Palestinerne begikk krigsforbrytelser

Også palestinerne gjorde seg skyldig i krigsforbrytelser under Gazakrigen da de skjøt raketter mot sivile i Israel. At Israel også begikk krigsforbrytelser, er ingen unnskyldning, sier Amnesty.

Publisert

I en ny rapport skriver Amnesty at palestinske væpnede grupper, inkludert Hamas' væpnede gren, drepte sivile på begge sider med raketter og bomber i løpet av krigen i fjor sommer.

Seks sivile, inkludert en gutt på fire år, ble drept på israelsk side av raketter fra Gaza, i tillegg til 13 sivile palestinere som ble drept da en flyktningleir på Gazastripen ble rammet av en palestinsk rakett.

Philip Luther, som er direktør for Amnestys Midtøsten- og Nord-Afrika-avdeling, sier at de palestinske gruppene med sine angrep utviste en fullstendig mangel på respekt for folkeretten.

Lite målrettede

Det gjelder spesielt fordi palestinernes raketter er svært upresise og ikke kan siktes effektivt inn mot sine mål. Derfor rammer de helt vilkårlig og er følgelig ulovlige i henhold til folkeretten.

I rapporten vises det til at 1.585 palestinske sivile, blant dem 530 barn, ble drept i angrepene som Israel gjennom tre måneder med krig sto bak.

– Selv om tallene ikke står i forhold til hverandre, kan ikke krigsforbrytelsene en stat begår, rettferdiggjøre krigsforbrytelser på den andre siden, sier John Peder Egenæs i Amnesty til NTB.

– En part kan ikke bruke en annen parts framferd som argument og ta igjen med samme mynt, sier han.

Israelske krigsforbrytelser

Amnesty har tidligere fastslått at noen av Israels mange angrep må etterforskes som krigsforbrytelser.

«Det faktum at palestinske væpnede grupper synes å ha begått krigsforbrytelser ved å avfyre raketter og artilleri vilkårlig, fritar ikke israelske styrker fra sine forpliktelser i henhold til folkeretten», heter det i rapporten.

«Krigen resulterte i et nivå uten like på død, ødeleggelse og skade for de 1,8 millioner mennesker i Gaza», heter det i rapporten.

Ifølge FN ble det skutt ut over 4.800 raketter og 1.700 bomber med bombekastere fra Gaza mot Israel. Av dem traff bare 224 bebodde områder. Resten falt ned i ubebodde områder eller ble skutt ned av israelske raketter.

I rapporten viser Amnesty til konkrete individuelle tilfeller de har undersøkt, blant dem fire år gamle Daniel Tregerman, som døde 22. august 2014 da en rakett traff familiens bil i kibbutzen Nahal Oz. Hamas påtok seg ansvaret for raketten.

Drepte palestinere

Men det dødeligste angrepet som palestinerne trolig sto bak, var da 13 sivile palestinere, inkludert 11 barn, ble drept da en rakett eksploderte ved et supermarked i flyktningleiren al-Shati 28. juli.

Palestinerne hevder at Israel sto bak dette angrepet, men en uavhengig våpenekspert som undersøkte bevismaterialet på Amnestys vegne, kom til at raketten var palestinsk.

– Det at en rakett avfyrt av en væpnet palestinsk gruppe kan ha forårsaket at 13 sivile i Gaza ble drept, bare understreker hvor upresise og vilkårlige disse våpnene kan være, sier Luther. (©NTB)

Powered by Labrador CMS