Lula da Silva på talerstolen i Sharm el-Sheikh onsdag.

COP27:

Lula lover å redde Amazonas

På klimatoppmøtet i Egypt lover Brasils påtroppende president Lula da Silva å stanse all avskoging i den brasilianske delen av Amazonas.

Publisert Oppdatert

– Det blir ingen klimasikkerhet for verden uten vern av Amazonas, sa Lula (77) i en tale på møtet onsdag.

Han forsikret at han vil gjøre alt som måtte være nødvendig for å oppnå null avskoging, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

I tillegg stilte han seg bak kravet fra fattige land om en ny ordning for økonomisk støtte til dem som rammes av klimaødeleggelser.

– Tilbake i verden

Tidligere på dagen i Sharm el-Sheikh fikk Lula applaus da han erklærte at «Brasil er tilbake i verden».

– Vi vil kjempe en veldig hard kamp mot ulovlig avskoging, lovet den brasilianske valgvinneren.

Mens årets klimatoppmøte holdes i feriebyen Sharm el-Sheikh, mener Lula at det tilsvarende møtet om tre år bør finne sted i den hardt pressede regnskogen.

– Vi kommer til å snakke med FNs generalsekretær og spørre om klimatoppmøtet i 2025 kan holdes i Brasil, og i Brasil må det bli i Amazonas, sa Lula.

Knytter bånd

Han kunngjorde også at han vil danne et eget departement for landets urbefolkning.

Inntil videre er det fortsatt ytre høyre-presidenten Jair Bolsonaro som styrer Brasil. Men valgvinneren Lula overtar ved årsskiftet, og han er allerede i gang med å knytte nye bånd til andre land.

Etter å ha ankommet klimamøtet tirsdag, gikk han rett i møter med klimautsendingene fra USA og Kina – John Kerry og Xie Zhenhua.

– Brasil ble ikke født til å være et isolert land, sa Lula onsdag.

Norsk støtte

I årene Bolsonaro har vært president, har avskogingen i regnskogen i Brasil økt kraftig. Det har både ført til tap av natur og økte klimautslipp.

Allerede rett etter seieren i det brasilianske presidentvalget i oktober kunngjorde Lula at han vil prøve å stanse avskogingen i Amazonas fullstendig.

Regjeringene i Norge og Tyskland har allerede varslet at de vil gjenoppta sin støtte til skogbevaring i Brasil. Lulas medarbeidere håper også på økonomisk støtte fra USA.

Turen til Egypt er Lulas første utenlandsreise etter at han vant det brasilianske presidentvalget.

Powered by Labrador CMS