I Colrerd Nkosis vannkraftverk er det en motor fra en maistrøske, konvertert til en generator. Alle foto: Torbjörn Wester

Han bygde sitt eget vannkraftverk – og skaffet hele landsbyen strøm

Publisert

Vann fra Kasangazi-elva ledes gjennom en slange og treffer ei gammel bil-vifte. Når den snurrer, genererer den strøm ved hjelp av en ombygd motor fra en maistreske. Det gir strøm og lys til rundt 30 hjem og en skole.

Det hjemmesnekra vannkraftverket er signert Colrerd Nkosi, landsbyens elektrotekniske autodidakt.

- Jeg begynte å eksperimentere med elektrisitet da jeg var i 11-årsalderen, først med å parallellkoble lommelykter fra butikken til broren min, sier han.

Ventet lenge

Kraftutbyggingen i Malawi gjennom det statlige elektrifiseringsprogrammet går i sneglefart. Det kystløse landet, inneklemt mellom Mosambik, Zambia og Tanzania, er blant verdens fem minst elektrifiserte land. 11 prosent av hele befolkningen, og bare 4 prosent på landsbygda, har tilgang til elektrisk kraft, ifølge tall fra Verdensbanken. Landsbyen Yobe Nkosi nord i Malawi kunne ha ventet i årevis, kanskje årtier, på elektrisitet. Hadde det ikke vært for Colrerd Nkosi.

I tenårene gikk han videre til secondary school, videregående skole, i distriktshovedstaden Mzimba. Da hadde han allerede på egen hånd lært seg så mye om elektronikk at han ble betrodd å fikse feil på skolens eget el-anlegg og dra nye ledninger i klasserommene.

Hjemme hos Colrerd Nkosi er det nok strøm og apparater.

I 2006 flyttet han tilbake til den strømløse hjem-landsbyen.

- Jeg hadde blitt vant til elektrisk strøm og syntes livet ble vanskelig uten, sier han.

Så han begynte å eksperimentere. Først med en sykkeldynamo og ei vind-vifte. Men det fungerte dårlig, for det var altfor ofte vindstille.

- Så jeg bygde en innretning så dynamoen i stedet ble drevet av vann fra en bekk, og det fungerte mye bedre.

Men Colrerd Nkosi var ikke ferdig. Neste skritt var å få opp kapasiteten. Han begynte å eksperimenter med å bygge om en gammel motor fra en maistreske til generator, og la den drives av vann fra Kasangazi-elva noen hundre meter borte. Andre landsbybeboere begynte å få opp øynene for hans eksperimenter, og snart ble det bygd opp et primitivt el-nett, med stolper og ledninger fra hus til hus.

En revolusjon hadde skjedd i Yobe Nkosi. Helt uten myndighetenes medvirkning.

Ester Chiruoa og Satiel Nkosi var blant de første til å koble seg på det lokale strømnettet.

- Det er vanskelig å forestille seg et liv uten strøm nå, sier Ester Chiruoa. Hennes familie var en av de første som sluttet seg til el-nettet i 2007.

- Før det måtte vi bruke stearinlys, og det gikk mye penger til det. Nå kan vi se på TV, vi kan lade mobiltelefonene og barna kan lese lekser på kvelden.

Til nå har rundt 30 husholdninger sluttet seg til, og ingen trenger å betale for strømmen. For tre år siden sluttet også den nærliggende grunnskolen i Kasangazi, med 600 elever, seg til nettet.

- Nå har vi elektrisk lys i enkelte klasserom, vi kan lade mobiler og bruke datamaskiner og skrivere, sier skolens rektor Chandiwira Chawinga.

Og viktigst av alt - elevenes skoleresultater er blitt markant forbedret, takket være at skolen nå kan tilby undervisning og lekselesing også etter at sola har gått ned. I Malawi må elevene gjøre det bra på nasjonale prøver for å bli utvalgt til å fortsette skolegangen etter 14-årsalderen. Fra skolen i Kasangazi blir det stadig flere elever som kommer gjennom det nåløyet.

Chandiwira Chawinga, rektor på den lokale skolen kan nå bruke kopieringsmaskin og PC, og skolen kan tilby undervisning om kvelden.

- I 2018 hadde vi 10 elever som ble valgt ut til å fortsette skolegangen. I 2020 var det over 30, og det fortsetter å øke, sier rektor Chandiwira Chawinga.

- Elektrisitet er liv

Hjemme hos Colrerd Nkosi fyller de elektriske apparatene en hel benk langs den ene veggen.

Stereoanlegg, høyttalere, TV. Og i taket skinner lyspærene. Han bryter ut i en hjertelig latter.

- Elektrisitet er liv!

Men den kan også være dødelig. For ei tid siden brøt det ut brann i huset på grunn av en el-feil. Ved taket er det fortsatt sotflekker.

- Men det gikk bra. Ingen ble skadet.

I 2018 fikk Colrerd Nkosi en anerkjennelse for sin innsats da han ble tildelt utmerkelsen Points of Light.

De fleste uten strøm bor i Afrika sør for Sahara

Ifølge FNs bærekraftsmål skal alle ha tilgang på bærekraftig, rimelig og pålitelig energi senest innen 2030.

Ifølge en rapport fra IRENA (International Renewable Energy Agency) er verden langt unna å nå dette målet. Rett nok har over 400 millioner mennesker fått tilgang til elektrisitet mellom 2010 og 2019, de fleste i Sentral- og Sør-Asia. Men Afrika sør for Sahara henger etter. Samtlige 20 land med lavest grad av elektrifisering ligger i regionen. 75 prosent av alle i verden uten strøm bor her. Nederst ligger Sør-Sudan (7 prosent med tilgang til el-kraft), Tsjad (8 prosent), Burundi (11 prosent) og Malawi (11 prosent). Alle disse fire landene hadde også mindre vekst i elektrifisering enn gjennomsnittet i regionen det siste tiåret.

Den deles ut av dronning Elizabeth II til personer i samveldelandene som har bidratt til positiv endring i sine lokalsamfunn. Men Colrerd Nkosi er ennå ikke fornøyd. Han håper å kunne utvide el-systemet sitt, om han bare klarer å skaffe finansiering.

- Kraften i elva er tilstrekkelig til å kunne produsere strøm til 2000 husstander. Å vente på at myndighetene bygger ut el-nettet i dette området er intet alternativ. De har kommet med løfter de ikke har innfridd mange ganger før. Og de har ikke hjulpet meg med noe som helst når jeg har elektrifisert Yobe Nkosi.

- For meg er elektrisitet tett knyttet til økonomisk utvikling. Med el-kraft kan virksomheter vokse, og elevene lykkes bedre på skolen, sier Colrerd Nkosi.

I landsbyen har Colrerd Nkosi satt opp et strømnett med stolper og ledninger fra hus til hus.
Powered by Labrador CMS