Faksimile fra Bistandsaktuelts tidligere omtale av Viva Rio-saken

Kirkens Nødhjelp, KrF og LO måtte betale etter mislighold

I løpet første kvartal var det 22 varslingssaker hvor bistandspenger ble betalt tilbake til statskassa. Blant annet måtte Kirkens Nødhjelp betale tilbakebetale over en million kroner. Også «bistandspartiet» KrF må betale bistandspenger tilbake til staten etter at demokratistøtte havnet på avveie. Pengene fra LO-prosjekt i Palestina måtte også tilbakebetales.

Publisert

Totalt ble nesten fem millioner kroner tilbakebetalt som følge av de 22 sakene Utenriksdepartementet og Norads kontrollenheter ble ferdig med i løpet av årets første kvartal. I samme periode ble det varslet om 29 ny varsler. Og fortsatt er 128 saker under behandling.

Pengerot på Haiti

Den største saken så langt i år involverer Kirkens Nødhjelp og organisasjonen Viva Rio. Den brasilianske organisasjonen fikk i perioden 2006 – 2015 til sammen rundt 75 millioner norske bistandskroner, pengene som skulle bidra til lokalsamfunnsutvikling og å dempe voldsnivået i slummen i Haitis hovedstad.

Pengene ble gitt av UD til Kirkens Nødhjelp som samarbeidet med Viva Rio. Men både KN og UD reagerte etter hvert på uklarheter i regnskapet fra Viva Rio. Saken utviklet seg til en juridisk dragkamp som varte i flere år. Viva Rio leide inn norske revisorer og norske advokater for å forsvare seg. Disse var i dialog med revisorer og advokater hyret opp av Utenriksdepartementet.

Men nå er saken altså avsluttet. Utenriksdepartementet ble til slutt enige med Viva Rio og Kirkens Nødhjelp om at en drøy million norske kroner skulle betales tilbake.

Palestinsk LO

Toppledere i LOs lokale partner i Palestina blitt tiltalt for korrupsjon. Norske penger er ikke blitt brukt i henhold til avtale og det mangler kvitteringer. Det har medført at LO har måttet tilbakebetale rundt 800 000 kroner til den norske statskassa.

Sju toppledere i palestinsk LO er tiltalt for ulike økonomiske misligheter, skriver FriFagbevegelse.

Nettsiden skriver at norsk LO har både bidratt med egne midler og ikke minst penger fra Norad til å bygge opp den palestinske fagbevegelsen.

Det var i oktober i fjor at palestinsk Økokrim tok ut tiltale mot generalsekretæren i palestinsk LO (PGFTU) Shaher Saad, ytterligere seks medlemmer av det palestinske LO-sekretariatet og generalsekretærens sønn. Det framkommer i tiltalen som FriFagbevegelse har fått tilgang til. Tiltalen gjelder nesten 8 millioner kroner.

KrF-bistand på avveie

KrF har bistand som en av sine fanesaker og mange i partiet kan mye om bistand. Det forhindret ikke at penger havnet på avveie i tilknytning til et av partiets demokratiprosjekter i Øst-Europa. (Hvilket land det dreier seg om oppgis ikke av UD av hensyn til sikkerheten for de involverte).

KrF har måttet betale tilbake drøyt 175 000 kroner etter at partiets lokale partner «ikke kan godtgjøre at bruk av midler har skjedd i tråd med gjeldende avtale», som det heter på UDs hjemmesider.

– Vi har demokratiprosjekter i Kenya og Øst-Europa og denne saken dreier seg om en liten del av arbeidet i Øst-Europa. Pengene har ikke blitt stukket i egen lomme, men gått inn i driften, sier kommunikasjonssjef i KrF Mona Høvset.

KrF har en fireårig avtale, fra 2016 til 2019, med Norad. Foreløpig har partiet mottatt rundt 1,6 millioner kroner til sitt demokratiarbeid. Det er planlagt at rundt en million kroner til skal utbetales i år og til neste år.

Stor variasjon

De resterende 20 sakene hvor penger et tilbakebetalt i løpet av første kvartal varierer veldig både i størrelse, type mislighold og geografisk plassering. Sakene dreier seg om alt fra ran av Redd Barnas kontor i Sør-Sudan til systematisk overfakturering utført av Norsk Folkehjelps lokale partner i Zimbabwe og innkjøpssvindel i forbindelse med Røde Kors sine prosjekter i Ukraina. De varierer i størrelse fra 3000 kroner og til over en million kroner.

Redd Barna er involvert i fem ulike saker, den største av dem skyldes manglede dokumentasjon hos tilsammen åtte lokale partnere i Etiopia. Totalt måtte Redd Barna betale tilbake rundt 520 000 kroner.

Powered by Labrador CMS