Migranter på vei til Dover på kysten av England i en gummibåt. Mer enn 45 000 migranter ankom Storbritannia i fjor ved å krysse Den engelske kanal i småbåter.

Storbritannia vil huse migranter og flyktninger i telt

Britiske myndigheter planlegger å huse migranter og flyktninger i telt for å håndtere det store antallet mennesker som kommer til landet med båt, melder britiske medier.

Publisert

Det britiske innenriksdepartementet skal allerede ha kjøpt inn telt til opptil 2000 mennesker.

Disse teltene skal angivelig settes opp på nedlagte militærleirer innen slutten av august for å håndtere det store antallet mennesker som ankommer Storbritannia med migrantbåter langs kysten av Sørøst-England.

Men planen har ført til uro innad i regjeringen, ifølge avisen The Times. Enkelte regjeringsmedlemmer skal ha sammenlignet teltene med konsentrasjonsleirer.

Regjeringskilder har fortalt avisen at et lignende forslag fra Boris Johnsons regjering i fjor ble avvist på grunn av advarsler om at det ville få juridiske konsekvenser som følge av «umenneskelig behandling av asylsøkere».

Voldsom økning 

Teltavsløringen kommer dagen etter at en britisk domstol slo fast at regjeringens «systematiske, rutinemessige og langsiktige» plassering av enslige mindreårige asylsøkere på hoteller drevet av innenriksdepartementet var ulovlig.

En økning i antall migrantbåter som krysser Den engelske kanelen, har krevd store ressurser og ført til voldsom politisk bitterhet over behandlingen av migranter og flyktninger i Storbritannia.

Ved utgangen av 2022 var over 160 000 asylsøkere i limbo mens de ventet på at asylsøknaden deres skulle bli behandlet i Storbritannia. Samtidig har tusenvis av nye migranter og flyktninger ankommet den britiske kysten, og det ventes at antallet båter som krysser kanalen, vil øke ytterligere i august og oktober.

«Stopp båtene»

Over 45 000 migranter gikk i land i de sørøstlige kystbyene i England i fjor. Det er en årlig økning på 60 prosent på den farlige ruten som er blitt brukt siden 2018.

Statsminister Rishi Sunak har gjort britisk asylpolitikk til en av sine kampsaker med slagord som «stopp båtene».

Tidligere i juli vedtok hans regjering en kontroversiell lov som vil nekte alle som kommer til Storbritannia med båt, å søke asyl. Den inkluderer også overføring av flyktninger som kommer ulovlig, til et tredjeland, som Rwanda, for å avskrekke ulovlig innvandring.

En London-domstol fastslo i juni at planen om å sende asylsøkere til Rwanda er ulovlig fordi det er et utrygt land, men kjennelsen blir anket. Rwanda-planen ble først introdusert av Boris Johnsons regjering i fjor, men ble den gang blokkert av Den europeiske menneskerettsdomstolen.

Ingen husrom

Samtidig har innenriksminister Suella Braverman innført en omstridt boligpolitikk for asylsøkere som tar sikte på å redusere bruken av kostbare hotellrom i asylsystemet.

Den britiske regjeringen bruker i dag 6 millioner pund daglig på overnatting for asylsøkere, tilsvarende over 78 millioner norske kroner.

Men leder for hjelpeorganisasjonen Refugee Action, Tim Noar Hilton, er sjokkert over regjeringens flyktningpolitikk.

– Det burde egentlig ikke være for mye å forlange at mennesker som har flyktet fra vold, tortur og forfølgelse, får søknaden raskt og rettferdig behandlet og blir innlosjert i trygge hjem i våre lokalsamfunn, sier han.

Innenriksdepartementet står fast ved at bruken av hoteller til å huse asylsøkere er «uakseptabel».

– Overnatting som tilbys asylsøkere uten valg, oppfyller våre juridiske og kontraktmessige krav, heter det i en uttalelse.

Powered by Labrador CMS