Etiopiske regjeringsstyrker melder at de har kontroll over hovedstaden i Tigray-regionen, Mekelle. Foto: Ethiopian News Agency / AP / NTB

Etiopia jakter fortsatt på Tigray-ledelsen

Etiopias statsminister Abiy Ahmed sier at militæroperasjonen i Tigray-regionen er over. Hæren har erobret provinshovedstaden Mekele. TPLF-lederen lover imidlertid at deres væpnede styrker vil fortsette kampen til siste slutt. Abiy sa mandag at han vet hvor TPLF-ledelsen befinner seg.

Publisert

- Jeg er glad for å kunne meddele at vi har sluttført og avsluttet militæroperasjonen i Tigray, skrev statsministeren i en Twitter-melding lørdag kveld.

- Vi står nå overfor den svært viktige oppgaven med å gjenoppbygge det som er blitt ødelagt, å få brakt tilbake de som har flyktet, og vi vil prioritere svært høyt å bringe normalitet tilbake til folk i Tigray-regionen, sier han.

Statsministeren la til at det føderale politiet ville fortsette å lete etter «TPLF-kriminelle» med sikte på å få dem arrestert og stilt for retten.

Noen timer senere uttalte TPLF-leder Debretsion Gebremichael at de tungt bevæpnede tigrayiske styrkene ville fortsette å kjempe mot regjeringen.

«Deres brutalitet bidrar bare til å styrke oss i vår tro på å bekjempe disse invadererne helt til siste slutt», sier han til nyhetsbyrået Reuters i en tekstmelding. På spørsmål om han mente dette ville bety at styrkene hans ville fortsette å slåss, svarte han: «Absolutt. Dette handler om å forsvare vår rett til selvbestemmelse.».

Nyhetsbyrået AP skriver mandag at Debretsion ber statsminister Abiy Ahmed om å «stanse galskapen» og trekke sine styrker ut av Tigray-regionen.

Han avviser at de er nedkjempet og hevder på telefon at han fortsatt befinner seg i regionhovedstaden Mekele. - Vi kommer til å vinne, sier han, og anklager samtidig etiopiske styrker for folkemord.

Ifølge statsminister Abiy Ahmed har ledelsen i Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) flyktet vestover fra regionhovedstaden Mekele, som i helgen ble inntatt av etiopiske regjeringsstyrker.

- Jeg vil at de skal høre dette: I går kveld, rundt midnatt, så vi dem i området mellom Hagere Selam og Abiy Addi, sier Abiy, med henvisning til to landsbyer vest for Mekele. Dette sa han mandag.

Har pågått i tre uker

Den etiopiske hærens offensiv mot Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) i området har pågått i tre uker, og tusenvis har trolig mistet livet.

Sjefen for den etiopiske generalstaben, Birhanu Jula, uttalte til etiopisk kringkasting lørdag at hæren har kontroll over byen. Ifølge Abiy skjedde det «uten at sivile ble mål».

I den etiopiske hovedstaden var det en følelse av lettelse og folk gratulerte hverandre.

Røde Kors meldte imidlertid søndag kveld om at deres sykehus i Mekelle var overfylt av skadde og at det var i ferd med å gå tom for medisinsk utstyr (se egen artikkel på forsiden).

Raketter mot Eritrea

Men samme kveld som statsministeren erklære seier meldte USAs ambassade i Asmara, hovedstaden i Eritrea, likevel om seks eksplosjoner i byen.

Det er tredje gang Asmara er utsatt for rakettangrep siden militære operasjoner startet i Tigray 4. november. TPLF har imidlertid bare påtatt seg ansvaret for de første to.

TPLF anklager Eritrea for å stå i ledtog med den etiopiske regjeringen under offensiven mot Tigray.

Hvor er TPLF-ledelsen?

Bistandsaktuelts reporter i Addis Abeba melder at etiopiske politistyrker nå jakter på TPLF-ledelsen i regionhovedstaden Mekele.

Meldingene etterlater imidlertid en rekke spørsmål om hvordan situasjonen nå er i Tigray, ettersom det er få observatører i området og kommunikasjonslinjene er sperret. Det er også foreløpig ukjent hva som egentlig har skjedd med de TPLF-lojale regionstyrkene og deres ledere.

- Jeg er sterkt bekymret over rapportene fra Mekelle om kamphandlinger. I likhet med det internasjonale samfunnet, særlig Den afrikanske union, oppfordrer Norge partene til å vise tilbakeholdenhet og beskytte sivile. Respekt for internasjonal humanitærrett er avgjørende i denne situasjonen. Konflikten må løses og fred gjenopprettes i Tigray, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) lørdag kveld.

Verken hæren eller statsministeren har så langt nevnt pågripelser av noen av TPLF-toppene, og noe tall på drepte og sårede er heller ikke opplyst. Flere observatører tviler på om TPLF-ledelsen er blitt værende i Mekele. De tror de har trukket seg tilbake til skjulesteder i fjellene.

En TPLF-alliert fjernsynsstasjon fortsatte å sende fram til lørdag ettermiddag.

Etiopisk fjernsyn har vist bilder fra byer de har erobret på veien mot Mekele, men fortsatt har ingen uahengige journalister sluppet inn i regionen.

Artilleri

De første meldingene om at det ventede angrepet på byen med rundt en halv million innbyggere var i gang, kom tidligere lørdag. De etiopiske regjeringsstyrkene hadde omringet byen, og den etiopiske regjeringen ga hæren ordre om å angripe allerede torsdag.

- Etiopiske militære har begynt å skyte med tungt artilleri mot sentrum av Mekele, sa de lokale myndighetene lørdag, og humanitære organisasjoner som har ansatte i byen, meldte om det samme. Også Tigray TV meldte om skyting.

Etiopias regjering hadde varslet de sivile i byen om at det ikke ville vises nåde om de ikke kom seg unna TPLF-lederne i tide. Statsministeren, som i fjor ble tildelt Nobels fredspris, har helt avvist dialog med TPLF.

Offensiven og trusselen mot sivilbefolkningen har fått alarmen til å gå i det internasjonale samfunnet. Allerede har over 43.000 flyktninger søkt tilflukt over grensa i Sudan.

Den etiopiske regjeringen forsikret om at de skulle unngå å skade sivile i angrepet, som ble ledet an med stridsvogner.

Flere kriser

Abiy kunngjorde militæroffensiven i begynnelsen av måneden etter et TPLF-angrep på en militærbase. Siden har kampene rast, og det er frykt for at situasjonen kan destabilisere Etiopia.

Siden forsyningslinjene til Tigray er kuttet, er folk i området i ferd med å gå tomme for mat og andre nødvendigheter. FN har bedt om umiddelbar og uhindret tilgang for få fram nødhjelp til provinsen.

Flere kriser vokser samtidig. I Sudan har myndighetene store problemer med å ta hånd om titusener av flyktninger og etablere leirer for dem. Ifølge en humanitær organisasjon er sykehusene i Tigray i ferd med å gå tom for medisiner.

Samtidig har kamper i nærheten av flyktningleirer der eritreiske flyktninger oppholder seg nord i Etiopia ført til at også denne gruppen har havnet i ildlinjen.

Pengenød

FNs høykommissær for flyktninger Filippo Grandi besøkte lørdag flyktningleiren Umm Rakouba i Sudan, som rommer rundt 10.000. Han sier 150 millioner dollar er nødvendig gjennom det kommende halvåret for at Sudan skal kunne takle flyktningstrømmen.

Flyktninger i Sudan forteller også at etiopiske styrker nær grensen hindrer folk i å forlate landet. De siste dagene har antallet som har klart å ta seg over sunket kraftig. Etiopiske myndigheter har ikke kommentert situasjonen.

Etiopias statsminister Abiy Ahmed har så langt nektet å forhandle med TPLF og ser heller ut til å ville knuse dem militært. En delegasjon fra AU klarte fredag ikke å rokke ham.

Tre tidligere afrikanske presidenter, Ellen Johnson-Sirleaf fra Liberia, Joaquim Chissano fra Mosambik og Kgalema Motlanthe fra Sør-Afrika troppet opp i Addis Abeba, men måtte gjøre vendereis med uforrettet sak.

Powered by Labrador CMS