India har eksportert mest av AstraZeneca-vaksinen, som produseres ved Serum-instituttet i India (SII). Arkivfoto: Brian Inganga / AP / NTB

Fattige land rammes av forsinket vaksineeksport fra India

Vaksineeksporten fra India til fattige land er forsinket. Årsaken er en kraftig økning i antall koronasmittede indere, og at landet trenger flere vaksiner selv.

Publisert

India registrerte over 50.000 nye koronasmittede torsdag - det høyeste tallet siden november. I tillegg er de forsinket med vaksineringstrategien sin. Målet var å vaksinere 300 millioner av innbyggerne innen august. Så langt har de gitt 53 millioner vaksinedoser.

India er en viktig vaksineleverandør til andre nasjoner, spesielt de fattigere som er inkludert i Covax-programmet ledet av Verdens helseorganisasjon og Gavi-alliansen. Så langt har India eksportert mer enn 60 millioner doser til 76 land. De har lever mest av AstraZeneca-vaksinen, som produseres ved Serum-instituttet i India (SII).

Det var i begynnelsen av mars at Covax-utrullilngen av vaksiner til land i Afrika begynte for fullt.

Gavi-alliansen kunngjorde torsdag at vaksineleveransene til fattigere land nå blir forsinket. Årsaken er at India selv trenger flere vaksiner mens de går gjennom en ny smittebølge. Covax er i dialog med indiske myndigheter for å forsikre seg om at leveransene kan bli levert så snart som mulig. India sier de fortsatt vil prioritere å levere til Covax-land, i tillegg til seg selv.

Advarte om dette

Verdens største vaksineprodusent målt i doser, Serum Institute, skal produsere en milliard av AstraZenecas doser mot covid-19, og de skal gå til lav- og mellominntektsland. Opp til 200 millioner av disse er lovet Covax-ordningen, som skal sikre de de fattigste tilgang til vaksinen. I begynnelsen av januar oppstod det imidlertid bekymring om leveransene, etter at direktøren ved Serum Institute gikk ut og sa at indiske myndigheter hadde innført eksportforbud. Dosene skulle ikke ut av landet før India var i gang med sitt vaksinasjonsprogram. Deretter trakk han uttalelsen tilbake.

- Det er ikke en offisiell blokkering av utsendelser, Serum kan eksportere, men bare under tilsyn og etter godkjenning fra indiske myndigheter. Myndighetene har stor innflytelse på hvordan selskapet opererer, og kan kontrollere leveransene, sa Achal Prabhala til Bistandsaktuelt i slutten av januar. Han er koordinator for AccesIBSA, som arbeider for vaksinetilgang i utviklingsland. Allerede da advarte han om det som nå skjer.

- Jeg applauderer AstraZenecas initiativ til å produsere så mange doser til lav- og mellominntektsland. Det er ingen andre legemiddelselskaper som gjør en større innsats for global tilgang. Likevel er jeg bekymret for at de har gitt fra seg for mye av fordelingsansvaret til Serum Institute og med den indiske regjeringen, sa han.

Powered by Labrador CMS