President Cyril Ramaphosa er anklaget for å ha holdt milliontyveriet i luksusboligen sin skjult og for å betale tyvene for å tie om saken.

President Cyril Ramaphosa er anklaget for å ha holdt milliontyveriet i luksusboligen sin skjult og for å betale tyvene for å tie om saken.

Sør-Afrikas president granskes etter milliontyveri

Et uavhengig panel skal vurdere om Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa bør stilles for riksrett, anklaget for å dekke over et millionraid i luksusboligen sin.

Publisert

Lederen for Sør-Afrikas nasjonalforsamling har oppnevnt tidligere leder for landets høyesterett Sandile Hgcobo til å lede granskingen av presidenten.

Skandalen, som nå er under opprulling, startet med en anmeldelse fra tidligere etterretningssjef Arthur Fraser i juni.

Han påsto at tyver hadde brutt seg inn i presidentens luksuseiendom på en gård nordøst i landet. Ifølge anklagen skal de ha stjålet fire millioner dollar i kontanter, skjult i møbler på gården. Beløpet tilsvarer drøyt 40 millioner kroner med dagens kurs.

Fraser hevder at Ramaphosa holdt millionraidet skjult for myndighetene. I stedet skal presidenten ha sørget for at tyvene ble bortført, avhørt og fikk betalt for å tie om saken.

Ramaphosa har erkjent at innbruddet fant sted, men avviser påstandene om bortføring og bestikkelser.

Han sier milliontyveriet ble anmeldt til politiet, og bestrider også hvor mye penger det var snakk om. Presidenten hevder at pengene kom fra lovlig salg av dyr fra gårdsområdet.

I juni suspenderte Ramaphosa landets korrupsjonsombud dagen etter at hun innledet granskingen av tyveriet. Suspenderingen ble opphevet forrige uke, da en domstol fastslo at den virket forhastet og kan ha vært en gjengjeldelse.

Granskerne har 30 dager på seg til å levere sin rapport.

Powered by Labrador CMS