Bom stille i Bujagali
Veidekke ASA har trukket alt utstyr ut av Uganda, og nedskriver årets inntekter med 25 millioner kroner etter korrupsjonsavsløringene rundt byggingen av kraftverket i Bujagali. Samtidig er utbyggeren, den amerikanske kraftgiganten AES Corp., på randen av konkurs.
Ved Nilens bredder står utbyggingen av Bujagali-kraftverket, tidenes største private investering i Øst-Afrika, bom stille.
- Vi har trukket alt utstyret ut fra området. Det er jo et signal om at vi ikke tror det blir en avklaring med det første, sier Veidekkes informasjonsdirektør Kai Krüger Henriksen.
Ingen tør spå når Verdensbanken og USAs justisdepartement er ferdig med granskingen av korrupsjonsanklagene rundt prosjektet. Inntil da holdes den såkalte MIGA-finiansieringen på om lag 1,7 milliarder kroner i politisk risikogaranti tilbake, mens det norske Garantiinstituttet for eksportkreditt (GIEK) holder tilbake sin lovede støtte på en halv milliard kroner til Verdensbanken gir grønt lys.
Flere granskes. Korrupsjonsanklagene har lenge haglet rundt det omstridte prosjektet. Tidligere i år ble det kjent at Ugandas tidligere energiminister Richard Kaijuka hadde mottatt «en uautorisert utbetaling» på 10.000 dollar fra direktøren av Veidekkes datterselskap Nor-Icil.
Nå blir også ett av de andre selskapene som deltar i byggekonsortiet, det canadiske ingeniørselskapet Acres International, gransket etter at selskapet nylig ble dømt for å ha betalt over to millioner kroner i bestikkelser i forbindelse med dambygging i Lesotho.
Verdensbanken har gjort det klart at den ikke gir støtte til prosjekter der korrupsjonsdømte selskaper deltar.
Tapte kroner. I sommer jublet Veidekke over å ha fått sin hittil største kontrakt for den amerikanske energigiganten AES Corp. om å lede utbyggingen av det omstridte kraftverket i Bujagali. Kontrakten var verd én milliard kroner.
I dag har Veidekke demobilisert og flyttet alt utstyret ut av anleggsområdet. Situasjonen har ført til at selskapet har måttet nedskrive stipulerte inntekter i år med 25 millioner kroner, opplyser Henriksen. Nedskrivingen får store konsekvenser for bedriftens kvartalsrapport.
- En annen konsekvens er at vi ikke lenger vil gå inn i slike store prosjekter internasjonalt. Forholdene i 3. verden er for uforutsigbare, både økonomisk og politisk.
- Kan det tenkes at prosjektet ikke blir noe av?
- Det vil jeg ikke spekulere i. Det er jo opp til utbyggeren, sier Henriksen.
Han vil heller ikke spekulere i om AES kan tenkes å ville gi selve byggejobben til et annet selskap enn Veidekke - dersom Verdensbanken skulle gi nytt klarsignal.
- Hva som skjer får tiden vise. Men det er jo en mulighet for at vi ikke vil være med i prosjektet i fremtiden, innrømmer han.
Trøbbel for AES. Men samtidig har AES Corp. havnet i pengetrøbbel. I slutten av oktober offentliggjorde selskapet at det trenger over to milliarder dollar - 16 milliarder kroner - for å overholde sine låneforpliktelser. Dersom lånene blir misligholdt, kan det ende med konkurs for kraftgiganten.
Ugandas energiminister Daudi Migereko har imidlertid ikke mistet troen på prosjektet. Til den ugandiske avisa New Vision forsikrer han om at Bujagali-kraftverket skal bygges.
- Uansett om AES greier å oppfylle byggherre-rollen i prosjektet eller ei, så er regjeringen fast bestemt på å gjennomføre prosjektet, sier Migereko.