Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim møtte representanter fra syv norske hjelpeorganisasjoner i Utenriksdepartementet for å dele tanker om situasjonen i Gaza. – Det gjør inntrykk at disse dyktige humanitære organisasjonene står klar til å gjøre en jobb, men at de ikke er i stand til å gjøre jobben sin fordi sikkerhetssituasjonen er som den er, og de ikke slipper inn på området, sa Tvinnereim til Panorama etter møtet.

Tvinnereim etter møte med norske organisasjoner:

– Situasjonen i Gaza ser helsvart ut

Norske organisasjoner krever at politisk ledelse i Utenriksdepartementet bruker alle kanaler for å sikre humanitær tilgang for hjelpearbeidere på Gaza. – Veldig nyttige og tydelige meldinger fra organisasjonene, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim til Panorama.

Publisert Oppdatert

– Organisasjonene kommer med et veldig tydelig krav om at Norge må bidra til å presse alle parter til å sørge for humanitær tilgang. For slik sikkerhetssituasjonen er nå, så får de rett og slett ikke gjort jobben sin. De som er på plass på bakken i Gaza, har mer enn nok med å beskytte sine egne liv, sier Anne Beate Tvinnereim (Sp).

Utviklingsministeren uttaler seg til Panorama etter at hun fredag møtte representanter for norske hjelpeorganisasjoner for å snakke om situasjonen i Gaza.

Dette var de norske hjelpeorganisasjonenes budskap til den norske utviklingsministeren:

Tale Hungnes, Caritas: 

«Norge må gjøre alt for å sikre humanitær tilgang. Vi er glade for at Norge har vært tydelige på at bistand må fortsette, og håper Norge vurderer å øke den humanitære støtten.»

Nora Ingdal, Redd Barna: 

«Hvert kvarter dør det et barn i Gaza nå. Vi trenger at Norge bruker sine fora for å få på plass en stans i bombingen og få åpnet grensen slik at nødhjelp kan slippe inn.»

Gry Ballestad, Norsk Folkehjelp: 

«Norge og det internasjonale samfunn må presse på for å stoppe bombinga. Åpning for nødhjelp fra Egypt er ikke tilstrekkelig. Israel må skru på vann og strøm, og ikke minst stanse blokaden.»

Aksel Jakobsen, Kirkens Nødhjelp: «Én million mennesker er fordrevet. Folk får ikke medisiner, og det er for lite mat. KN krever reell humanitær tilgang, at bombingen stanses, at gisler frigis og at sivile liv beskyttes.»

Jørgen Haldorsen, Røde Kors:  «Nødhjelp og livsviktige forsyninger må komme inn for å dekke de akutte og grunnleggende behovene til befolkningen. Dette handler ikke om å åpne grensen én gang.»

Jan Egeland, Flyktninghjelpen:  «Alle parter i konflikten må stoppe blodsutgytelsen og ødeleggelsen av infrastruktur. Grensene må åpnes, slik at nødhjelp kan slippe inn. Humanitære pauser er nødvendige for å tillate bistand og legge vilkårene for en varig våpenhvile.»

Lindis Hurum, Leger uten grenser: 

«Dette må ta slutt. Humanitær våpenhvile nå. Norge må bruke sin stemme tydelig for å kreve dette overfor alle parter, ikke minst USA som har en nøkkelrolle. Det hjelper ikke med 20 lastebiler med nødhjelp når bombene regner. 20 lastebiler er ikke en humanitær korridor, det er en vits.»

Tvinnereim påpeker at det pågår forhandlinger om humanitær tilgang til enklaven der anslagsvis en million mennesker er på flukt som følge av Israels bombardement.

– Det handler om å få ressurser over grensene. Men det snakkes om 20 lastebiler over grensen mellom Egypt og Gaza, og det er med respekt å melde ingenting. Det monner på ingen måte for to millioner mennesker i akutt krise. Før disse siste krigshandlingene trengte FN-organisasjonen UNRWA i Gaza hundre lastebiler over grensen hver dag, bare for ordinær drift. Så situasjonen er prekær. Men humanitær tilgang handler også om at Israel må sørge for at både vann, elektrisitet og tilgang til drivstoff gjenopprettes inne i Gaza. For ellers kan man ikke drifte dette samfunnet. Lidelsene er enorme.

– Hvert kvarter dør et barn

– Hva gjorde mest inntrykk på deg av det de fortalte?

– Det var mange ting. Redd Barna påpeker at det dør et barn hvert kvarter i Gaza nå. Det er også 50 000 gravide kvinner i Gaza. Vi vet ikke under hvilke forhold de føder, og at mange av dem kommer til å dø. Og så gjør det inntrykk at disse dyktige humanitære organisasjonene står klar til å gjøre en jobb, men at de ikke er i stand til å gjøre jobben sin fordi de ikke får lov å slippe inn på området. Så dette må verdenssamfunnet nå sette alle ressurser inn på å løse, for den humanitære krisen i Gaza er helt prekær.

Utviklingsministeren forteller at organisasjonene var veldig tydelige på at Norge må opprettholde sitt bistandsengasjement til Palestina.

– Det gjelder både humanitær støtte til Gaza, hvor det kommer til å være enorme behov i lang tid, men også til øvrige palestinske områder. Man er også bekymret for situasjonen blant annet på Vestbredden. 

Hun påpeker at utenriksminister Espen Barth Eide i dag reiser til Egypt og at hun selv skal ha møte med USAID-sjef Samantha Power om den humanitære situasjonen.

– Det er veldig nyttig at organisasjonene er så tydelige, sier Tvinnereim.

– Det mest katastrofale de har sett

– Denne helgen skal vi her hjemme ha Norges største dugnad, TV-aksjonen, som skal gå til barn i krig og konflikt. Men på Gaza er det veldig lite som tyder på at den humanitære situasjonen skal bli bedre de nærmeste dagene, blant annet fordi Israel har varslet en bakkeinvasjon inn i et lite område der en million barn bor. Hva tenker du om dét?

– Situasjonen i Gaza, akkurat nå, ser helsvart ut. Men vi kan hjelpe hvis vi får tilgang. Og da tror jeg egentlig at alle nordmenn, meg selv inkludert, føler på en avmakt, men samtidig et ønske om å bidra der vi kan. Så på søndag skal Redd Barna arrangere årets TV-aksjon til barn i krig og konflikt, og aldri har vi vel sett de prekære behovene på dette området tydeligere enn akkurat nå. Det er mange humanitære kriser i verden, men det gjør inntrykk når de humanitære organisasjonene, som har bistått i mange kriger og kriser, nå sier at dette er det mest katastrofale de har vært vitne til.

Powered by Labrador CMS