Frykt for storkrig i Midtøsten etter britisk-amerikansk angrep i Jemen

Amerikanske og britiske styrker har gjennomført omfattende angrep mot houthi-opprørere i Jemen. Opprørerne ber dem forberede seg på «å betale en høy pris». Norge frykter storkrig i Midtøsten.

Publisert Oppdatert

Det er stadig mer grunn til bekymring for storkrig i Midtøsten-regionen etter nattens angrep mot houthi-militsen i Jemen, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

– Det er en lavintensitetskonflikt som nå sprer seg til nabolandene, sier han til NRK.

Ministeren viser til at grunnkonflikten er i Gaza og i selve Midtøsten, og at den for alt det er verdt må løses.

– Samtidig er det jo ikke akseptabelt at det er jevnlige angrep på skipstrafikken gjennom Rødehavet, som er en nødvendig korridor for å komme gjennom Suezkanalen. Der går veldig mye av verdens skipstrafikk. Det har FNs sikkerhetsråd faktisk vært veldig tydelig på, at dette må houthiene slutte med, sier han videre.

– Dét er utgangspunktet for dette angrepet. Men jeg tror amerikanerne, mer enn noen, ønsker å unngå at dette blir en stor regional konflikt som de blir en del av.

Angrepet startet klokka 2.30 lokal tid, opplyser den amerikanske sentralkommandoen.

Senere på natten ble det bekreftet av både USAs president Joe Biden og Storbritannias statsminister Rishi Sunak.

Et direkte svar

– Disse angrepene er et direkte svar på de enorme houthi-angrepene mot internasjonal skipsfart i Rødehavet, sier Biden.

Han sier han ikke vil nøle med å sette inn flere tiltak for å beskytte menneskeliv og sikre fri handel. Ifølge Biden bidro Australia, Nederland, Canada og Bahrain med støtte.

Sunak sier på sin side at Storbritannia alltid vil kjempe for retten til å seile i økonomiske soner og på det frie hav.

USAs forsvarsminister Lloyd Austin, som er innlagt på sykehus, kom også med opplysninger om angrepet. Han sier i en uttalelse at det var rettet mot mål knyttet til houthienes ubemannede luftfartøy, raketter, kystradar og overvåkingsutstyr.

Ifølge USAs luftforsvar ble over 60 mål på 16 steder i Jemen angrepet.

Mener houthienes trusselevne er rammet

I en britisk uttalelse heter det at resultatene av angrepene skal gjennomgås. Men det er indikasjoner på at houthienes evne til å true skipstrafikken «er rammet», ifølge britene.

Statsminister Rishi Sunak kaller angrepet nødvendig.

– Til tross for gjentatte advarsler fra det internasjonale samfunnet har houthiene fortsatt med angrepene i Rødehavet. Vi har derfor tatt begrensede, nødvendige og proporsjonale grep i selvforsvar, sammen med USA, for å svekke houthienes militærkapasitet og verne global skipsfart, uttaler Sunak.

Nyhetsbyrået Reuters får opplyst at angrepet skjedde fra fly, skip og ubåt. Så langt har det ikke vært noen direkte hevnangrep fra houthi-militsen, opplyser en ikke navngitt tjenesteperson – som sier vedkommende ikke blir overrasket om det kommer en eller annen form for reaksjon.

– Må betale en høy pris

Houthienes viseutenriksminister, Hussein Al-Ezzi, kommenterte ifølge nyhetsbyrået AFP angrepet overfor opprørernes egen TV-stasjon Al-Masirah.

– Landet vårt ble utsatt for et massivt, aggressivt angrep fra amerikanske og britiske skip, ubåter og krigsfly, sier han.

– USA og Storbritannia må forberede seg på å betale en høy pris og å tåle de forferdelige følgene av denne skamløse aggresjon, fortsetter viseutenriksministeren.

Abdul Qader al-Mortada, talsperson for houthi-militsen, opplyser at angrepene har rammet hovedstaden Sana, Hodeidah-området, Dhamar og Saada. Sistnevnte er opprørsgruppens høyborg i Nord-Jemen. Han omtaler angrepet som «amerikansk-sionistisk-britisk aggresjon».

Dette skal være første gang siden 2016 at USA går til angrep på houthi-militsen i Jemen.

Hindrer hovedvei til sjøs

Houthiene, som kontrollerer det meste av landet, har gått til angrep på skipstrafikk i Rødehavet for å vise støtte til Hamas i gruppas krig mot Israel. Angrepene har skapt store problemer for skipsfarten i det som er hovedveien til sjøs mellom Europa og Asia. Rundt 15 prosent av verdens skipstrafikk går normalt denne veien.

Nyhetsbyråets journalister i Sana melder om fire eksplosjoner tidlig fredag lokal tid, men at de ikke kunne se noen fly.

Siden 19. november har opprørerne gjennomført 27 angrep med droner og raketter. Flere norskeide skip har blitt beskutt i området.

Vesten anklages for å trappe opp konflikten i Midtøsten etter angrepet

Det britisk-amerikanske angrepet på houthi-kontrollerte områder i Jemen vekker sterk fordømmelse i en rekke land i Midtøsten. 

Irak, Iran og Hizbollah i Libanon fordømmer alle angrepet på det sterkeste. De advarer også om at dette vil gjøre regionen enda mer ustabil etter tre måneder med krig mellom Israel og palestinske Hamas på Gazastripen.

Russland har bedt om et hastemøte i FNs sikkerhetsråd, mens Kina nøyer seg med å uttrykke bekymring og ber alle parter vise tilbakeholdenhet for å hindre at konflikten sprer seg.

Houthi-bevegelsen selv kaller angrepet for barbarisk og lover å fortsette angrepene mot skip i Rødehavet som de mener er knyttet til Israel. De sier også at Storbritannia og USA kommer til å betale en høy pris for angrepet.

– Brudd på folkeretten

Iran, som er alliert med houthiene, mener angrepet er et brudd på folkeretten.

– Vi fordømmer sterkt de militære angrepene som ble gjennomført av USA og Storbritannia mot flere byer i Jemen denne morgenen, sier Nasser Kanaani, talsmann for utenriksdepartementet i Teheran, ifølge iranske medier

– Vi anser dette som et klart brudd på Jemens suverenitet og territorielle integritet og et brudd på folkeretten, reguleringer og rettigheter, sier Kanaani videre.

Han mener angrepet kommer til å gjøre regionen mer utrygg og ustabil.

Den libanesiske Hizbollah-militsen retter skarpe anklager mot USA og amerikanernes støtte til Israels krig på Gazastripen.

I en uttalelse skriver den Iran-støttede bevegelsen at angrepet viser at USA er Israels alliansepartner når det gjelder «tragediene og massakrene som blir utført av det sionistiske regimet i Gaza og regionen».

Irak: – Øker trykket

Irak advarer mot at angrepet kan føre til at konflikten i Midtøsten blir større. Det øker trykket i regionen, uttaler en rådgiver for Iraks statsminister.

Også palestinske Hamas har fordømt angrepet. Gruppen skriver at Storbritannia og USA har ansvaret for hvordan angrepet vil virke inn på sikkerheten i regionen.

Angrepet ble gjennomført av britiske og amerikanske styrker natt til fredag og var rettet mot en rekke houthi-kontrollerte byer i Jemen, deriblant hovedstaden Sana.

Ifølge USAs president Joe Biden bidro Australia, Nederland, Canada og Bahrain med støtte. Han kaller angrepene for en «defensiv aksjon» for å hindre videre angrep på skip i Rødehavet.

Houthiene har opplyst at angrepene rammet en flybase, flyplasser og en militærleir, melder den houthi-kontrollerte TV-stasjonen Al-Masirah.

Brukte fly, ubåter og skip

– Vårt land er utsatt for et massivt og aggressivt angrep fra amerikanske og britiske skip, ubåter og krigsskip, sier houthienes viseutenriksminister Hussein Al-Ezzi, ifølge houthi-kontrollerte medier.

Journalister og øyenvitner har også meldt at de har hørt lyden av bombardementer.

Det britisk-amerikanske angrepet ble gjennomført like etter at USAs utenriksminister Antony Blinken har besøkt en rekke land i Midtøsten. Målet med reisen var blant annet å hindre at krigen mellom Israel og Hamas sprer seg.

Til nå har både Iran og Hizbollah-bevegelsen i Libanon vært tilbakeholdne, noe som tyder på at de ikke ser seg tjent med en spredning av konflikten.

Powered by Labrador CMS