Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) møtte utenriksminister Ayman Safad under sitt besøk i Jordan. Huitfeldt understreket behovet for fortsatt støtte til Jordan og nabolandene. .
Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) møtte utenriksminister Ayman Safad under sitt besøk i Jordan. Huitfeldt understreket behovet for fortsatt støtte til Jordan og nabolandene. .

Utenriksminister Huitfeldt i Jordan:

– Alvorlig at FN må kutte i støtten til flyktninger

– Til tross for den dramatiske utviklingen i Europa, må vi ikke glemme Midtøsten, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) under sitt besøk i Jordan i går. Norge vil gi rundt 1,5 milliarder kroner i bistand til Syria, Jordan og nabolandene i år.

Publisert Oppdatert

– Det er svært alvorlig at FN og mange humanitære organisasjoner må redusere støtten til flyktninger i Midtøsten og andre steder. Dette rammer dem som har minst fra før svært hardt, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt i en pressemelding i forbindelse med den norske utenriksministernes besøk i Jordan i går.

– Det kan også føre til økt uro. Derfor skjermer vi den humanitære bevilgningen for kutt, og øker støtten til Verdens matvareprogram sitt arbeid i Jordan med 10 millioner kroner.

I de over ti årene som er gått etter krisen i Syria begynte har Jordan mottatt mye norsk bistand.

Bidrar med 1,5 milliarder kroner

Landet har har rundt 10 millioner innbyggere hvorav rundt 2,2 millioner er palestinske flyktninger. De fleste palestinerne har fått statsborgerskap.

Jordan har også tatt imot nesten 700 000 syriske flyktninger. I år Norge vil bidra med 1,5 milliarder kroner til krisen i Syria og mye av disse pengene vil bli brukt i Jordan.

– Til tross for den dramatiske utviklingen i Europa, må vi ikke glemme Midtøsten. Det er viktig for meg å vise fortsatt politisk støtte og solidaritet med flyktninger og andre som trenger hjelp i denne delen av verden, sier utenriksministeren.

I Amman møtte utenriksministeren blant andre kong Abdullah II og utenriksminister Ayman Safadi.

I de politiske konsultasjonene understreket Huitfeldt at Jordan spiller en viktig rolle som brobygger og stabiliserende faktor i en ellers urolig region. Landet er en viktig samarbeidspartner for Norge i Midtøsten.

– Vi har en tett dialog om Israel-Palestina-konflikten, situasjonen i Syria og Irak. Norge og Jordan samarbeider også på områder som sikkerhet og forsvar, næringsliv, konfliktløsning, likestilling og grønn vekst.

Powered by Labrador CMS