Fordrevne palestinere mottar matvarehjelp fra FN-organisasjonen for palestinske flyktninger (UNRWA) i Rafah på den sørlige Gazastripen 28. januar 2024, midt i pågående kamper mellom Israel og den palestinske militante gruppen. Flere land, med USA i spissen, har stanset støtten til FN-organisasjonen.

Fem fakta om FN-organisasjonen UNRWA

UNRWA, FN-organisasjonen for palestinske flyktninger er i hardt vær. Anklager om at ansatte i organisasjonen deltok i terrorangrepet 7. oktober, har fått USA og flere andre land å fryse støtten, noe som trolig vil ramme millioner av palestinere. Norge fortsetter imidlertid sin omfattende støtte. Her er fem ting du bør vite om den omstridte organisasjonen. 

Publisert Oppdatert

 

1. 75 år gammel 

UNRWA er forkortelsen til United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East. FN-organisasjonen ble etablert i 1949 – som en konsekvens av den arabisk-israelske konflikten i 1948. Hovedoppgaven til UNRWA er å gi bistand, beskyttelse og tjenester til palestinske flyktninger på Vestbredden og i Gaza, men også i Jordan, Libanon og Syria, totalt rundt 5,9 millioner mennesker. Det inkluderer blant annet støtte til utdanning, helse, sosiale tjenester og ren nødhjelp. UNRWA er en unik FN-organisasjon i den forstand at den ble opprettet kun for å hjelpe flyktninger fra en bestemt konflikt og region. 

2. Norge og UNRWA = sant

– Norge er inspirasjon for andre givere, sa UNRWA-sjef etter sitt møte med daværende utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) i januar i fjor. Og han hadde grunn til å være fornøyd med den norske støtten: I 2022 signerte Norge og UNRWA en avtale som sikret FN-organisasjonen støtte på rundt 1,1 milliarder kroner fordelt på fire år. Huitfeldt understreket UNRWAs betydning for palestinerne, betydningen for regional stabilitet og at Norge vil fortsette å støtte UNRWA. Det er den samme linjen utenriksminister Barth Eide og regjeringen nå holder seg til. Fra 2013 til og med 2023 har Norge gitt drøyt 2,7 milliarder kroner i bistand til UNRWA. 

3. Livlinje for millioner

UNRWA er - med sine rundt 30 000 ansatte – en stor organisasjon og en viktig arbeidsgiver for palestinerne. Samtidig gir organisasjonen livsviktig hjelp til palestinere. FN-organisasjonen driver i dag blant annet 58 flyktningleirer, over 700 skoler og 140 helsestasjoner fordelt på Gaza, Vestbredden, Syria, Jordan og Libanon. UNRWA er særlig viktig i Gaza, hvor den har 13 000 ansatte. Den humanitære situasjonen var allerede kritisk før starten av den pågående krigen mellom Israel og Hamas. Ifølge FN-data fra august 2023 led 63 prosent av befolkningen i Gaza av matvareusikkerhet og var avhengige av internasjonal hjelp. Åtte av ti levde under fattigdomsgrensen. Nå er situasjonen selvsagt langt verre. 130 ansatte i UNRWA har blitt drept siden krigen startet i oktober. 

4. Fått kritikk før

Israel har kommet med anklager og kritikk mot UNRWA en rekke ganger. Blant annet har Israel i flere år kritisert UNRWA for å ha en for bred definisjon av hvem som kvalifiserer som palestinske flyktninger, for å overse oppfordringer til vold i Gaza, for å drive propaganda i skolene, samt for korrupsjon. Det har også blitt avslørt flere tilfeller av korrupsjon i organisasjonen, blant annet i 2019. Det er heller ikke første gang USA stanser støtten til organisasjonen. I 2018 frøs daværende president Donald Trump støtten til UNRWA. Kritikken har også vært krass fra palestinsk side, blant annet ønsker mange palestinere at palestinerne skal ha mer innflytelse i organisasjonen og mener den er preget av korrupsjon.

5. Slitt økonomisk i mange år

UNRWA er avhengig av frivillig støtte fra sine givere og får ikke finansieringen sin fra UNHCR, som er FNs organisasjon fra flyktninger. Denne finansieringsmodellen har gjort at UNRWA har hatt økonomiske problemer mer eller mindre siden organisasjonen ble opprettet i 1949. Da USA stanset sin støtte til UNRWA i 2018 uttalte en amerikansk tjenestemann at økonomien til UNRWA var «uholdbar». I 2021 gjenopptok imidlertid president Biden støtten til organisasjonen. USA er den klart største giveren til UNRWA og ga i 2023 rundt 344 millioner dollar i støtte. Når USA og en rekke andre viktige givere, som Tyskland og Japan, nå fryser støtten er det svært alvorlig for UNRWA og for millioner av palestinere.

 

Powered by Labrador CMS