Cindy McCain blir sjef for Verdens matvareprogram. Arkivfoto: Ross D. Franklin / AP / NTB

Hun skal lede verdens største humanitære organisasjon

Amerikanske Cindy Hensley McCain blir ny sjef for verdens største humanitære organisasjon, FNs matvareprogram (WFP). Hun overtar etter David Beasley, også han fra USA.

Publisert Oppdatert

Det var FNs generalsekretær António Guterres som offentligjorde utnevnelsen av McCain som ny sjef for WFP torsdag forrige uke.

– McCain tar over som leder av Verdens matvareprogram i en tid hvor verden står overfor den mest alvorlige matsikkerhetskrisen i moderne historie, og denne lederrollen har aldri vært viktigere. Vi ønsker henne lykke til og kan forsikre henne om at hun vil ha full støtte fra hovedstyret, sa WFPs styreleder Artur Andrzej Pollok i en kommentar til utnevnelsen.

FN anslår at rundt 340 millioner mennesker vil trenge nødhjelp i år og at 828 millioner mennesker seg sultne hver dag fordi de ikke har tilgang til nok mat.

Les også: – Å redusere matsvinn er en enkel måte å få slutt på global sult på

– Klar til å brette opp ermene

Den påtroppende sjefen for WFP overtar etter Davis Beasley når han slutter i jobben i april etter seks år.

Cindy McCain er kjent en mangeårig støttespiller til president Joe Biden. Høsten 2021 ble hun utnevnt som USAs representant til i FN-organisasjonene FAO (FNs ernærings- og landbruksorganisasjon), IFAD (Det internasjonale fondet for landbruksutvikling) og WFP.

Hun har tidligere hatt en rekke styreverv, blant annet i flere hjelpeorganisasjoner. Hun er også kona til den avdøde amerikanske, republikanske senatoren John McCain.

– Jeg er klar til å brette opp ermene og tilbringe tid både i Roma og felten, skriver McCain i en uttalelse i forbindelse med utnevnelsen.

– Veien videre er skremmende, og sulten er på vei oppover. Jeg er imidlertid sikker på én ting – når vi kommer sammen som én verden, kan vi redde liv, fortsetter hun.

FNs matprogram er verdens største humanitære organisasjon og har over 21 000 ansatte verden over. I 2022 fikk organisasjonen rundt 14 milliarder dollar i støtte og oppgir å ha gitt hjelp til rundt 158 millioner mennesker i nødsituasjoner. Organisasjonen fikk Nobels fredspris i 2020.

Powered by Labrador CMS