I Charsadda town i Khyber Pakhtunkhwa fikk både Rohul Amin (bildet) og broren husene sine ødelagt i flommen. Her rydder Amin i mursteinshaugen etter at vannet har trukket seg tilbake.

Tusener av Pakistans flomofre venter fortsatt på erstatning

Tre måneder etter flomkatastrofen venter fortsatt mange på erstatningen myndighetene har lovet dem for å bygge opp igjen husene sine.

Publisert

Manzoor Araein, en 45 år gammel innbygger i Dadu-distriktet i Sindh-provinsen sørøst i Pakistan, forteller at det var over 60 hus i landsbyen hans og at samtlige ble tatt av flommen.

– Først bodde vi en leir som regjeringen satte opp, men nå har distriktsmyndighetene flyttet oss til telt i nærheten. De siste to månedene har vi bodd i telt og det er veldig kaldt, forteller han.

Samtlige provinser i Pakistan har sagt at de vil betale erstatning til ofrene etter flommen som rammet landet i august i år som følge av monsunregn.

Mer enn 33 millioner mennesker er berørt av flommen, ifølge den nasjonale kriseberedskapsmyndigheten, 1739 mennesker ble drept og over to millioner hus er delvis eller helt ødelagt.

Et stort antall flomofre har ennå ikke fått penger til å gjenoppbygge husene sine, ifølge den Sindh-baserte rettighetsorganisasjonen Sujag Sansar, som jobber med å hjelpe flomofrene i de rammede områdene.

Pakistans Khyber Pakhtunkhwa Provincial Disaster Management Authority (PDMA) bekrefter forsinkelsen i erstatningsutbetalingene.

Av mer enn 91 000 ødelagte hus i den hardest rammede delen av Khyber Pakhutunkhwa-provinsen, har omtrent 8000 huseiere mottatt erstatning, opplyser myndighetene.

Manzoor Araein fra Dadu-distriktet i Sindh venter fortsatt på erstatning for huset han mistet i flommen.

Hundretusener av hus ødelagt

Provinsene Khyber Pakhtunkhwa, Sindh og Baluchistan ble hardt rammet. Over 1,8 millioner hus er delvis eller helt ødelagt i Sindh, over 200 000 i Baluchistan og 600 000 hus er ødelagt i Khyber Pakhtunkhwa.

I Khyber Pakhtunkhwa har myndighetene lovet erstatning på 3600 dollar for personer som har mistet livet i flommen og 1800 dollar i erstatning til dem som har fått huset sitt helt ødelagt. I Sindh-provinsen er det satt av 1340 dollar i erstatning for et ødelagt hus.

Manzoor Araein forteller at ingen av husene i landsbyen hans er undersøkt av myndighetene og har heller ikke håp om at de skal bli det de neste månedene.

– Husene våre ligger fortsatt under flomvann. Vannet er ikke engang blitt tømt fra landsbyen ennå, så vi vet ikke når vi vil kunne få erstatningen på 1340 dollar, sier han.

Lovbestemt rett på kompensasjon

Erstatningssummen myndighetene har satt, er en rett ofrene har etter loven om kriseberedskap fra 2010. Alle Pakistans provinser er underlagt lovverket.

Også i Khyber Pakhtunkhwa-provinsen venter millioner av flomofre på erstatning.

En av dem er Mohammad Tahir fra Charsadda Town, som mistet over førti mål med sukkerrøravlinger til flommen.

– Jeg hadde spart millioner av rupi til å så sukkerrør, men så tok flommen alt og nå har vi ingen penger å bruke til å fjerne gjørme fra åkrene og gjøre det mulig å dyrke noe der igjen.

Tahir forteller at myndighetene var på besøk i november for å se på åkrene, men at de fortsatt ikke har utbetalt kompensasjon for de ødelagte avlingene. De er lovet 45 dollar per fire mål jord som er ødelagt av flommen.

I tillegg venter Tahir på erstatningen for huset sitt, som ble delvis ødelagt av de enorme vannmassene.

Mohammad Tahir mistet over førti mål med sukkerrøravlinger i flommen.

– Først kom myndighetene og så på de ødelagte husene, og så ba de oss åpne en konto i banken. Det har vi gjort, men det har fortsatt ikke kommet noe inn på de kontoene, sier han.

Les også: Bønder i Pakistan kan ha mistet levebrødet for alltid

Forsinkelser

Ifølge Taimoor Khan, talsperson for kriseberedskapen i Khyber Pakhtunkhwa, er det registrert 91 000 helt eller delvis ødelagte hus i provinsen. Av disse er bare 46 000 blitt kartlagt og bekreftet.

– Først er det snakk om en manuell besiktigelse og bekreftelse, men så bestemte myndighetene seg for å innføre en mobilapp til å foreta den samme besiktigelsen, og det har tatt tid, sier Khan.

Han legger til at per i dag er erstatningen for nesten 35 000 av de 46 000 kartlagte husene overført til den lokale banken, men at de fortsatt har til gode å utbetale midlene videre.

– Nesten 8000 av de berørte huseierne har fått kompensasjon. Banken har bedt alle ofrene om å åpne bankkontoer slik at erstatningen kan utbetales, sier Khan.

Han vet ikke hvor lang tid det vil ta før de vil være ferdig med kartleggingen av de ødelagte husene.

Kompensasjon til innbyggere

Pakistans regjering, under statsminister Shehbaz Sharif, uttalte etter flommen at det skal utbetales et beløp i kontanter – utover erstatningen myndighetene er lovforpliktet til å betale – til flomofre gjennom Benazir Income Support Program (BISP), et offentlig program for fattigdomsreduksjon.

Denne erstatningen skal dog ikke gjelde for hele befolkningen, men bare for dem som lever under fattigdomsgrensen.

Men etter flommen har over 2,5 millioner rammede familier registrert seg i programmet.

Ifølge tall fra Pakistans nasjonale myndighet for håndtering av katastrofer er det reservert tre millioner dollar til nødhjelp etter flommen. Det ble også bestemt at 110 dollar skulle gis til hver familie som er en del av BISP-programmet.

Les også: Tayeb Khan sover på bakken utenfor ruinene av sitt eget hus

Nødhjelp og bekymringer

I Sindh og Khyber Pakhtunkhwa lever flomofre under dårlige forhold, med vintertemperaturer ned til fire grader på natten.

De ødelagte husene er fortsatt i samme forfatning som da Bistandsaktuelt besøkte området dagen etter flommen.

– Våre team ser at det fortsatt er hus som er fulle av flomvann som venter på å bli tømt, forteller Mashoque Birhmani, leder for organisasjonen Sujag Sansar.

Han mener flomofrene er glemt av regjeringen, siden så mange fortsatt bor i telt og leire, og er bekymret over konsekvensene av at utbetalingene lar vente på seg.

Powered by Labrador CMS