Borgerkrigen i Syria har drevet nærmere 12 millioner av en befolkning på drøyt 21 millioner på flukt. Foto: Reuters / NTB Scanpix

FN: Flyktningkrisen i Syria når et kritisk punkt

Flyktningkrisen i Syria er nå i ferd med å nå et kritisk punkt, advarer FNs høykommissær for flyktninger, António Guterres.

Publisert

Guterres orienterte torsdag Sikkerhetsrådet om den dramatiske situasjonen i Syria, der borgerkrigen de siste fire årene har drevet nærmere 12 millioner mennesker av en befolkning på drøyt 21 millioner på flukt.

3,8 millioner syrere har flyktet til naboland som Tyrkia, som nå har verdens største ansamling av flyktninger, mens nærmere 8 millioner syrere er internt fordrevne.

Fortvilelse

– Fortvilelsen øker, og muligheten for å gi flyktningene beskyttelse minker. Vi nærmer oss nå et kritisk punkt, lyder Guterres' advarsel.

Nesten to millioner syriske flyktninger er under 18 år, mange av dem uten skolegang og jobbmuligheter. Guterres frykter «en tapt generasjon» og viser også til at over 100.000 flyktningbarn født i eksil risikerer å bli statsløse.

– Dersom dette ikke blir håndtert på en skikkelig måte, kommer ikke denne krisen bare til å få enorme konsekvenser for Syrias framtid, men også for hele regionen, sa Guterres i Sikkerhetsrådet.

Må gjøre mer

31. mars samles giverland til kronerulling i Kuwait, for å sikre økt støtte til landene som er i ferd med å overveldes av flyktningstrømmen fra Syria.

Guterres kommer samtidig med en klar oppfordring til europeiske land om å gjøre mer, blant annet for å hindre at syriske flyktninger drukner i Middelhavet.

Av de 220.000 flyktningene som tok seg sjøveien til Europa i fjor, var hver tredje syrer.

Tusenvis drukner

Hvor mange båtflyktninger som mistet livet i Middelhavet i fjor, vet ingen med sikkerhet, men Guterres anslår at hver 20. båtflyktning som la ut på den farefulle ferden nordover, druknet.

Guterres hyller Tyskland og Sverige som har tatt imot flere syriske flyktninger enn noen andre land, og han kommer samtidig med en klar oppfordring til andre europeiske land om å gjøre mer.

– Europa må gjøre mer for å redde liv, ellers vil tusenvis flere dø, sa han torsdag. (©NTB)

 
Powered by Labrador CMS