Ifølge en utregning VG har gjort, gikk mer enn 32 millioner norske kroner til bistand i Libanon tapt som følge av dårlige vekslingskurser. Pengene skulle til FNs høykommissær for flyktninger og Verdens matvareprogram. Bildet er tatt i den palestinke flyktningleiren Jal El Baher i Tyr, sør i Libanon, i februar i år.

32 millioner bistandskroner gikk tapt

Minst 32 millioner kroner som skulle hjelpe sårbare mennesker i Libanon i 2020, forsvant på grunn av dårlige vekslingskurser, ifølge utregninger VG har gjort.

Publisert

Ifølge VGs utregninger har FNs flyktningorganisasjon UNHCR og Verdens matvareprogram (WFP) i snitt tapt 50,2 prosent på kursene som ble brukt for bistand i 2020, sammenlignet med markedsraten.

Avisen har fått innsyn i en e-post sendt fra den norske ambassaden i Beirut i juni i fjor, som advarer om fare for omdømmerisiko for givere på grunn av problemet. Advarselen kom etter at nyhetsbyrået Reuters avslørte at minst 250 millioner amerikanske dollar i bistandsmidler fra FN hadde forsvunnet på grunn av dårlige kurser.

– Risikoen blir ikke mindre av at midlene havner i banksektoren, som har mye av skylden for krisen landet befinner seg i, heter det i eposten.

Utenriksdepartementet opplyser til VG at de ikke har regnet på mulig valutatap og dermed ikke vet om bistandspenger er forsvunnet. Men kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg bekrefter at UD er kjent med utfordringene knyttet til ulike vekslingskurser for bistand i landet.

VG har regnet på hvor mye norsk bistand gjennom FNs flyktningorganisasjon UNHCR og Verdens matvareprogram som kan ha gått tapt. Avisen har sammenstilt informasjon om markedspriser for valuta sammenlignet med informasjon om kursene bistandsorganisasjonene har fått ifølge en WFP-rapport og andre kilder. Utregningen tyder på at 32 millioner kroner er gått tapt i 2020.

Les også: Assad-regimet i Syria tappet FN-bistand for minst 900 millioner kroner, viser ny forskning

Powered by Labrador CMS