Demonstranter ved en brennende barrikade i Port-au-Prince mandag denne uken

Store demonstrasjoner i Haiti – krever at statsministeren går av

Tusenvis av sinte demonstranter i Haiti krevde mandag at statsminister Ariel Henry går av.

Publisert

Demonstrantene krever også at det tas grep for å bedre levestandarden. Det var store demonstrasjoner i hovedstaden Port-au-Prince og flere andre byer.

En journalist fra nyhetsbyrået AP ble vitne til at en uidentifisert mann skjøt og drepte en demonstrant i hovedstaden og flyktet i en bil.

Demonstranten Lionel Jean-Pierre, som så skytingen, sier at situasjonen i Haiti har kommet ut av kontroll.

– Familier vet ikke hva de skal gjøre. Hvis Ariel ikke drar, kommer vi til å dø, sier Jean-Pierre.

Les også: Haiti: Et gjengdiktatur

Inflasjon, matusikkerhet og vold

Gjengvolden i Haiti har økt betraktelig etter attentatet på president Jovenel Moïse for ett år siden. Og vold og antall bortføringer har ytterligere eskalert i Port-au-Prince og de nærliggende områdene de siste månedene. Gjenger kriger om territorier, mens sivile lider. Flere hundre er drept.

Bare mellom 8. og 17. juli i år skal 209 personer ha blitt drept som følge av sammenstøt mellom rivaliserende gjenger.

Samtidig øker antallet fattige. Prisveksten er på 29 prosent, og for enkelte basisvarer som ris er prisene firedoblet det siste året.

I midten av juli advarte FN mot at over halvparten av befolkningen i Haiti lever i matusikkerhet, og at sult kom til å bli et økende problem på grunn av inflasjon, økende matpriser, gjengkriminalitet og lav sikkerhet.

– Vi ser sulten øke betydelig i hovedstaden og sør i landet, med Port-au-Prince som er hardest rammet, sa Jean-Martin Bauer, landansvarlig for WFP Haiti, i en pressemelding.

Les også: Voldsomme sammenstøt mellom gjenger i Haiti

Powered by Labrador CMS