Hari Shankar, som er HIV-positiv, har brukt starten av høsten til å demonstrere mot myndighetene i New Delhi, India, etter mangel på livsnødvendige medisiner.

Epedemier på frammarsj:

Det globale fondet ber om 18 milliarder dollar

Stor tilbakegang i kampen mot malaria, aids og tuberkulose. Nå ber Det globale fondet partnerland øke innsatsen ytterligere.

Publisert

Det globale fondet for bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria ber givere om minst 18 milliarder dollar, den høyeste summen noensinne.

Beløpet tilsvarer 186 milliarder kroner og er utgangspunktet for giverkonferansen som onsdag skal holdes i New York med USAs president Joe Biden som vert.

Aldri tidligere har en organisasjon bedt om så mye penger. Oppfordringen kommer i en tid der mange land sliter med økonomien, både de som gir og de som mottar bistand.

Halveis mot målet

Koronapandemien førte til et tilbakeslag i kampen mot de tre sykdommene, og ifølge fondet skal pengene bidra til å få arbeidet tilbake på sporet.

Fondets talsperson, Francoise Venni, sier at hun er oppmuntret av at land som Tyskland, USA og Japan på forhånd har lovet å gi henholdsvis 1,3 milliarder, 6 milliarder og 1,08 milliarder dollar – noe som betyr at fondet allerede nesten er halvveis mot målet.

Fondet ble etablert i 2002 etter diskusjoner i FN og under G8-møtet i Okinawa i Japan.

Det finansierer behandling av aids, tuberkulose og malaria, og har ifølge egen statistikk bidratt til å redde 50 millioner liv.

Powered by Labrador CMS