
Kampanje mot norske alkohol-investeringer: Erna og Siv stilles til veggs i Uganda
Hva i all verden gjør Norges statsminister på en veggreklame i Uganda? «Når du drikker, så tjener jeg mer», sier Erna Solberg – med en paraplydrink i hånden.
Norges statsminister er ufrivillig blitt frontfigur for en kampanje mot Oljefondets investeringer i alkoholindustrien. Bak kampanjen står noen av de største anti-rus-organisasjonene i Norge, som også er aktive innen bistand i Afrika. Og mye av finansieringen kommer fra norske skattebetalere, via Norad.
Erna Solberg er heller ikke alene. Hun har selskap med finansminister Siv Jensen. De to er malt på vegger i Uganda i samme stil som afrikanske veggmalerier - og på en måte som kan minne om alkoholreklamen Heineken og andre multinasjonale bryggerikonserner sprer over alt i afrikanske land.
Hensikten med den nye kampanjen er åpenbar: Å kritisere Oljefondets investeringer i den internasjonale alkohol-industrien - og å sette søkelys på konsekvensene for mennesker i fattige land.

- Dette er en utstilling om norsk dobbeltmoral, forklarer Øyvind Strand Endal, kommunikasjonssjef i FORUT.
- Men det er vel ikke mange i Uganda som kjenner de to norske regjeringstoppene?
- Målgruppen for kampanjen er folk i Norge som er opptatt av utvikling. Men vi velger å stille Siv og Erna til veggs i Uganda - et land som rammes av den norske investeringspolitikken. Folk i Uganda kan finne ut mer om kampanjen ved å gå inn i web-lenken som også er malt på veggene, sier Endal.
FORUT koordinerer kampanjen, som er et samarbeid med edruskapsorganisasjonene Blå Kors, Juvente og IOGT. De fire organisasjonene bruker 1,7 millioner kroner av informasjonsstøtten fra Norad til kampanjen over to år. Utgiftene er til lanseringen på sosiale medier, seminarer og utarbeidelse av to rapporter, samt pedagogisk materiale.
Underdirektør Knut Nyfløt i Norads avdeling for sivilt samfun forteller at informasjonsstøttens mål er å bidra til kunnskap, engasjement og debatt i Norge og globale miljø- og utviklingsspørsmål.
- Dette inkluderer en kritisk debatt rundt norsk utviklingspolitikk. Norad går ikke inn i de enkelte kampanjer og kampanjestrategiene, sier Nyfløt.
FORUT-kampanjen er heller ikke forelagt Norad.
- Eventuelle spørsmål på virkemidlene i denne kampanjen bør rettes til FORUT, sier Nyfløt.
Budskapet
De tre veggmaleriene i Uganda viser:
- Et bilde av Siv Jensen og Erna Solberg sammen. Tekst: “Alcohol - probably not the most ethical investment in the world”
- Solberg med paraplydrink. Tekst i taleboble: “When you drink more, I earn more”
- Jensen tar en skål. Tekst: «Skål‘a, Jensen - does Norway have the biggest alcohol problem in the world?»
- Underteksten på alle maleriene er den same: “Norwegian Government investments hamper the achievement of UN Sustainable Development Goals”.
- Den politiske kampanjen handler om motsetningen i at Norge bruker masse penger på bistand og global helse, samtidig som Oljefondet investerer tungt i alkoholindustrien som effektivt motarbeider dette. Vi er opptatt av å få til en mer samstemt utviklingspolitikk, sier Endal.

Oljefondet har mer enn 90 milliarder kroner investert i alkoholindustrien, ifølge FORUT. Det skjer samtidig som forsikringsgiganten KLP nylig annonserte at de kuttet alle investeringer i selskaper som driver med spill og alkohol.
- Vi mener Norge bør trekke seg ut av alkoholindustrien, slik man har gjort med tobakk og nå nylig cannabis. Det gleder oss at forsikringsgiganten KLP kutter ut investeringene i alkohol og spill. Forsikringsgiganten vil ikke investere i selskaper som skaper avhengighet og rammer familier og barn, sier Endal.
Nylig ble det kjent at Oljefondet selger aksjene sine i cannabis-industrien. Nå skal et utvalg ledet av professor Ola Mestad vurdere de etiske retningslinjene for Oljefondet. Ida Oleanna Hagen, generalsekretær i FORUT forventer at milliard-investeringene Oljefondet har i alkoholindustrien nå kommer under lupen.
- Etikkutvalget må følge samfunnsutviklingen og sørge for at Norge ikke tjener penger på andres elendighet. Tre millioner dødsfall årlig skyldes alkoholbruk, ifølge WHO, sier Hagen.
Han mener alkoholindustriens kyniske oppførsel i utviklingsland er en annen viktig grunn til å trekke Oljefondet ut av alkohol.
Målgruppen
Den nye kampanjen ønsker å nå de som er opptatt av å nå FNs bærekraftsmål, men som ikke ser problemene alkohol skaper for å nå disse målene.
- Venter dere å få kritikk når dere bokstavelig henger ut statsministeren og finansministeren?
- Vi ønsker å ansvarliggjøre politikerne i Norge. Oljefondet har riktignok et etikkråd, men det er politikerne som legger rammene. Det blir spennende å se om det blir noen reaksjoner.
Samtidig med en sosiale medier-kampanje med utgangspunkt i veggmaleriene, lanseres en ny rapport om global helse og alkohol skrevet av professor Thomas Clausen og dr. Ley Muller fra Universitetet i Oslo.
- I alle deler av verden ender byrden av alkoholproblemene på de som allerede har mange utfordringer fra før. Dette bidrar til å forsterke ulikheter i helse, mens det er det motsatt som er det uttalte målet med bærekraftsmålene, mener Clausen.