Bakhmut, Ukraina, juni 2023

Giverne lover 700 mrd. til gjenoppbyggingen:

Ukrainsk toppbyråkrat mener det blir krevende å forvalte milliardstøtten

– Den største summen vi tidligere har jobbet med var på seks milliarder dollar, sier Mustafa Nayyem, leder for State Agency for Reconstruction and Infrastructure Development of Ukraine.

Publisert Oppdatert

Under The Ukraine Recovery Conference 2023 i London igår, lovet giverne om lag 700 milliarder kroner til gjenoppbygging av Ukraina

Fakta om bistandsløftene:

Dette er noen av løftene om bistand til gjenoppbygging av Ukraina som kom inn på konferansen denne uken:

  • EU: 50 milliarder euro (cirka 590 milliarder kroner) i økonomisk bistand fra 2024–27. 17 milliarder euro er gaver, mens resten gis i form av lån med lav rente.
  • USA: 1,3 milliarder dollar (14 milliarder kroner) i ekstra bistand. Pengene skal blant annet brukes til reparasjoner av elnettet og en oppgradering av grenseoverganger, havner, jernbanelinjer og annen kritisk infrastruktur.
  • Storbritannia: Lånegarantier for 3 milliarder dollar (32 milliarder kroner) over tre år. Landet øker også investeringsstøtten til britiske selskaper og den humanitære hjelpen.
  • Frankrike: 40 millioner euro (470 millioner kroner) ekstra til blant annet reparasjon av kritisk infrastruktur.
  • Tyskland: 381 millioner euro (4,5 milliarder kroner) ekstra til humanitær hjelp i år, deriblant til telt og generatorer.
  • Norge: 300 millioner kroner for å fremme investeringer i Ukraina. Pengene skal blant annet dekke krigsforsikringer og garantiordninger til private selskaper.

Kilde: NTB / Reuters

– Vi hadde ikke sett for oss at dette skulle være en konferanse for å legge fram løfter. Likevel, vi kan nå kunngjøre totalt 60 milliarder euro i løfter om støtte til Ukraina, sa vert for konferansen, Storbrittanias utenriksminister James Cleverly, ifølge NTB. 

Milliardlovnadene kommer fra stater og internasjonale organisasjoner og har som mål å hjelpe både på kort og mellomlang sikt.

– Vi begynner gjenoppbygging i år, vi venter ikke til krigen er over, sa Ukrainas statsminister Denys Sjmyhal under gårsdagens konferanse.

Russlands invasjon av Ukraina har ført til umenneskelige lidelser, med titusener  av drepte og millioner av mennesker på flukt. Ifølge FNs nødhjelpskontor OCHA, har om lag åtte millioner mennesker flyktet ut av landet, mens over fem millioner er internt fordrevne. I tillegg trenger rundt 17 millioner, eller rundt 40 prosent av befolkningen, humanitær hjelp. På toppen av dette har Russlands brutale krigføring ført til enorme materielle ødeleggelser – hvor det vil kreves svimlende summer til gjenoppbygging.

– Handler om kapasitet

Brorparten av pengene som ble lovet under gårsdagens konferanse, er ifølge NTB, en bistandspakke fra EU verdt 50 milliarder dollar. I tillegg lover USA å gi 1,3 milliarder dollar, særlig rettet mot infrastruktur og energisektoren. 

Mustafa Nayyem, leder det statlige organet for gjenoppbugging av Ukraina. Her er han under en panelsamtale i Chatham House i forkant av Ukraine Recovery Conference i London.

Men samtidig som det er enorme behov, sår ukrainere nå selv  tvil om det ukrainske statsapparatet vil klare å bruke milliardene. Ikke på grunn av den mye omtalte korrupsjonen i landet, men rett og slett grunnet manglende forvaltningskapasitet.

– Det handler om kapasiteten til å jobbe med slike beløp, sa Mustafa Nayyem, leder for det relativt nyopprettede State Agency for Reconstruction and Infrastructure Development of Ukraine , ifølge The Guardian.

Nayyem som, ifølge Kyiv Post, ble utnevnt som leder for det statlige gjenoppbyggingsbyrået i januar, var under konferansen helt ærlig på at det vil bli utfordrende å behandle de enorme summene giverne nå lover.

– Vis meg landet som vil klare oppgaven

– Den største summen vi har jobbet med tidligere var på seks milliarder dollar, i 2014. Nå forventer vi mye mer, og dette vil bli svært krevende å forvalte for den ukrainske byggebransjen, offentlige og private institusjoner. Dette handler ikke om at ukrainerne er dårlige eller korrupte. Vis meg landet som ville klare det, sier Nayyem.

Ifølge den britiske storavisen, sa Nayyem at han allerede har 2000 ansatte som jobber i Ukrainas ulike regioner, men innrømmet at strukturelle utfordringer allerede har blitt tydelige. For eksempel skal mindre ødelagte og bedre fungerende byer allerede ha sendt inn flere søknader om å gjenoppbygge skoler enn totalskadde byer øst i landet.

Etter å ha sett gjennom søknadsbunken for byer som ønsket midler til gjenoppbygging av skoler, ble han veldig overrasket over skjevfordelingen. 

– Det så ut som krigen ble utkjempet i vest og ikke øst.

Powered by Labrador CMS