Bill Gates besøker Norge tirsdag og onsdag denne uken. Gründeren og filantropen mener det er uhyre viktig at Norge og andre europeiske land ikke kutter i bistanden til verdens fattige land. Foto: © Gates Archive / Ilja Hendel / Frontfoto: Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Bill Gates i Oslo:

– Filantropi er ikke løsningen

– Jeg er ikke så opptatt av ettermæle, men det hadde vært fint om man i framtiden lurer på hva malaria og polio var, sier Bill Gates til Panorama nyheter. Superfilantropen er en kjapp tur i Norge for å snakke med blant andre statsminister Jonas Gahr Støre, Equinor og sin gamle samarbeidspartner Tore Godal.

Publisert Oppdatert

– Vi har denne eldre generasjonen; Tore Godal, Gro Brundtland, selv Stoltenberg er jo ikke helt ung lengre. Så vi hadde et godt samarbeid, blant annet da vi fikk på plass vaksineinitiativet Gavi. Nå må vi få de yngre politikerne til å vise det samme engasjementet.

Microsoft-grunnlegger Bill Gates åpner med å skryte av Norge og norske politikeres globale engasjement når han møter Panorama nyheter og et utvalg norsk presse på Hotel Continental i Oslo.

Gates er i Norge for blant annet å diskutere klima og global helse med statsminister Jonas Gahr Støre, samt være trekkplaster på Oslo Energy Forum.

– Må opprettholde bistanden

I over ti år Gates og ekskona Melinda brukt mye tid og penger på global helse. Totalt har de gitt rundt 70 milliarder dollar til gode formål, i all hovedsak via The Bill & Melinda Gates Foundation.

Nå er han bekymret over at krigen i Ukraina vil gå utover fattige land som allerede sliter med ettervirkningene av pandemien. Han advarer mot å kutte i den langsiktige bistanden.

– Europeiske land, med Norge i spissen, har tradisjonelt vært sjenerøse og gitt mye bistand. Men nå er budsjettene under press, og det er ikke lett å være politiker. Men hvis man ønsker å redusere urettferdighet og ulikhet globalt, så må bistanden opprettholdes – kanskje særlig på helseområdet hvor hver dollar gjør en forskjell, sier han.

Bill Gates (f. 1955)

  • Amerikansk forretningsmann og filantrop som sammen med Paul Allen grunnla programvareselskapet Microsoft i 1975.
  • Anslås å ha en formue på, over 100 milliarder doller.
  • Opprettet sammen med kona veldedighetsstiftelsen Bill & Melinda Gates Foundation i 2000 – paret ble skilt i 2021.
  • Stiftelsen har lagt vekt på helsearbeid og reduksjon av fattigdom i utviklingsland.
  • Stiftelsen er hevdet å være verdens største private veldedighetsstiftelse.

Samme fokus

Mens flere land reduserer sin internasjonale innsats, gjør Gates Foundation det motsatte. I løpet av de neste fire årene skal utbetalingene økes med 50 prosent og vil nå ni milliarder dollar årlig. Stiftelsen, som ble startet i 2000, har nå både langt flere ansatte og jobber på flere områder enn før.

Men Gates er tydelig på at hovedfokuset kommer til å forbli det samme.

– Det er fortsatt ulikheten i global helse vi vil fokusere på. Redusere barnedødeligheten ytterligere, forsøke å utrydde malaria, polio og en del andre sykdommer. Vi jobber nå mer med klimatilpasnning og landbruk også. Vi har penger til full innsats i 25 år til. Vi kommer ikke til å klare å utrydde disse sykdommene innen den tid, men vi skal prøve.

Les også: – Å gi bort penger er like vanskelig som å bygge opp Amazon

Uenig i kritikk

The Gates Foundation er blitt en svært innflytelsesrik aktør innen bistands- og utviklingsfeltet, særlig når det gjelder global helse. Gates sitt sterke fokus på teknologi og på innsatser hvor alt kan telles og måles, har fått en del kritikk. Blant annet for å være for lite opptatt av å støtte utviklingslands egne helsesystemer.

Gates mener kritikken var legitim for en del år siden, men ikke i dag.

– Nå jobber for eksempel Gavi i all hovedsak via nasjonale systemer. Det er ikke mulig å gjøre noe annet når man kommer ut på landsbygda i Afrika. Vi bruker bruker mye tid og ressurser på støtte opp under nasjonale systemer, betale lønninger og så videre, sier han.

67-åringen forteller at han ble bestefar for et par dager siden.

– Det er selvsagt en utrolig følelse. Det gjør også en del spørsmål mer presserende og konkrete. Hvis et barn blir født nå og blir hundre år – da er vi i 2123. Vil det bli mindre ulikhet i helsetilbudet? Vil vi takle utfordringer knyttet til atomvåpen, biologiske våpen og kanskje kunstig intelligens? Jeg håper det. Men noen utfordringer må man overlate til neste generasjon. Jeg er uansett optimist, sier Gates.

Han forklarer at det å jobbe sammen med dyktige mennesker med viktige problemstillinger, et det som motiverer ham – og ikke et eventuelt ettermæle. Men Gates sier det hadde vært fint om han og stiftelsen kunne bidra til at noen sykdommer ble borte.

– Det jeg kan håpe på, er at folk i fremtiden spør: Hva var malaria? Hva var polio?

Filantropi ikke løsningen

At rike folk gir bort mye penger til gode formål, er ikke noe nytt. Men Gates har satt en ny standard, og han har også fått mange andre superrike til å signere The Giving Pledge, et løfte om å gi vekk halvparten av rikdommen sin mens man lever. Her i Norge har Kjell Inge Røkke og ekskona Anne Grete Eidsvig Røkke, samt Nicolai Tangen og kona Katja, signert.

– I USA har vel 25 til 30 prosent av milliardærene signert. I resten av verden nesten ingen. Så fire nordmenn er bra, det. Jeg bruker fortsatt noe tid på å oppmuntre rike folk til å gi bort mer og på en god måte. Men filantropi er ingen mirakelkur og kommer aldri til å kunne erstatte statlig finansiering, sier Gates.

Powered by Labrador CMS