Personer med utenlandsk pass har fått krysse grensen ved Rafah over til Egypt 1. november.

Personer med utenlandske pass forlater Gazastripen

For første gang siden krigen startet, har enkelte utenlandske borgere fått forlate Gazastripen. – Et spill for galleriet, mener den norske legen Mads Gilbert.

Publisert Oppdatert

I tillegg blir det meldt at om lag 90 alvorlig syke og hardt skadde personer skal slippe ut for å få behandling på egyptiske sykehus.

Ifølge en ikke navngitt egyptisk kilde kommer rundt 500 mennesker til å kunne forlate den palestinske enklaven onsdag.

Norske borgere ser imidlertid ikke ut til å være blant dem som vil kunne reise fra Gaza til Egypt onsdag.

– Vi har ikke fått beskjed om at norske borgere er oppført på listen over de som kan krysse grensen ved Rafah i dag, skriver UD i en epost til NTB.

– Spill for galleriet

Den norske legen Mads Gilbert mener det hele er et spill for galleriet. Han understreker at det først og fremst er internasjonalt personell som nå forlater Gazastripen, blant annet helsepersonell og journalister, som har kunnet fortelle omverdenen om hva som skjer.

– I dag reiser alle internasjonale øyne, og det er det Israel vil. Noe bistand skal inn i dag, men dette er et spill for galleriet, sier han til NRK.

Gilbert befinner seg i Egypt, der han i tre uker har forsøkt å få tillatelse til å reise inn i Gaza for å hjelpe kolleger med å behandle de mange sårede palestinerne.

2,3 millioner uten fluktvei

Etter tre uker med massive israelske luftangrep og blokkering av nødhjelpsleveranser, er situasjonen på Gazastripen i ferd med å bli katastrofal, ifølge Verdens helseorganisasjon.

Samtidig som viktig infrastruktur er lagt i grus i luftangrepene, er det mangel på alt – mat, rent vann, strøm og medisiner.

De stengte grenseovergangene innebærer også at Gazas 2,3 millioner innbyggere ikke har noen trygge steder å flykte til.

Israel har oppfordret alle nord på Gazastripen til å dra sørover under påskudd av at det er tryggere i sør, men uten at Israel har sluttet å angripe også disse områdene.

Etter at israelske bakkestyrker tok seg inn nord på Gazastripen, er det kommet meldinger om at veien sørover er blokkert av israelske styrker, og at hundretusener av palestinerne nå heller ikke kan reise til Sør-Gaza.

– Kun 200

Meldingene om at folk krysset grensen kom like før klokka 9 onsdag morgen norsk tid.

Direktesendte bilder viste en stor folkemengde som beveget seg inn i den palestinske delen av grenseterminalen. Ikke lenge etter kom de første bildene av personer som ankom egyptisk side av grensen.

Ifølge en egyptisk sikkerhetskilde ventet om lag 200 personer på den palestinske siden av grensen onsdag morgen.

En annen kilde sier at det finnes en liste med opptil 500 navn, men at det ikke er ventet at alle vil kunne ta seg over grensen onsdag.

– Ingen norske borgere

Hvor lenge grenseovergangen skal holdes åpen, er ikke kjent.

Norske myndigheter har imidlertid ikke fått opplysninger om at noen av de rundt 200 norske borgerne på Gazastripen er blant dem som får dra.

Departementet har derfor sendt en melding til de norske borgerne der de blir bedt om å vente med dra til grensen til de har fått beskjed fra departementet.

I flere uker har norske myndigheter jobbet for å få tillatelse til at norske borgere kan forlate Gaza, og ifølge UD fortsetter dette arbeidet.

Avtalen som førte til onsdagens åpning er forhandlet fra av Qatar, som har kontakt med både Egypt, Hamas og Israel, ifølge Reuters. USA skal ha fungert som «koordinator» ifølge en anonym kilde.

Powered by Labrador CMS