvite rasistenes vellykkede hevn.

Statens rolle er et annet sentralt tema. Den konservative delen av i første rekke den hvite befolkningen har til alle tider sett på staten som problemet, jo mindre stat, desto bedre. Parallelt med dette finner man holdningen til skatt og dermed sosial og økonomisk ulikhet, jo mindre skatt, desto bedre. Ronald Reagan hadde disse to områdene som prioritert politikk. Etter 8 år med Reagan hadde statens gjeld blitt skyhøy.

Mens denne artikkelen ble skrevet, tvang Trump gjennom et budsjett i Kongressen med store skattelette for de rikeste, store innstramninger på alle budsjettposter som har med velferd å gjøre. Verst av alt, nesten alle som kommenterer budsjettet, sier at dette budsjettet dramatisk vil øke USAs gjeldsbyrde.

Trump kan omskape USA

Politikere som taler for mer skattlegging av de rikeste til fordel for sosial utjamning, ble og blir av konservative omtalt som sosialister og kommunister.

Det er ennå over tre og et halvt år igjen før Trumps presidentperiode er slutt. Den kan ende med at Trump omskaper USA til en veldig autoritær stat og i verste tilfelle at Trump og hans Maga–bevegelse greier å omforme USA til en fascistisk statsdannelse.

Halvor Elviks bok om det amerikanske samfunnet og hvordan det har endt opp som Trumpstaten, bør i sommer bli lesning for alle politisk interesserte, og særlig siden det er valgår, og særlig for velgere som fortsatt tror på USA som det forjettede land. Når det gjelder politisk kultur og hva slags samfunn politikken skal forme, er USA i mye vesensforskjellig fra de verdier som preger de europeiske og særlig de nordiske velferdssamfunn.

Powered by Labrador CMS