Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa fotografert under nominasjonsprosessen i regjeringspartiet African National Congress (ANC) 18. desember i fjor. En presset Ramaphosa gikk seirende ut av maktkampen den gang. Nå har han trolig vunnet enda en delseier.

Sør-Afrika:

Ny rapport frikjenner presidenten for svindelanklager

Etterforskere i Sør-Afrika frikjenner foreløpig landets president Cyril Ramaphosa for alvorlige anklager i den såkalte «Farmgate-saken». Presidenten var blant annet beskyldt for å holde store inntekter skjult for landets myndigheter.

Publisert

Et uavhengig organ for gransking av forvaltningen, Public Protector, vil konkludere at det ikke finnes bevis for at presidenten hadde begått ulovligheter i forbindelse med et tyveri fra luksusgården han eier, skriver lokale medier i Sør-Afrika.

Medieomtalen er basert på lekkasjer fra den pågående etterforskningen.

En talsmann for Ramaphosa bekreftet lørdag at presidenten hadde mottatt den foreløpige rapporten fra anti-korrupsjonsorganet.

– Vi har sagt det tidligere – og vi gjentar nå igjen – at presidenten ikke deltok i ulovligheter, sa talsmannen.

Tyveriet av store mengder kontanter fra Ramaphosas luksuseiendom på en gård fant sted for tre år siden. Pengene lå skjult i en sofa og skal ha blitt oppdaget tilfeldig av en hushjelp. Hushjelpen skal ha fortalt om pengene hun hadde funnet, til folk i sin egen landsby.

Salg av bøfler

Om lag 580 000 dollar (rundt 6,2 millioner kroner) ble stjålet, ifølge Ramaphosas egen forklaring. Presidenten har forklart at pengene stammet fra salg av bøfler. Dyrene ble solgt til en oppkjøper i Sudan og betalingen skal ha skjedd 45 dager før tyveriet.

Da næringslivsmannen Ramaphosa kom til makten i 2018, lovet han å rydde opp i den omfattende korrupsjonen etter sin forgjenger Jacob Zuma. Sistnevnte måtte trekke seg etter en stor korrupsjonsskandale.

Det var Arthur Fraser, leder av en statlig etterretningstjeneste og alliert av den avgåtte president Zuma, som i juni i fjor anmeldte tyveriet og hevdet at fire millioner dollar var tatt.

I anmeldelsen viste han til at presidenten både hadde latt være å politianmelde tyveriet og å rapportere inn salget av bøfler til nasjonalbanken, slik reglene krever.

Kritikken mot presidenten var i fjor så sterk at mange medier spekulerte i om Ramaphosa ville bli stilt for riksrett og at han kunne bli nødt til å trekke seg fra stillingen. I desember i fjor var det bare så vidt presidenten unngikk å et flertall i parlamentet mot seg i en prosess som ville ha startet en riksrettprosess.

Les også: Sør-Afrikas president granskes etter milliontyveri

Politiet vil fortsette gransking

I rapporten konkluderer imidlertid statsadvokat Kholeka Gcaleka med at presidenten opptrådte korrekt da han rapporterte tyveriet få uker etter at det hadde skjedd, ifølge lekkasjene i sørafrikanske medier.

Rapporten vil gi presidenten en pause fra kritikkstormen han har vært i gjennom flere måneder, skriver Al Jazeera.

Den venstreorienterte opposisjonsgruppa Economic Freedom Fighters beskriver på sin side rapporten fra det uavhengige organet som «useriøs».

Den foreløpige rapporten fra granskingsorganet innebærer ikke at det er satt en sluttstrek for saken. Politiet gjennomfører sin egen etterforskning, og mer enn 120 avhør skal ha blitt foretatt så langt.

Sør-Afrika er en «grå» stat

Den mellomstatlige organisasjonen Financial Action Task Force (FATF) plasserte nylig Sør-Afrika på sin liste over såkalte grå stater der myndighetene gjør for lite i kampen mot hvitvasking, finansiering av terror og spredning av masseødeleggelsesvåpen, skriver NTB.

Men presidenten lover nå bot og bedring.

– Denne grålistingen gir oss anledning til å skjerpe kontrollmekanismene og styrke kampen mot organisert kriminalitet, sier Ramaphosa.

Han karakteriserer situasjonen som bekymringsfull, men sier samtidig at den er mindre ille enn enkelte hevder.

Powered by Labrador CMS