Ruinene rett utenfor Jeriko på den okkuperte Vestbredden dateres tilbake til 8000 år før vår tid, den yngre steinalderen.

Ruiner i Palestina på verdensarvlista

FN-organisasjonen Unesco setter forhistoriske Tell al-Sultan i Palestina på lista over truet verdensarv. Ruinene ligger utenfor Jeriko på den okkuperte Vestbredden.

Publisert Oppdatert

Tell al-Sultan dateres før pyramidene i Egypt, men at ruinene nå havner på Unescos verdensarvliste, er ventet å vekke reaksjoner i Israel, som okkuperer det palestinske området.

Israel har foreløpig ikke kommentert innlemmelsen.

Unescos assisterende generaldirektør, Ernesto Ottone, var svært nøye med å understreke søndag at området som nå føres opp på verdensarvlista, er det forhistoriske, arkeologiske området Tell al-Sultan. Det ligger utenfor oldtidsbyen Jeriko, som regnes for å være en av verdens eldste byer.

Betent tema

Ruinene dateres tilbake til 8000 år før vår tid, den yngre steinalderen.

Historisk arv har lenge vært et betent tema i den israelsk-palestinske konflikten. Begge parter argumenterer for sin rett til geografiske områder med henvisning til arkeologi og konservering av kultur og historie, og at landområdene er deres hellige land.

Israel trakk seg formelt ut av Unesco i 2019 sammen med USA. De sa da at organisasjonen har en antiisraelsk slagside. Israel har likevel sendt en delegasjon til årets Unesco-møte i Saudi-Arabia.

Viktig for palestinerne

Selv om Unesco ikke innlemmer selve Jeriko i verdensarvlista, oppfordret Ottone til beskyttelse av arkeologiske steder i byen.

– De andre arkeologiske stedene som ligger i Jeriko, representerer blant annet jødisk og kristen arv. De er også av viktig historisk interesse og fortjener å bli bevart, sa Ottone.

De palestinske myndighetene er anerkjent av FN som en ikke-medlem-observatørstat. De er tilfreds med oppføringen av Tell al-Sultan-området.

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas sier han ser avgjørelsen som «en sak av stor betydning og bevis for det palestinske folks autentisitet og historie».

Fra før står en håndfull palestinske steder på verdensarvlista, deriblant Fødselskirken i Betlehem og gamlebyen i Hebron.

Jødiske områder i Tyskland

Unesco har samtidig valgt å anerkjenne betydningen av den jødiske kulturarven og har tatt jødiske bygninger fra middelalderen i tyske Erfurt med på verdensarvlista. Dette er andre gang på to år at et jødisk område i Tyskland føyes til lista.

Her ligger blant annet den gamle synagogen i Erfurt, en steinbygning fra 1200-tallet som illustrerer jødisk familieliv i middelalderen og en mikve, som er et tradisjonelt, rituelt bad. Mikven var fylt igjen og brukt som kjellerrom i flere århundrer før den i 2007 ble anerkjent som historisk og kulturelt verneverdig.

Powered by Labrador CMS