Minstepensjonist fikk regning på 9000 kr for infohefte

Det siste året har Astrid Larsens mor på 79 blitt nedringt av telefonselgere fra ulike organisasjoner. Det hele toppet seg da minstepensjonisten fikk en regning på over 9000 kroner for et informasjonshefte fra ChildCare Norge. -Jeg skjønner virkelig ikke at det kan være lov å holde på slik, sier Larsen.

Publisert

Moren min tør nesten ikke ta telefonen i sitt eget hjem, sier Astrid Larsen oppgitt. Rett før påske fikk hun en fortvilt telefon fra moren som bor i Kongsvinger-området. Da hadde den 79 år gamle minstepensjonisten fått en regning på 9039 kroner fra organisasjonen ChildCare Norge. 

Pengene skulle være betaling for et infohefte, men den gamle damen kunne ikke huske å ha sagt ja til «salget». Da Astrid Larsen ringte telefonnummeret som stod på giroen kom hun til telefonsalgfirmaet Strong Communication på Kongsvinger. Larsen sier hun opplevde samtalen som ubehagelig.

– Jeg forklarte at moren min begynner å bli glemsk og ba om at salget ble slettet. Først etter en halv times krangel gikk firmaet med på å trekke kravet, forteller Larsen.

-Telefonterror

Historien Larsen forteller om morens opplevelser ligner på mange andre saker som både Bistandsaktuelt og andre medier har omtalt. Moren hennes er ikke vant til å styre økonomien sin selv. Men i alle år har hun gitt til gode formål, selv om hun ikke har så mye å rutte med. Hun er pliktoppfyllende og betaler alle regninger hun får i tide. Men i det siste har hun begynt å bli glemsk. 

Les mer: -Lovløse tilstander, mener Høyre

Det har ikke de humanitære organisasjonenes samarbeidsfirmaer forholdt seg til. Telefonselgere har ringt i ett kjør, på vegne av en rekke organisasjoner.

– Hun var oppriktig fortvilet og klaget over denne «telefonterroren». Jeg sa at hun bare skulle legge på, men det klarte hun tydeligvis ikke, sier Astrid Larsen. 

Regningsbunke

Tidligere i år bestemte Astrid Larsen seg for å få full oversikt over situasjonen. Hjemme hos moren fant hun en bunke med om lag 40 betalte giroer fra en rekke ulike organisasjoner. Alle giroene var betalt i løpet av fjoråret eller
begynnelsen av i år.

Larsen anslår at moren har betalt cirka 40 000 kroner til ulike organisasjoner i løpet av et år. Hun fant betalte regninger på omlag 20 000 kroner fra telefonsalgfirmaet Windmill alene.

To små hjelpeorganisasjoner som driver prosjekter i fattige land skilte seg ut: Emely foundation og Child Africa (se egen artikkel om sistnevnte side 16). Det var seks regninger fra Emely foundation på til sammen 5445 kroner bare fra oktober i fjor til januar i år. Windmill hadde også sendt 8 regninger på vegne av Child Africa, hvorav én purring, for en periode fra høsten 2011 og fram til januar i år. Regningene var på til sammen 3058 kroner.

Reservasjon

Astrid Larsen har nå gitt klar beskjed til Windmill og Strong Communication om at de ikke skal ringe til moren mer. Hun har også reservert moren mot telefonsalg i Brønnøysundregisteret.

– Jeg håper det hjelper, men jeg vet at mor har fått telefoner også etter at jeg reserverte henne mot telefonsalg, sier Larsen.


ChildCare Norge: – Dette var ikke bra

– Jeg har bedt Strong Communication om å ikke sende ut giroer på mer enn 1000 kroner. Det er ikke bra at en gammel dame har fått en regning på 9000 kroner, sier Vegard Johansen.

27-åringen fra Hamar-traktene er styreleder og eneste «medlem» i organisasjonen ChildCare Norge som samler inn penger til organisasjonen Human Relief Network i Thailand. Men hvor mye penger som er sendt til Thailand har Johansen ikke skikkelig oversikt over. 

Han anslår at det er rundt 500 000 kroner. Selv om Johansen har vært styreleder siden 2009 kan han ikke gi Bistandsaktuelt et regnskap for ChildCare Norge. Han kan heller ikke si hvor mye som er samlet inn totalt.

– Det er privat og går inn på avtalen mellom meg og Strong Communication. Men cirka 70 prosent av det jeg får fra Strong Communication går til Thailand, sier Johansen.

«Gode rutiner»

Jo Alund er salgsleder i Strong Communication.

– I dette tilfellet oppga hun som ble oppringt at hun ønsket å støtte med ni tusen kroner. Vi har gode rutiner for å fange opp for eksempel demente. Vi får dem til å gjenta summen og vi ringer også tilbake for å bekrefte kjøpet. Men med 80 000 telefoner i måneden er det klart det kan glippe en gang i mellom.

Hva vet du om prosjektet som pengene går til?

Jeg har selv bodd i Pattaya og vet at pengene kommer fram, sier Alund.

5-6 ganger per år

Børre Syversen er markedssjef i Windmill AS. Han mener selskapet ikke har gjort noe galt overfor Astrid Larsens mor. – Hun har støttet 5-6 ulike organisasjoner og normalt så ringes kunder 5-6 ganger per år, sier markedssjefen.

Syversen sier imidlertid at det er beklagelig hvis den eldre damen har en helsetilstand som tilsier at hun ikke burde blitt ringt til.

– Men våre selgere ikke har registrert noe unormalt i samtalene
med Larsen.

Vi er seriøse og har lang fartstid i bransjen. Vi har selvsagt ingen interesser av å lure folk, sier Syversen.

Ukjent andel

– Hvordan sjekker dere at organisasjonene dere samler inn til bruker pengene til formålet?

– Det baseres på tillit og våre salg, og det som presenteres for kundene baserer seg på den informasjon vi til enhver tid mottar fra organisasjonene.

Heller ikke Syversen vil kommentere hvor stor andel av innsamlede midler som går til telefonsalgfirmaet.

– Det er en avtale mellom oss og oppdragsgiver, sier han.

Bistandsaktuelt har ikke klart å få fatt i Geir Andersen som leder Emely foundation.

Styreleder i Child Africa, Rino Solberg, sier til Bistandsaktuelt at han synes det er høyst beklagelig hvis eldre mennesker opplever pågående telefonsalg på vegne av Child Africa.

– Det liker jeg ikke i det hele tatt. Vi har nå bestemt å begynne å gjøre salgsjobben selv. Da vil vi være mer sikre på at ting går skikkelig for seg og mer av det som samles inn vil gå til formålet, sier Solberg.

Powered by Labrador CMS