– Det har vært viktig for oss å styrke den humanitære innsatsen, sier SVs Ingrid Fiskaa til Panorama.

Sammen med budsjettpartner SV vil regjeringen nå øke 2023-bistanden med nær en halv mrd. kroner

– Disse pengene er det er skrikende behov for, sier SVs Ingrid Fiskaa i en uttalelse til Panorama.

Publisert Oppdatert

Det ble klart i dag, etter forhandlinger mellom regjeringen og budsjettpartner SV om den såkalte nysalderingen, altså korrigering av 2023-budsjettet.

Totalt blir bistandsbudsjettet, ifølge SV, på rekordstore 59 milliarder kroner i 2023.

Det betyr at den såkalte én-prosenten – at 1 prosent av BNI-anslaget for 2023 skal brukes på bistand – såvidt passeres. Ifølge UD gjør den ferske avtalen mellom regjeringen og SV at bistanden øker fra 1 prosent til 1,008 prosent av BNI.

Deler av summene går til konfliktrammede områder som Gaza, Somalia og Sudan. I tillegg styrkes klimafondet, som flere land allerede første dag av klimatoppmøtet i Dubai kunngjorde at de ville betale store summer inn til. Slik vil pengene bli fordelt:

  • 20 millioner kroner til kunnskapsbank og faglig samarbeid, inkludert programmet Skatt for Utvikling.
  • 20 millioner kroner til sivilt samfunn.
  • 100 millioner kroner til humanitær nødhjelp på Gazastripen.
  • 25 millioner kroner til humanitær nødhjelp i Sudan.
  • 25 millioner kroner til humanitær nødhjelp i Somalia.
  • 268 millioner kroner (økning på 25 millioner kroner) til klimafondet, som skal gå til tap og skade etter klimaendringer.
  • – Den humanitære situasjonen i Gaza, men også i Sudan og Somalia, er akutt. Det har vært viktig for oss å styrke den humanitære innsatsen. Det handler om liv og død. Vi er også veldig glade for å kunne bidra med 268 millioner til FNs fond for tap og skade som følge av klimakrisen. SV har nå sørget for at disse pengene ikke går ut over bistandsbudsjettet ellers. Hele poenget må jo være at klimafinansieringen skal betales av de rike landene, og ikke av de fattige selv, sier SVs Ingrid Fiskaa.

Powered by Labrador CMS