Den økte vannstanden i elven Padma har ført til at flere tusen mennesker har blitt isolert i distriktet Munshiganj i Bangladesh. Nå rammes landet av tre kriser samtidig, advarer Røde Kors. Bildet ble tatt 23. juli 2020. Foto: Suvra Kanti Das / Abaca press / NTB scanpix

Millioner rammet av flom i Bangladesh

Bangladesh har de siste ukene vært rammet av en flom som er ventet å fortsette i flere uker til. Røde Kors advarer om at tre kriser treffer landet på en gang.

Publisert

- Bangladesh må nå håndtere tre katastrofer samtidig. Koronapandemien rammer svært hardt i et av verdens mest tett befolkede land, og syklonen Amphan rammet landet i mai. Nå står også en tredel av landet under vann som følge av flom, sier seniorrådgiver Torben Bjørke-Henriksen i Norges Røde Kors.

7,5 millioner mennesker er i fare som følge av flommen, ifølge myndighetene i landet. Flommen, som allerede har pågått i nesten tre uker, er ventet å fortsette de kommende ukene.

- Normalt varer disse flommene et par uker, men denne har allerede vart i 20 dager. Mer nedbør er ventet i dagene og ukene som kommer. Redningsarbeidet er krevende fordi mange veier og broer er ødelagt, sier Bjørke-Henriksen.

- Frykt for smitte

Over 9,6 millioner har blitt rammer av flom i Sør-Asia hittil i år, anslår Røde Kors. De advarer også om faren for at vannbårne sykdommer, som blant annet kolera, kan spre seg.

- Dette vil legge et ytterligere press på landets helsevesen som fra før har store utfordringer med håndtering av den store økningen i antallet koronapasienter, sier Bjørke-Henriksen.

Bangladesh, som har rundt 165 millioner innbyggere og svært høy befolkningstetthet, har registrert over 200.000 koronatilfeller. Det er anslått at det reelle tallet er enda høyere.

- Frykt for smitte gjør redningsarbeidet vanskeligere. Det er stor mangel på smittevernutstyr, og mange er redd for å bli smittet av covid-19 om de flytter på seg, sier Bjørke-Henriksen.

Rammer hardt

Minst 571 personer har også mistet livet i flere indiske delstater etter at ekstremværet begynte 21. juli, anslår indiske krisemyndigheter.

I Bangladesh har minst 25 personer mistet livet, 20 av dem barn.

I Nepal har jordskred og flommer kostet minst 123 mennesker livet, mens 43 fortsatt er savnet, ifølge politiet.

Powered by Labrador CMS