Bistandsbudsjettet gjør det mulig for norske statsråder å fremstå som «godhetsposører' når de er ute i verden, mener Christian Tybring Gjedde, stortingsrepresentant fra Frp. Norske statsråder fremmer norske verdier og prioriteringer, svarer utviklingsminister Anne Beate Tvinnereim. Her er hun sammen med klima- og miljøminister Espen Barth Eide, utenriksminister Anniken Huitfeldt og statsminister Jonas Gahr Støre under FN-toppmøtet i New York tidligere i høst.

Bistandsbudsjettet gjør det mulig for norske statsråder å fremstå som «godhetsposører" når de er ute i verden, mener Christian Tybring Gjedde, stortingsrepresentant fra Frp. Norske statsråder fremmer norske verdier og prioriteringer, svarer utviklingsminister Anne Beate Tvinnereim. Her er hun sammen med klima- og miljøminister Espen Barth Eide, utenriksminister Anniken Huitfeldt og statsminister Jonas Gahr Støre under FN-toppmøtet i New York tidligere i høst.

Tvinnereim:

– Nei Frp, vi er ikke godhetsposører

– Er det slik at norske statsråder skyver bistandsbudsjettet foran seg når de møter kolleger i utlandet, spurte Christian Tybring Gjedde fra Frp i Stortingets spørretime sist uke. Nå har han fått svar.

Publisert Oppdatert

Og svaret er nei. - Vi fremmer norske prioriteringer og verdier, svarer utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim.

I begrunnelsen for det skriftlige spørsmålet, som stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde stilte i Stortingets spørretime for en drøy uke siden, heter det at bistandsbudsjettet gjør det mulig for norske statsråder å fremstå som «godhetsposører i møte med kolleger i andre land».

Men, påpeker Frp-representanten, dette har «ulike regjeringer benektet».

Tybring-Gjedde viser til at Dagbladet 10. oktober skrev at «flere statsråder frykter reaksjoner på norsk bistandspolitikk når de skal ut på reise» og videre at «de ekstra midlene gir statsråder et bistands-lyspunkt å nevne i møte med utenlandske kolleger».

Men utviklingsminister Tvinnereim, nettopp hjemkommet fra Addis Abeba og Washington, går ikke med på at hun eller andre norske statsråder er «godhetsposører».

«Statsråder som representerer Norge i utlandet fremmer norske prioriteringer og verdier. Engasjementet for å forene klima- og utviklingspolitikken, å bekjempe fattigdom og ulikhet og å styrke matsikkerhet, fornybar energi, næringsutvikling og gode skattesystemer, så vel som kvinners rett til å bestemme over egen kropp, er del av dette», står det i det skriftlige svaret.

Hun viser til at statsråder i utlandet kan møte både «positive og negativer reaksjoner på norsk politikk. Hun poengterer også at de høye prisene på energi og Norges posisjon kan påvirke forventningene til Norges bistand.

«I en situasjon der Norge tjener på ekstraordinært høye energipriser må vi være forberedt på å møte visse forventninger internasjonalt til hvordan vi bruker de ekstra midlene.»

Powered by Labrador CMS