Presidentene Luiz Inacio Lula da Silva og Gustavo Petro (til v.) kan begge vise til betydelige resultater i sitt arbeid for å bevare regnskogen.

Tre land vil støtte Colombias vellykkede regnskoginnsats

Tyskland, Storbritannia og Norge er alle enige om å støtte Colombias president Gustavo Petro i hans innsats for å bevare regnskog. Landet kan vise til betydelige resultater. 

Publisert Oppdatert

Norge bevilger 100 millioner kroner. Støtten kommer på bakgrunn av den svært oppløftende reduksjonen i avskoging av Colombias regnskog. Nedgangen ser ut til å bli på hele 70 prosent i løpet av årets ni første måneder, ifølge offisielle tall. 

– Dette er imponerende resultater og et betydningsfullt bidrag i kampen mot klimaendringene og bevaringen av verdens naturmangfold, sier Tørris Jæger, generalsekretær i Regnskogfondet i en pressemelding.

Uttalelsen kommer i det COP28 går inn i sine siste forhandlingsdager. 

– Nøkkelen til å lykkes kan ligge i det parallelle miljø- og fredsarbeidet i landet, sier Jæger. 

Han viser til at Colombias nye regjering har forpliktet seg til å redde regnskogen og forhandler med en rekke væpnede grupper for å skape fred og samtidig stanse avskogingen i områder disse gruppene har tatt kontroll over. 

Tørris Jæger, generalsekretær i Regnskogfondet. Foto: Regnskogfondet

Norge har gjennom en årrekke spilt en rolle både i Colombias fredsarbeid og for landets regnskogbevaring. 

– Det er flott å se at flere land nå går sammen for å støtte Colombias positive innsats for bevaring av regnskogen. Ambisjonene i Colombia er store og gjennom økt støtte håper vi landet kan lykkes i å sikre en utvikling i Amazonas som ikke ødelegger regnskog. I dette arbeidet er det avgjørende å støtte urfolk og andre lokalsamfunn i deres gode forvaltning av skogen, sier Jæger.

Norge gir også 500 millioner kroner til Amazonasfondet.

Nylig ble regjeringspartiene Ap og Sp enige med budsjettpartner SV om å plusse på bistandsbudsjettet for neste år med 1 milliard kroner til klima- og skogtiltak.

Den nye skogmilliarden budsjettpartnerne er enige om, er den første reelle påplussingen i denne typen tiltak på mange år. Grepet gjør at neste års budsjettposter til arbeid for å redusere utslipp fra avskoging og skogforringelse blir på hele fire milliarder kroner.

Norges regnskogsatsing er resultatbasert, som betyr at Norge er forpliktet til å utbetale penger når samarbeidsland har gode resultater.

Skogbevaring bremser klimautslipp

  • 24 prosent av de totale menneskeskapte klimagassutslippene kommer fra skogbruk og landbruk, ifølge FNs klimapanel. Å hindre hogst og ødeleggelse av tropisk skog er derfor viktig for å bremse klimaendringene. 
  • Men regnskogen er ikke bare viktig for klimaet på kloden. Hele 90 prosent av verdens 1,2 milliarder ekstremt fattige er avhengige av skog for å overleve, ifølge anslag fra Verdensbanken.
Powered by Labrador CMS