Sri Lankas president Gotabaya Rajapaksa lovet reformer i en tv-sendt tale onsdag kveld.
Sri Lankas president Gotabaya Rajapaksa lovet reformer i en tv-sendt tale onsdag kveld.

Urolighetene på Sri Lanka:

Presset president lover demokratiske reformer

Sri Lankas hardt pressede president Gotabaya Rajapaksa lover å gi slipp på mye av sin makt,
i håp om at det skal blidgjøre opposisjonen som krever ham avsatt.

Publisert

Sri Lanka står midt oppe i sin verste økonomiske krise siden uavhengigheten fra Storbritannia i 1948. Akutt mangel på utenlandsk valuta gjør at landet ikke lenger kan betale for mat, drivstoff og andre importvarer.

Krisen har den siste måneden resultert i omfattende protester og voldelige opptøyer som har krevd flere menneskeliv. Presidentens bror Mahinda Rajapaksa trakk seg denne uka som statsminister. Onsdag holdt Gotabaya Rajapaksa sin første TV-tale siden protestene begynte og lovet å presentere en samlingsregjering i løpet av få dager.

– Jeg vil arbeide for å gi mer makt til nasjonalforsamlingen og for å iverksette nøkkelelementer fra det 19. grunnlovstillegget, sa han.

Grunnlovstillegget inneholder en rekke demokratiske reformer som Rajapaksa la på is kort tid etter at han overtok som president i 2019.

Dersom han oppfyller løftet, vil han måtte gi slipp på flere privilegier, blant annet retten til å bestemme hvem som skal fylle viktige poster innen statsforvaltningen, politiet, rettsvesenet og den nasjonale valgkommisjonen.

Powered by Labrador CMS