Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap), klima- og miljøvernminister Espen Barth Eide (Ap) og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) i New York denne uka i forbindelse med FNs generalforsamling.

Støre: – Pinlig for FN

Det var pinlig for FN at Norge og USA ikke var invitert til å holde innlegg på et klimatoppmøte i New York onsdag, mener statsminister Jonas Gahr Støre.

Publisert

Det vakte en viss oppsikt at hverken Norge eller USA var med på talerlisten da FNs generalsekretær António Guterres onsdag inviterte til det han kalte et Climate Ambition Summit. Der ville han gi ordet til «movers and doers», altså land og organisasjoner som faktisk gjør noe for å stanse klimagassutslippene. Støre var klar til å holde et innlegg, og det sto oppført i programmet hans under høynivåuken i FNs generalforsamling. Tirsdag kveld ble det imidlertid klart at hverken statsminister Støre eller den amerikanske regjeringens klimautsending John Kerry ble invitert til å delta.

Greenpeace Norges leder Frode Pleym sa at dette var «superpinlig for Norge». Det avviser Støre.

– Det var pinlig for klimatoppmøtet at ikke Norge ble invitert. Det var også pinlig for FN at John Kerry ikke var der, sier Støre. 

Han viser til at USAs president Joe Biden har iverksatt en stor grønn omstilling i USA gjennom det som kalles Inflation Reduction Act (IRA), og at stormaktene nå er en av de viktigste pådriverne for omstilling til mer klimavennlig energibruk. Støre godtar imidlertid at Guterres var i sin fulle rett til å sette opp talerlisten slik han ville.

– Det er helt greit, vi var der og lyttet. Hvis du heller vil ha innlegg fra Romania, Egypt og den type land, som jeg respekterer, så er det helt greit. Vi har mange andre steder å ta ordet, sier Støre.

Han møtte torsdag Guterres i FN-hovedkvarteret, og overfor Panorama nyheter varslet han før samtalen med generalsekretæren at han da ville uttrykke full respekt for at generalsekretæren organiserer sine møter som han selv vil.

– Men Guterres vet at Norge er den beste støttespilleren for store FN-initiativ, sier Støre og viser blant annet til regnskogsatsingen, som er kommet i gang igjen i et samarbeid med Brasil, Indonesia og Den demokratiske republikken Kongo, etter maktskiftet i Brasil i januar.

– Vi lovet i 2021 å doble vår klimafinansiering innen 2026, og vil nå det innen utgangen av 2023. Det tror jeg Guterres synes er et godt eksempel, sier Støre.

Privat-offentlig satsning

Den norske statsministeren innledet torsdagen med å bli intervjuet av CNN, før han deltok på et møte i regi av Global Energy Alliance for People and Planet (GEAPP), en sammenslutning som ble etablert på klimatoppmøtet i Glasgow i 2021 for å bøte på energimangel i fattige land ved å bidra med bærekraftige løsninger. Alliansen opprettet i fjor Global Leadership Council, et globalt råd av ledende politikere, næringslivstopper og internasjonale organisasjoner. Blant medlemmene av rådet er Verdensbankens direktør Ajay Banga, direktøren for Det internasjonale energibyrået (IEA), Fatih Birol, og lederne for Bezos Earth Fund og Ikea Foundation.

Støre leder dette rådet sammen med Rajiv Shah, som er direktør for Rockefeller Foundation, en stiftelse som ble grunnlagt i 1913, og som er en av USAs mest betydningsfulle filantropiske aktører. Hele rådet møttes for andre gang torsdag i Rockefeller-stiftelsens lokaler på Fifth avenue i New York, hvor Støre var hovedinnleder, noen minutter forsinket på grunn av CNN-intervjuet.

– Energiomstillingen er den største endringen vi skal gjennom i vår tid, sa Støre til de mange prominente møtedeltagerne. 

IEA-direktør Birol fastslo at overgangen fra fossil til ren energi går mye fortere enn mange tror, og viste til at 80 prosent av de nye kraftverkene som bygges i verden i år, skal produsere fornybar energi, først og fremst solenergi. IEAs tall viser også at én av 25 solgte biler i verden i 2021 var elektriske, mens én av fem solgte biler i 2023 vil være elbiler.

Støre mener det er viktig å bruke tid på denne alliansen, som bringer sammen private og offentlige aktører, for å få fart på energiomstillingen.

– Jeg har hatt mer utbytte av denne typen møter enn av det ordinære arbeidet ved FNs generalforsamling. Her skjer det mer forandring, her er det mer forpliktelse til å være med på prosjekter som kutter utslipp, sier Støre.

Statsministerens med-leder Rajiv Shah sier at Støre har en unik troverdighet etter å ha ledet globale initiativer innen helse og utvikling gjennom flere tiår.

– Han er en fremtidsrettet statsleder som setter standard for hvordan økonomien skal bli grønnere, og hans evne og vilje til å bidra med lederskap på høyt politisk nivå er viktig for at vi skal oppnå suksess, sier Shah. 

Nye prosjekter

GEAPP-alliansen er i gang med å utvikle prosjekter som går ut på å produsere energi ved hjelp av såkalte Battery Energy Storage Systems (BESS), der strøm blir lagret i batterier, og ved å utvikle mini-nett for å frakte strøm til områder hvor folk bruker forurensende energikilder eller ikke har energi i det hele tatt.

– Dette er en vei å gå for å koble offentlige penger med det vi må klare, nemlig å mobilisere private penger, sier Støre.

Noen av selskapene bak stiftelsene som deltar i GEAPP-arbeidet, deriblant Amazon, eid av milliardæren Jeff Bezos, har gjennom mange år fått massiv kritikk for å unndra seg skatt i de landene der det opererer. Burde ikke disse selskapene heller betale skatt enn å drive med filantropi?

– Jeg er veldig for at internasjonalt samarbeid skal sikre beskatning, og at de store tech-selskapene skal betale skatt. Jeg var en av de få fra vestlige rike land som deltok på møtet i FN om skattepolitikk og rettferdig finansiering, og det var nedslående at så få land stilte der, sier Støre, som imidlertid mener at Bezos’ og de andre milliardærenes innsats for å få ned klimagassutslippene er en annen agenda.

– Når det gjelder pengene som ligger i disse stiftelsene, vil jeg bruke krefter på at de går til riktige formål. Når Rockefeller, Bezos og IKEA stiller opp, så er det penger som kan utløse forandring. Da kan vi ikke sette oss på vår høye hest og si at dette tar vi ikke i, sier Støre. 

Kritikk mot Norge

FNs generalsekretær Guterres har denne høynivåuken gjentatt flere ganger at alle verdens land må ha en plan for å fase ut produksjon og bruk av fossile energikilder. Norge har foreløpig ingen plan om å slutte å utvinne olje og gass i Nordsjøen.P

– Er det blitt vanskeligere for Norge, som olje- og gassprodusent, å møte internasjonalt nå, får du mer kritikk?

– Nei. Jeg opplever ikke det, sier Støre, som mener det er helt forståelig at Norge møter argumentene om å avslutte oljeproduksjonen.

– Da er det helt nødvendig at vi fra Norge forklarer at vi er i en periode der vi skal fase ut våre fossile brennstoffer. Men det må skje ved at vi parallelt får på plass nye og bærekraftige energikilder, sier Støre, og peker på hva Norge allerede har gjort for å gå over til å bruke fornybar energi.

– Flere av de enorme endringene Barol fra IEA pekte på, har Norge vært med på å drive frem, som overgangen til elbiler. Dette er debatter jeg gjerne tar, sier statsministeren.

Etter et intervju med The New York Times og møtet med Guterres skulle Støre etter planen ha holdt Norges innlegg i FNs generalforsamling torsdag kveld. Han rakk imidlertid ikke å innta talerstolen før han reiste hjem fra New York med rutefly. Det er en rangordning i talerlisten i FN, der statssjefer og deretter regjeringssjefer taler først, og så ministre. Nå ender det med at Norge blir et av de siste landene til å holde sitt innlegg, tirsdag i neste uke, og da blir FN-ambassadør Merete Fjeld Brattested statsministerens erstatter.

 

 

 

Powered by Labrador CMS