SVs sjefforhandler Kari Elisabeth Kaski er kommet til enighet med Ap og Sp om revidert nasjonalbudsjett.

Bistand: Enighet om revidert budsjett, SV fikk inn 90 millioner kroner

SV har blitt enig med regjeringspartiene om revidert nasjonalbudsjett, men kun 90 millioner kroner ble plusset på bistandsbudsjettet.

Publisert Oppdatert

SVs budsjettkamp tvang frem nær en milliard ekstrakroner til barnetrygd og økt sosialhjelp. Men kutt på rundt 1,5 milliarder til fattige land for å sikre flyktninghjelp i Norge rettes ikke opp, skriver avisen Vårt Land.

Det var under framleggelsen av revidert nasjonalbudsjett i midten av mai (se under) at regjeringspartiene Ap og Sp presenterte sine budsjettjusteringer.

En av de viktige endringene var at penger fra bistandsbudsjettet ble flyttet fra den internasjonale bistanden og over til finansiering av asylmottak i Norge. Begrunnelsen var den fortsatt store tilstrømningen av flyktninger fra krigen i Ukraina.

Mellomtittel

Ifølge SVs forhandler og finanstalsperson Kari Elisabeth Kaski har partiet fått reversert deler av et kutt i bistand til «sivilt samfunn». Dette er posten som finansierer mye av den langsiktige bistanden som drives av norske bistandsorganisasjoner, samt noen norskstøttede internasjonale organisasjoner.

Ifølge Vårt Land vil budsjettenigheten innebære at tre poster på bistandsbudsjettet vil bli redusert i 2023: Utdanning (som går ned 152,4 millioner kroner), sivilt samfunn (som tross SVs innsats går ned med 150 millioner kroner) og helse (som går ned med 352,3 millioner kroner).

– SV burde tatt ansvar i forhandlingene, men her har de skuffet. Det er uhørt at Norge skal bruke mer bistandspenger på seg selv enn noe annet land i Afrika, sier KrFs finanstalsperson Kjell Ingolf Ropstad i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS